Az önbecsülés helyreállítása alapvető fontosságú feladat az önfejlesztés és az önismeret során.

Az önbecsülés fejlesztésére azért kell komoly hangsúlyt fektetni, mert a legtöbb ember önbecsülése alacsony.

Az alacsony önbecsülés alacsonyabb teljesítménnyel és boldogtalanabb élettel jár.

Ebben az adásban megvizsgáljuk az önbecsülés kérdését az alapoktól és meg sem állunk a gyakorlatban is alkalmazható és egyszerű önbecsülés növelő technikákig.

Megj.: Erre mindeképpen nézz majd rá.

Hangfelvétel (MP3) formátum:

[smart_track_player url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/of-public/Hanganyagok/Onismereti33/2018-06-04+Hogyan-allitsd-helyre-az-onbecsulesed.mp3″ title=”Hogyan állítsd helyre az önbecsülésed?” artist=”Kárpáti Boglárka – OtthonFa” hashtag=”önismeret,önismereti33,önbecsülés” twitter_username=”otthonfa” ]

Kapcsolódó anyagok:

Önbecsülés turbó

Az életedet 95%-ban öntudatlan programok irányítják helyetted!

Tehát az életed 95%-ára jelenleg nincs ráhatásod.

Vedd vissza az irányítást a tudatalattidtól az elméd “újraprogramozásával” és irányítsd végre te az életedet úgy, ahogy mindig szeretted volna.

Ingyenes Önismereti Hanganyagok

Ingyenes Önismereti Hanganyagok, amelyekkel akár utazás közben is fejlesztheted az önismereted.

Transcript (videó legépelve)

Hogyan állítsd helyre az önbecsülésed?

Sziasztok OtthonFások! Szeretettel köszöntelek benneteket a mai Önismereti 33 élő Facebook műsorban, ahol megoldásokat kapsz varázslatok és mellébeszélés nélkül. Juhuuuu! Sziasztok! Gyertek, érkezzetek meg! Hogyha itt vagytok, akkor hozzászólásba írjatok egy hellot és egy sziát, és feltétlenül írjátok azt is meg, hogy honnan nézitek a műsort, mely városból. És ne felejtsétek el megosztani a kedvenc csoportjaitokban és az idővonalatokon is a műsort, hogy egyre több és több emberhez eljusson az önismeret fontossága. Hiszen itt, az OtthonFánál mi abban hiszünk, hogy minden problémát meg lehet oldani az önismeret fejlesztése által és csakis így lehet egy boldogabb, szabadabb saját életet teremteni. Úgyhogy vigyétek a jó hírét az önismeretnek, mutassatok jó példát és váltsuk meg együtt a világot. Juhuuuu! Na és akkor, hogyha itt vagytok, akkor nézzük is, hogy miről szól a mai műsor! Hogyan állítsd helyre az önbecsülésed? Ez egy nagyon-nagyon izgalmas, érdekes, hosszú, mély téma az önismeret útján, az önbecsülés helyreállítása, hiszen ezt nem feltétlenül nagyobbítani kell, hanem helyre kell állítani a sérült önbecsülést, hiszen alapvetően mindenki teljesen normális önbecsüléssel születik. Hát csak aztán a szocializációs közeg, meg egy-két őrület az, ami tönkreteszi az önbecsülésünket, és ezt bizony érdemes helyreállítani. Elindulunk az alapoktól és meg sem állunk a gyakorlati módszerekig! Erről lesz szó a mai Önismereti 33 műsorban, és természetesen, ahogy megszokhattátok, a végén meglepetéssel készültem nektek, és még egy titkot is hoztam az önbecsüléssel kapcsolatban, úgyhogy mindenféleképpen érdemes lesz végigkövetned a műsort, ezt a rövidke 33 percet.

Vedd elő az Önismereti 33 füzetedet, jegyzeteld le, nézd meg többször a műsort, hiszen nagyon-nagyon sokat hozzá fog tenni az életedhez, hogyha ezt jól el tudod sajátítani! 33 percünk van és kb. 3 órányi anyagot írtam össze, úgyhogy igyekszem majd gyorsan haladni. Közbe én is ránézek a videóra, hogy tökéletesen láttok-e mindent. Láttok és hallotok, tök jó!

Közbe látom, hogy érkeztek meg. Sziasztok! Hello Niki Londonból! Nyíregyházáról itt van Edina, és egyre többen és többen vagytok! Nagyon szuper! Na, és akkor nézzük azt, hogy miért is érdemes az önbecsüléseddel foglalkozni! Na, de előtte érdekes volt számomra, hogy kigugliztam, hogy a szakirodalom, az pontosan mit mond az önbecsülésről, amivel már akár ti is találkoztatok. Azt írja, hogy önmagára vonatkozó értékítélet, amely azt mutatja, hogy a személy tudatában van saját emberi méltóságának, szellemi, erkölcsi értékének. Ez egy lelki magatartás, jellemvonás vagy saját magával kapcsolatos hozzáállás. Az emberből sugárzik az önbecsülése. Az elért sikerek növelik az önbecsülést. Hát remélem, hogy ezt mindenki érti. Én azt gondolom, hogy végtelenül egyszerűen úgy lehet ezt megfogalmazni, hogy az önbecsülés, az az önmagadról alkotott gondolataid, hited összessége. És ennyi! Ugye hogyha valakinek nagyon negatívak a gondolatai saját magáról, akkor egy negatív énképpel nagyon alacsony önbecsülése van. Ha pozitívak a gondolatai, hogyha rendbe van saját magával, ha magas az önismerete, akkor pedig egy pozitív énképe van, tehát magas lesz az önbecsülése, vagy legalábbis normális.

Ugye érdekes kérdés, sokan össze szokták keverni, hogy mi a különbség vagy hasonlóság az önbizalom és az önbecsülés között. Na most, az önbizalomról azt írja a szakirodalom: a társadalmi-pszichológiai önbizalom fogalma azt tükrözi, hogy az egyén mennyire bizonyos a személyes ítéletében, képességeiben, hatalmában, stb., stb. Az önbizalom egyszerűen azt jelenti, hogy mennyire bízol magadban, hogy bármire képes vagy, hogy meg tudod oldani a dolgaidat. Önbecsülés nélkül nincs önbizalom. Hogyha valakinek alacsony az önbecsülése és van önbizalma, akkor az általában egy ilyen instant önbizalom, ami a külsőségekhez, akár a testhez, az anyagi javakhoz, a kapcsolatrendszerhez kapcsolható. Louise L. Hay-nek van egy szuper gondolata így az önbecsüléssel és az önbizalommal kapcsolatban, és hát ez, azért hoztam nektek ezt az idézetet, hogy elhiggyétek, hogy mennyire nagyon-nagyon fontos az önbecsülésed helyreállítása ahhoz, hogy az életedet pozitív irányba tudd változtatni itt, a valódi önismeret útján. Azt mondja Louise L. Hay: „Önbecsülés és önbizalom a nyitja minden pozitív változásnak, amely az életünkben bekövetkezhet.” Úgyhogy én hiszek Louise L. Hay-nek. Azt gondolom, hogy ti is! Úgyhogy innentől kezdve tudjuk, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos téma. Apropó! Úgy amikor arról beszélünk, hogy önbecsülés nélkül csak instant önbizalom van, akkor én mindig azt szoktam mondani – erről majd beszélek a műsorban később is -, hogy inkább legyen valakinek instant önbizalma, inkább legyen valaki nagyképű bunkó, és legyen magas az önbecsülése, vagy legalábbis a látszat önbecsülése, mint hogyha egyáltalán ne legyen. Ugyanis ezzel sokkal több pozitív dolgot tud teremteni az életében, tök mindegy, ki mit gondol róla, mint hogyha nagyon alacsony önbecsüléssel egy szenvedéssel teli életet él. Éppen ezért holnap, mivel ez egy nagyon, nagyon-nagyon fontos dolog itt, az önismeret útján, holnap egy nagyon különleges meglepetéssel készülök nektek, egy olyan dologgal, ami még az OtthonFa életében sosem volt, tehát teljesen újdonság lesz. Úgyhogy holnap figyeld majd a Facebook oldalunkat és a hírleveleidet, hiszen levélben is kiküldöm majd neked ezt a nagyon különleges, egyedi dolgot. Az OtthonFa Clubosoknak üzenem, hogy nekik ma este, az Önismereti 33 műsor után már lerántjuk a leplet erről a különlegességről, hiszen az OtthonFa Clubosok, nektek ez a kiváltság abszolút adott, hogy mindig elsőként értesültök az újdonságokról itt, az OtthonFa Családon belül.

Na, és akkor menjünk is tovább! A mai fő kérdésünk, hogy mit gondolsz, miért lehet neked alacsony az önbecsülésed, vagy mit tapasztalsz azzal kapcsolatban, milyen károkat, milyen nehézségeket, milyen problémákat okoz az neked, hogyha alacsony az önbecsülésed? Hogyha ezzel kapcsolatba van kérdés, akkor tedd fel hozzászólásba, és akkor fogok rá válaszolni. Közbe látom, hogy egyre többen itt vagytok, nagyon örülök neki!

Mi van akkor, hogyha valakinek alacsony az önbecsülése? És hát remélem, hogy ebből meg fogod látni azt, hogy igazából mik azok a területek, amelyekkel dolgoznod kell magadon, hogy növelni tudd az önbecsülésedet. Akinek alacsony az önbecsülése, teljesen egyértelmű, hogy alárendelt szerepből éli az életét, megfelelési kényszerben van. Csak gyorsan végighaladok a listán, nem megyek bele a pontokba, mert akkor holnap reggelig is itt ülünk! Abszolút kishitűség jellemzi azt az egyént, akinek alacsony az önbecsülése. Általában rengeteg a kudarc az életében, és éppen ezért nagyon-nagyon kudarc- és konfliktuskerülő magatartást mutat. Mindenkivel jóban akar lenni, mindenkivel törekszik kialakítani egy felszínes, szeretettel teli, kedves kapcsolatot, de alapvetően nagyon szenved ezektől a látszatpolitikás kapcsolatoktól. Nem tud nemet mondani, és ez egy hatalmas nagy tragédia, hiszen igazából ezzel nem a saját életét éli, hanem folyamatosan mások irányítják az ő életét. Negatív az énképe, tehát az önmagáról alkotott gondolatainak a többsége negatív, éppen ezért nagyon alacsony az önszeretetszintje, és nagyon keveset gondol magáról és általában hatalmi drámázik. Jellemző rá a boldogtalanság, hogy a pohár mindig félig üres, hogy azt látja, hogy a világ milyen nehéz, milyen szörnyű, mennyi szenvedéssel jár. Általában a depresszió és az apátia különböző formái is az alacsony önbecsülésű emberekre jellemző a leginkább. Ugye mások irányítják az életét, mások mondják meg, hogy mit tegyen, mások döntenek helyette. Félelem alapú életet él, tehát a céljait, a döntéseit, a cselekedeteit mindig az határozza meg, hogy mitől fél, mitől akarja magát távol tartani. Az érzelmei rabja, tehát folyamatosan érzelmi hullámvasúton ül. A legkisebb történés a külvilágában vagy a belső terében, azonnal frusztrációt és félelmet vált ki benne, éppen ezért abszolút az érzelmei rabja. Nagyon agyalós, tehát a mentális önfegyelme is alacsony. Tehát nagyon sokat gondolkodik, inkább döntésképtelen helyzetben van. Általában a döntéseit nem önállóan hozza meg, hanem mindig kikéri mindenkinek a tanácsát: hogy legyen jobb, hogy ne legyen jobb. És igazából mindig azt választja ki a többiek tanácsaiból, akivel a legkevesebbet kell konfrontálódni, vagy akinek a döntése leginkább bent tartja a komfortzónáján belül. Nulla az önszeretetszintje, ez sajnos teljesen jellemző az alacsony önbecsülésű emberekre, hiszen magukat nagyon-nagyon ledegradálják, nagyon sokat bántják, nagyon sok negatív jelzővel illetik magukat. És hát van egy nagyon érdekes tulajdonságuk, hogy mindezek ellenére, vagy mindezekkel együtt, vagy bizonyos részekkel együtt szégyelli, ha sikeres. Tehát az alacsony önbecsülésű ember hiába ér el sikereket, hiába teremt csodálatos életet, gazdagságot vagy anyagi javakat, szuper baráti kört, de alapvetően nagyon szégyelli, hogyha sikeres, hogyha sok pénze van, és azt is szégyelli, hogyha bármit elér, vagy hogyha könnyen jönnek neki a dolgok. Az alacsony önbecsülésű ember egy magányos farkas, aki senkitől nem kér segítséget. Azt mondja, hogy ő mindig mindenkinek segít, de neki soha senki nem segít, és hogy alapvetően legtöbbször önsajnálatban van, tehát a szegény én kommunikáció és hatalmi dráma az, ami nagyon-nagyon jellemzi az alacsony önbecsülésű embert, és természetesen ennek a párja, az ellentettje, a megfélemlítő attitűd. Ugye ezek a fő jellemzői! Ez nem jelenti azt, hogy csak ezek igazak rá. Hiszen minden ember egyéni, és minden ember nagyon érdekes rendszert épített fel a gondolkodásában és az önkorlátozó hiedelmeinek köszönhetően, és mindazok a paradigmák, amik benne vannak, minden embert egyénivé tesz ezen a területen is. Mégis nagyon fontos, hogy ezek azok a fő szempontok, amelyeket hogyha felismered, akkor érdemes azonnal felírni magadnak, hogy na, ezen változtatni kell! Aztán ami még igaz rá, itt még találtam egy pár dolgot. Ítélkezik, bíráskodik, folyamatosan véleményez, kritizál és ezek általában mindig negatív hangvételűek. Jellemző rá a negatív gondolkodás és általában mindenki az ellensége, aki nincs vele. Tehát hogyha valaki nem támogatja a szenvedésben, az önsajnálatban, a gondolataiban, a világképében, egyszerűen nem nyitott új gondolatok befogadására, akkor egészen biztos, hogy alacsony az önbecsülése.

Azért alakul ki az alacsony önbecsülés, ugye erről nagyon sokat beszéltünk, tehát tényleg igazából egy-két gondolat erről. Alapvetően mindenki teljesen normális, rendben lévő önbecsüléssel születik. Az önbecsülésünk akkor indul el pusztulásnak igazából, amikor olyan 3-4 éves kor környékén kialakul az éntudatosság a gyermekben, tehát a tükörben már nem egy másik babát lát, hanem így megérti, hogy az a baba, az ő ott a tükörben. Tehát tudja, hogy ez én vagyok. És akkor ő azt éli meg, hogy az univerzum középpontjában ő maga van. És ilyenkor, amikor akaratos lesz, ugye ilyenkor szokták azt mondani, hogy dackorszak alakul ki a gyermeknél, és ilyenkor a szülő a saját normarendszerét, a szabályait, a saját neveltetését, azt a mintát, amit a szüleitől látott, hogy vele hogyan bántak, azt próbálja átadni a saját gyermekének is, nem tehet róla, nincs más világképe. És hát sajnos ez a gyermekben nagyon sokszor önbecsülés rombolást eredményez. Aztán amikor kezdődik az ovi, kezdődik az iskola, találkozik más gyermekekkel, akkor rájön arra, hogy nem minden képessége van csúcsra járatva, hogy lehet, hogy nem ő van az univerzum középpontjában, hogy anya, apa is tévedhet. Ugye? A tévedhetetlen istenkultusz ledől benne, és ez is nagyon sokat hozzátesz az önbecsülés rombolásához. Aztán amit mondanak róla, akár a suliban, az oviban a tanárok, a szülők, a barátok, a rokonok, a bárki. Én is egész életemben azt hallgattam, hogy milyen hülye vagyok matekból, meg mit tudom én. De milyen jó vagyok mondjuk színjátszásból. Nem érzem most már azt, hogy a kettő között képességbeli különbségeim lennének. De nyilvánvalóan ezeket a véleményeket hallgattam, és hát a mai napig is nehézséget okoz fejben összeadni, de hál’ istennek a digitális technika a segítségemre van mindig.

Na, menjünk egy picit tovább! Közbe nézem, hogy jött-e esetleg kérdés. Berni írja, „Hogyan lehet nemet mondani? Én is nehezen tudok nemet mondani.” Az Önszeretet Online Tréningemben rengeteget beszélünk így a nemet mondásról és az igent mondásról. Tehát ebből is látszik, hogy az első lépés ahhoz, hogy nemet tudj mondani, ahhoz fejlesztened kell az önszeretetszintedet. Nézz utána az OtthonFa blogon, az OtthonFa Club előfizetői csoportban is rengeteg téma van az önszeretetszint növeléséről! Egészen addig, amíg nem vagy fontos saját magadnak, amíg nem értékeled saját magadat, amíg te nem vagy fontosabb, mint a másik ember, amíg megfelelési kényszerben vagy, addig valójában nem fogsz tudni nemet mondani és ennek az első lépése az önismeret útján, hogy növeld az önszeretetszintedet.
Közben Andi írja, hogy „Én bátran konfrontálódok és simán elmondom a véleményem akkor is, ha tudom, hogy ebből nekem utána konfliktusom lesz. Mégis érzem, hogy nem bízom kellőképpen magamban bizonyos dolgokban, bár ezt ha nem mondom, más nem veszi észre. A döntésképtelenség is rengetegszer jelen van az életemben, ami kiborít.” Ugye amiről beszéltünk a Clubban is, hogy a magabiztosságodat és az önbecsülésedet mindenféleképpen fejlesztened kell, a műsorban elmondom, hogy mik azok a lépések, amiket meg kell lépni, és szuper lesz minden. Jó! Akkor egyelőre több kérdést én nem látok.

Menjünk akkor tovább! Ugye beszéltünk eddig arról, hogy mit jelent az önbecsülés, miért fontos ezzel foglalkoznod itt, a valódi önismeret útján, hogy a saját boldogabb életedet tudd megteremteni, mi jellemzi az alacsony önbecsülésű embereket. És akkor egy pár gondolatot beszéljünk arról, hogy mi jellemzi, amikor valakinek túlzottan magas az önbecsülése, mert hát természetesen ilyen is van! Ugye általában akinek túlzottan magas az önbecsülése és csak egy látszatpolitikában, és nincs mögötte tartalom, ugye túlzott önámításban él. Nagyon magányos farkas ő is, viszont ő ez a kegyetlenebb fajta. Tehát hatalmi drámákkal, megfélemlítéssel, félelemben tartással próbálja megmutatni, hogy neki milyen alacsony az önbecsülése, és ezt általában úgy éri el, milyen magas az önbecsülése, és ezt általában úgy éri el, hogy a környezetében mindenkit degradál, mindenki hülye, mindenkit bánt, mindenkit leszól, mindenkiről negatív véleménye van, tehát mindenkinek rombolja az önbecsülését a környezetébe, csak azért, hogy ő azt érezhesse, hogy ő mennyire király. Nagyon, társul hozzá egy ilyen arrogáns, arrogancia attitűd, és nagyon sokszor fülön csíphető a nárcisztikus személyiségeknél ez a túlzott önbecsülés, de nem minden nárcisztikus személyiségre jellemző. Viszont amit már a műsor elején is említettem itt, az OtthonFa Clubban én mindig azt tanítom, vagy az OtthonFa Családban mindig azt tanítom, hogy inkább magas legyen, inkább túlzottan magas legyen az önbecsülésed, mint alacsony. Inkább mondják azt, hogy nagyképű vagy, meg beképzelt. A férfiakra szokták azt mondani, hogy bunkó. Mert ez csak egy másik embernek a kialakított véleménye rólad. Tehát tök jó tükröt adsz neki. Viszont energetikailag és tudatos teremtés szempontjából sokkal jobb, ha inkább önámításban magas az önbecsülésed, mert ahogy járod a valódi önismeret útját, ez szépen rendeződni fog, szépen egyre alázatosabb leszel, szépen egyre szeretettel telibb leszel. Oké? Viszont hogyha valakinek csak és kizárólag alacsony az önbecsülése, akkor igazából az egész életét egy ilyen nagy szenvedésben éli meg, ilyen baromi terheltség állapotában és hiába próbál valamit teremteni – több pénzt, boldogabb életet, szenvedélyes párkapcsolatot -, mivel kishitű, negatív az énképe, alacsony az önértékelése, alacsony az önbizalma, alacsony az önbecsülése, ezért ugye belül azt érzi, hogy nem érdemli meg. Éppen ezért, mivel nem hiszi azt, hogy megérdemli, ezért nem is fogja tudni megteremteni. Viszont akinek egy kicsit legalább magas az önbecsülése, még akkor is, hogyha önámítás, sokkal jobb helyzetben van, mert ő viszont fog tudni teremteni. Oké? Tehát meg tudja teremteni azokat a dolgokat, amelyeket ő ténylegesen akar és ebből ő egy csodálatos életet tud magának teremteni. És mivel folyamatosan járja a valódi önismeret útját, szépen egyre alázatosabb és egyre szelídebb ember lesz. És egyre jobban tud hálát, szeretetet és boldogságot kifejezni. Úgyhogy ne nagyon bántsátok azokat az embereket, akik önámításban magas önbecsüléssel rendelkeznek, hanem inkább kérdezgessétek ki, hogy milyen gondolatokat, hogy ő ezt így hogy csinálja!

Na, és akkor menjünk tovább arra a részre – hello Ricsi! Skóciába vagy? Juhuuuuu! Most éppen. Oké! Oké, egyelőre nincs több kérdés. Na, nézzük, hogy milyen előnyei vannak annak, hogyha helyre tudod állítani az önbecsülésedet! Ugye az előnyei abszolút egyértelműek. Én azt gondolom, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott, szabad, élményekkel, tartalmakkal teli, anyagi bőséggel teli, őszinte barátokkal teli, szenvedélyes párkapcsolattal teli életre vágyunk mindannyian. Ezt nem tudod megteremteni úgy, hogy közben jól is érezd magad, hogy szabadnak érezd magad, hogy őszintén bele tudj nézni a tükörbe, hogyha nem rendezed az önbecsülésedet. Na, de hogyan? Az első és legfontosabb lépés az a fajta életvitel kialakítása, amit már nagyon jól ismertek, ugye az asszertivitás. Tehát az asszertív attitűd és az asszertív kommunikáció jellemzi azt, akinek ugye teljesen rendbe van az önbecsülése. Vannak alapértékei, és olyan alapértékei vannak, ami egyrészt a saját életét szolgálja, és ugyanezzel a környezetének az életét is tudja szolgálni. Ugye van önbizalma, erős a hite. Megvalósító, tehát nem agyaló, nem szenvedő, nem döntésképtelen, nem ez a folyamatosan forgatja hetekig, hónapokig magában, mire meghoz egy döntést, hanem abszolút a céltudatos gondolkodás jellemzi őt, és ez alapján teremti az életét. És a közösséget is tudja szolgálni, de nagyon fontos, hogy nem megfelelési kényszerből, nem zakkant spiri állapotból. Oké? Azért, hogy, tehát hogy nem azért, hogy szeressenek, hogy azt mondják, hogy kedves vagyok, hogy lehet rám számítani, hogy segítőkész vagyok. Tehát egy rendes önbecsüléssel rendelkező ember nem azért tesz valamit, mert hogy majd mit mondanak róla mások. Nem azért cselekszi azt, mert akkor szeretni fogják, vagy elismerni fogják, vagy dicsérni fogják, hanem egy megfelelő mértékű önbecsüléssel rendelkező ember leginkább a saját önszeretete miatt éli így az életét. Nem azért, hogy másoknak megfeleljen, hanem azért, hogy ő boldog legyen. És ezzel nem másokat bánt, hanem ezzel másokat emelni is tud. És hát nagyon fontos, hogy az, akinek rendbe van az önbecsülése – tehát nem túl alacsony és nem túl magas -, uralja az egóját. Oké? És az egójának a teljes eszközpalettáját képes mentálisan és érzelmileg uralni. Tehát mind érzelmileg nagyon magas az önfegyelme, mind mentálisan nagyon magas az önfegyelme, és szinte 100%-osan ő dönt az életéről, ő dönti el, hogy mit cselekszik, nem kér senkitől felhatalmazást az életéből, nem kompromisszumkész, hanem asszertív és megegyezőkész. Oké? Tehát nyilván figyelembe veszi, hogy a döntéseinek következményei vannak, de megint nem megfelelési kényszerből. Hanem hogyha én eldöntök valamit – mit tudom én, mondjuk, hogy most veszek, mit tudom én, X millió forintért egy autót, mert én azt akarom -, akkor nem megkérdezem a Lositól, hogy „Figyelj szívem! Mit szólnál hozzá, ha…..?” Ilyen alárendelt szerepből, meg kidumálóan, meg a nem tudom, hanem közlöm, hogy én ezt akarom, én így látom, hogy így tudjuk megoldani. „Neked van-e ötleted arra, hogy ezt a célomat hogyan tudjuk megvalósítani?” És akkor ő elmondja, hogy szerinte mit csináljunk. És ebből összerakjuk az ő gondolatait, teremtő erejét, az én gondolataimat, teremtő erőmet, és akkor innentől kezdve tök jól tud működni ez a dolog. Tehát nagyon fontos, hogy akinek rendbe van az önbecsülése, soha nem engedi, hogy mások beleszóljanak a döntésébe. Az, hogy kér tanácsot, az, hogy kikéri a véleményeket, az, hogy esetleg brainstormingot tart arról, hogy ’Na, akkor van ez a helyzet. Hogyan döntsünk?’ Az tök oké! De utána visszavonul önmagába, mit is akarok? Mi a cél? Mi az, ami előrevisz engem? Megkaptam hozzá a segítséget, döntök és megyek tovább. Oké? Ez a céltudatos gondolkodás, és ezt, akinek rendbe van az önbecsülése, tök jól tudja működtetni.

Na, és akkor menjünk tovább! Oké! Közbe Ilona írja, hogy „Sziasztok! Jókor jött ez a téma.” Hát igen, törekszem. Na, és akkor nézzük, hogy hogyan kezdj hozzá ahhoz, hogy rendezni tudd az önbecsülésedet! Nyilván önbecsülést egyetlen egy úton lehet rendezni, önismerettel! Oké? Tehát hogy nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy teljesen minimális szinten van az önismeretük, tökre egóba vannak vagy zakkant spirik, és akkor elkezdik feltornászni az önbecsülésüket, amiből abszolút instant önbizalom jön. Tehát történik valami tragédia és teljesen összetörnek. És nem megoldás az, hogyha nem gyomlálod ki a gazt, mielőtt új magokat ültetsz el. Tehát ahhoz, hogy az önbecsülésed stabil legyen, hogy te arra építeni tudj, hogy arra te bizalommal tudj hozzáállni, ahhoz mindenféleképpen fontos az önismeret, mint első lépés. Ahhoz, hogy lásd azt, hogy igazából miért is alacsony az önbecsülésed, hogy el tudd azt fogadni, hogy be merd magadnak vallani, hogy basszus, már mennyit dolgoztam magamon és alacsony az önbecsülésem. Mert megfelelési kényszerben vagyok, mert nem tudok nemet mondani, mert az anyám döntéseivel értek mindig egyet és úgy döntök mindig, ahogy az anyám mondja, stb., stb. És hogy ez lehet, hogy nem esik jól, viszont ahhoz, hogy fejlődni tudj ez a legfontosabb lépés, hogy valld be magadnak, hogy az önbecsülésedet rendbe kell tenni. És ehhez az első lépés az önismeret.
Ugye itt, az OtthonFánál egy adott problémához mindig 4 szinten nyúlunk hozzá, hiszen csak az tudja megadni a valódi megoldást. Az első lépés, az mindig a mentális szinten, a mentális intelligencia területén történik, és itt az önbecsüléssel kapcsolatban az első lépés, az az önkorlátozó hiedelmeid felülírása. Azok a hiedelmek, azok a gondolatok, azok a paradigmák, ami miatt alacsony az önbecsülésed, ami miatt azokkal a tulajdonságokkal bírsz, amivel az alacsony önbecsülésű ember, tehát ezeket kell felfedezned és utána felülírnod. Aztán második szint, ugye az érzelmeid szintje, ami az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez tartozik, erről már ugye rengeteget beszéltünk, de nagyon fontos és remélem, hogy már te is fújod kívülről, hogy az első és legfontosabb az asszertív attitűd kialakítása, az asszertív kommunikáció elsajátítása és az önszeretetszint növelése. Tehát az érzelmi szinten az asszertív attitűd, az asszertív kommunikáció és az önszeretetszint azonnali növelése. Ugye már mondtam, hogy rengeteg anyagot találsz az önszeretettel kapcsolatban az OtthonFa blogon, a YouTube csatornán, kezdj el dolgozni ezen nap mint nap! Én elhiszem, hogy dedósnak tűnik, és egy felnőtt nő és egy felnőtt férfi mondhatja azt, hogy „Jajj! Hagyjál már engem ezekkel békén!” Tök jó, csak éppen akkor nem lesz változás az életedben! Harmadik szint a fizikai szint, itt nagyon-nagyon fontos, ugye a fizikai szinthez tartozik maga a céltudatos cselekvés. Meghoztál döntéseket, hogy magabiztos vagy, határozott vagy, növelni akarod az önbecsülésedet, folyamatosan teszel érte és úgy is fogsz cselekedni. Éppen ezért ide, a fizikai szinthez tartozik az, hogy célirányosan, önszeretetből cselekedj, és mindig hozz döntéseket! Ne agyalj rajta, ne gondolkozz! Hozz meg egy döntést, cselekedj, és úgyis csak útközben fogod azt megérteni, hogy az a döntés tökéletesen jó volt-e, az volt az előrevivő vagy sem. Nagyon sokan megrekednek abban a hibában, hogy minden információt begyűjtenek, mindenkitől megkérdeznek, van egy nagy információs halmaz, és meg akarják érteni, hogy mi a jó döntés. Nem fogod tudni. Oké? Tehát cselekedni kell, lépni kell előre. A negyedik szint a spirituális szint. Én a spiritualitást az OtthonFa Clubon belül is ugye magasabb szinteken tanítom leginkább, tehát Antares 3-on, Trénerképzőn. Mert hiszek abban, hogy akkor tud valaki tiszta spiritualitásban lenni, hogyha a mentális és az érzelmi önfegyelme, az akarata, a tudatossága elég erős. Ha már nem az egója uralja, hanem ő uralja az egóját. Enélkül, hogyha valaki elkezd spiritualitással foglalkozni, egyenes út vezet a zakkant spiriséghez. Tehát mindig ezért a spirituális szint a negyedik szint. Az Antares tréningen is ugye 6 modul van, és a hatodik a spiritualitás. Egészen addig képezzük magunkat, gyomláljuk ki magunkból a dolgokat, fejlesztjük az érzelmi, a mentális intelligenciánkat, a fizikai intelligenciánkat és csak az utolsó szint a spirituális szint. Miért? Mert egy stabil alapra tudod behozni azokat az információkat, amelyek nem kézzel mérhetők, amelyeket nem lehet megérteni, amihez magas hit, magas bizalom szükséges, magas szeretetszint szükséges. Na, és a spirituális szinten amit most az önbecsülésedért megtehetsz: higgy magadban! Tehát akkor is, hogyha azt gondolod, hogy te vagy a világ legszerencsétlenebb embere, és te semmire nem vagy képes, és neked soha semmi nem sikerül. Ezeket mind kidobod a fenébe, így balra eltolod a gondolataidból. És elkezded magadnak mantrázni, hogy hiszek és bízom magamban. Vagy még jobb! Szeretem magam, hiszek és bízom magamban. És egész nap ezt hallgatod! Ezzel kelsz, ezzel fekszel. Egészen addig, amíg a tudatalattidban, abban az óriási nagy memóriabankban felül nem íródik ez a gondolat. Tehát higgy magadban, hidd el, hogy bármire képes vagy! Ez tudom, hogy ilyen nagyon motivációs trénerként hangzik tőlem, de alapvetően a spirituális szinthez ez egy nagyon fontos lépés. Jó? Bármit meg tudsz oldani, és hogy képes vagy segítséget kérni. Nem vagy egyedül! Ugye? Tehát hogy a spiritualitásnak az egyik legfontosabb tanítása, hogy egység van. Az, aki azt mondja, hogy spiri, de közben meg magányos farkas, és otthon bömböl, hogy neki senki nem segít, csak a nem tudom milyen angyalok meg a bárki, akkor én azt gondolom, hogy hagyja a francba a spiritualitást és kezdjen el foglalkozni a többi intelligenciával. És fölírtam plusz egy lépést, ami segíti az önbecsülésed helyreállítását, az pedig a támogató közeg. Enélkül semmi nincs. Ezt nagyon fontosnak tartom. Ha folyamatosan olyan emberekkel veszed körül magad, akik degradálnak, akik nem szeretettel fordulnak hozzád, elvárásokat támasztanak, a saját alacsony önbecsülésük miatt bántanak téged folyamatosan, azt érzed, hogy folyamatos gyomorgörcsben és félelemben éled az életedet, akkor nem fog menni őszinte, egyenes támogató közeg nélkül. A támogató közeget én nem arra értem, amikor valaki felszínesen kedves veled, amikor együtt panaszkodik veled, amikor azt érzed, hogy megért. Nem ez a támogató közeg! Hanem az a támogató közeg, aki ugyanazon az úton megy, mint te. Ugyanazokat a dolgokat, technikákat, módszertanokat alkalmazza és használja, amiket te, vagy amik még rád várnak. Ugyanazokkal a problémákkal küszködnek és ezekre keresnek megoldást. És amikor odaállsz elé, hogy segítséget kérj, akkor azonnal segít. Nem azért, hogy megfeleljen neked, vagy hogy ő cuki legyen, vagy kedves, hanem azért segít, mert tudja, hogy mennyire szar helyzetben vagy. És hogy mennyire nagyon fontos és óriási segítség ilyenkor 2 olyan kérdés, ami helyre tud billenteni téged és tudsz továbbmenni az utadon. Na, ez az igazi támogató közeg, erről szól egyébként az OtthonFa Club is, úgyhogy én nagyon-nagyon hálás vagyok az összes OtthonFa Club tagnak, mert tényleg most már több mint 130-an vagytok a csoportban. És hogy valami elképesztő az a támogatás! Tehát ha egy fél napig nem megyek föl és valaki feltesz egy kérdést, akkor azonnal öten, hatan, heten, tizenöten válaszolnak, írják le a saját tapasztalataikat. Nincs észosztás, nincsen a másik bántása, hanem tényleg az, hogy segítsék a másikat.

Na, és akkor ugye hoztam nektek még egy titkot és egy segítséget, úgyhogy menjünk is gyorsan tovább! De mielőtt a titokról leleplezem itt a fátylat, ne felejtsétek el, hogy holnap egy újdonsággal jövök nektek! És az OtthonFa Clubosoknak szólok, hogy figyelj, figyelj, figyelj! Mert nektek még a mai nap folyamán, az Önismereti 33 után az OtthonFa Club Facebook csoportban azonnal eláruljuk, hogy mi ez az újdonság! Ugye ez a ti kiváltságotok, hogy OtthonFa Club tagként azonnal, mindig mindent elsőre tudtok meg. Na és akkor, gyorsan a végére egy titok. Ez egy nagyon fontos gondolat, és hogy igazából ezt vidd magaddal, hogy akkor tudod igazából helyreállítani az önbecsülésedet, hogyha mindazon tulajdonságokat, amelyek egy alacsony önbecsülésű embert jellemeznek, mind kidobálod magadból, és mind rendbe rakod! Úgyhogy érdemes lesz visszanézni a műsort, mert ugye ott a felsorolásban ha tetszik, ha nem, hogyha alacsony az önbecsülésed, akkor valószínűleg ezek majdnem mind jellemzőek rád. Tehát a legjobb út, ha a 4 intelligencia szintjén ezeket mind elkezded szépen lépésről lépésre kidolgozni magadból.

És akkor a segítség a részemről, a meglepi, hogy ugye beszéltünk arról, hogy ahhoz, hogy rendbe tudd tenni az önbecsülésedet, ahhoz az első és legfontosabb lépés a mentális intelligenciához tartozó önkorlátozó hiedelmeid felismerése és azonnali felülírása. És hát ehhez abszolút fontos neked, hogy olyan új gondolatokat vigyél be a fejedbe, amelyek 100%-osan biztos, hogy segítenek és azt a célt érik el, amire neked ténylegesen szükséged van. Úgyhogy ebben óriási segítségedre lesz az új önbecsülés ebookom. Azért új, mert teljesen felfrissített változatban kapod meg. Ebben az ebookban 303 darab pozitív megerősítést találsz, ami az önbecsülésszintedet növeli. Neked már nem kell kitalálnod, nem kell megalkotnod ezeket a gondolatokat. Oké? Hanem ott vannak leírva, semmi más dolgod nincs, mint amit leírtam az elején, egy hosszú gondolatrendezést, azt fogadd be és csináld nap mint nap! Mert ha ezt az első lépést elkezded, akkor észre fogod venni, hogy ezeket a mondatokat mondod másnak, sokkal könnyebben tudsz nemet mondani, és segít abban, hogy azt a célirányos cselekvést, amit neked eszközölnöd kell, azt magadtól tudd véghez vinni, szenvedések és kínlódások nélkül. Jó? Tehát nem kell megszülnöd ezeket a mondatokat, ezek a mondatok megszülettek már. Most frissítettem őket, tehát egy szuper jó ebook. Itt a hozzászólásban láthatod, 303 Pozitív Megerősítő Mondat az Önbecsülésszinted növeléséért, itt az önszeretet szót majd kérlek, hogy írd át, Losi! Mert hogy ez nem az önszeretetszintet, hanem az önbecsülésed növeléséről szól ez az ebook. Töltsétek le, nézzétek meg, szerezzétek meg és használjátok, alkalmazzátok! Én ehhez kívánok nektek rengeteg sok sikert, rengeteg pozitív, boldog pillanatot és rengeteg felismerést! Találkozunk a következő műsorban itt, az Önismereti 33-ban! Várlak akkor is szeretettel benneteket! Sziasztok!

Kattints az ingyenes értesítőért!