Pattanásig feszült idegek, remegésig tajtékzó indulatok, izzadásig felfokozott érzések. Egészen idáig is fajulhat a helyzet, ha az érzéseid uralkodnak feletted, nem pedig fordítva.

Ha már valaha is átéltél hasonló érzelmi vihart, akkor ez az írás sokat fog segíteni. Ha folyamatosan „elvisznek az érzéseid”, akkor egyenesen kötelező végig olvasnod.

Mi az érzelmi intelligencia?

Az érzelmi intelligencia leegyszerűsítve annak a mutatója, hogy mennyire tudod jól kezelni az érzelmeidet, érzéseidet.
Ha most még nehezen megy az érzelmeid irányítása és kontrollálása, akkor sem kell elkeseredned.

Hiszen az érzelmi intelligencia különböző készségek és képességek fejlesztésével közvetlenül fejleszthető. Többek közt ebben is segítségedre lesz ez az írás.

Bár ez egy hosszú és tartalmas tudásanyag az érzelmek birodalmáról, nem végeláthatatlan elmélkedést fogsz olvasni, hanem gyakorlati segítséged is az érzelmeid uralásához.

Vágjunk is bele!

Mi az érzelmi intelligencia? Az, hogy nem leszek azonnal depressziós önmagamtól. Képes vagyok szemügyre venni magam és az engem körül vevő világot, és mások szemével is képes vagyok látni, nem csak a sajátommal. -Vekerdy Tamás

Ha Wikipedia megszállott vagy, akkor itt találod a kapcsolódó szócikket. 

Bár hasznosabb ha itt maradsz, és végigutazol velem az Érzelmi Intelligencia minden fontos, és érdekes összetevőjén.

Alacsony érzelmi intelligencia okozta problémák

Én nem is tudom meddig lehetne sorolni ezt a listát, hogy milyen problémák okai vezethető vissza az alacsony érzelmi intelligencia szintre. A 21. század emberének ÚRISTEN de nagyon fontos, hogy magas legyen az érzelmi intelligencia szintje. Nem csak mert trendi ezzel foglalkozni.

Az érzelmi intelligencia szintedet csak az önismereted mélyítésével tudod hatékonyan fejleszteni. Kitartó önismereti belső munka, célirányos cselekvés által tudod helyre tenni magad.

Jó helyen vagy, mert az OtthonFánál minden támogatást megkapsz hozzá, hogy ne kavarodj bele saját személyiségeid útvesztőibe.

Alacsony érzelmi intelligencia okozta problémák

 • magány, egyedüllét érzés elszenvedése
 • felszínes kapcsolatok
 • sok csalódás másban
 • hiányállapotok megélése (pénz, párkapcsolat, barátok)
 • magas stressz szit, vagy váltakozó pulzus
 • szívdobogás
 • túlértékelt félelem a jövőtől, a veszteségtől, szeretetlenségtől, bírálattól
 • pánikbetegség
 • traumatikus stressz szindróma
 • bourderline személyiségzavar
 • depresszió
 • érzelmek túlfűtöttsége, vagy teljes érzéketlenség
 • alárendelt szerep
 • mások felmagasztalása miatti öndegradáció
 • önszeretet és pozitív önértékelés hiánya miatti nehézségek (munkahely, párkapcsolat)
 • szülőktől való függés
 • társfüggőség, megalázkodás
 • kreatív energia hiánya
 • túlzott racionális gondolkodás
 • szenvedélybetegségek (túlzott szex, pia, drog fogyasztása)
 • agresszív, megfélemlítő fellépés
 • zakkant spiri állapot
 • teljesítési kényszerek
 • megfelelési kényszerek
 • torzult szeretetnyelv
 • kirekesztettség érzése
 • nem tudod elmondani, amit akarsz
 • azt érzed, nem ért meg senki
 • érzelmi önfegyelem hiánya
 • elragadnak az érzések
 • tomboló igazságérzet
 • hőbörgő, veszekedést generáló kommunikáció
 • asszertív kommunikáció hiánya

Nos, magadra ismertél? Áhh, no para. Mindig van hova fejlődni. Hiszen az érzelmi intelligencia szint fejlesztése örök gyakorlat 😀

Miért fontos, hogy fejleszd az érzelmi intelligencia szintedet?

Az előbb felsorolt okok azonnal megoldódnak, ha fejleszted az érzelmi intelligenciádat. És így a gondolkodásod is magasabb szintre lép, hiszen a probléma tudatos gondolkodásból feljebb lépsz a megoldás tudatos gondolkodásmódba. Így végre a fókuszod lekerül a problémákról, és nem növeszted tovább őket. Átkerül a figyelmed a lehetőségekre, melyek magukban hordozzák a megoldásokat. Sokkal szabadabban fogsz tudni gondolkodni, és tágul a tisztánlátásod is.

Társadalmunkban elfogadott tény, hogy pusztán magas IQ (mentális intelligencia) -val rendelkező emberek, nem a legboldogabbak. A 21. században mára egyértelművé vált, hogy a boldog élet megteremtéséhez alap, hogy az embernek magas érzelmi intelligenciája legyen.

Megcsináltam az IQ tesztet és negatív lett az eredmény. – Anonymus

Mindannyiuknak nem csak lehetőségünk, de kötelességünk is fejleszteni az érzelmi intelligenciánkat (EQ – Emotional Intelligence), hogy megteremthessük a belső békénket, ezzel támogatva szereteteinket és a világot is.

Sallangok és mellébeszélés nélkül, most minden fontos és hasznos tudás a rendelkezésedre fog állni, hogy a lehető legkönnyebben tudd fejleszteni az érzelmi intelligenciádat.

Az életedet összes területére pozitív hatással van, ha folyamatosan fejleszted az érzelmi intelligenciádat.

Amint megtanulsz elfojtások nélkül uralkodni önmagadon, hirtelen szabaddá válsz.

Sokkal szabadabban tudsz kommunikálni, könnyebben ki tudod fejezni az érzéseidet. Nem kell hisztizni, hőbörögni, veszekedni, ha valamit el akarsz érni. Nem kell hazudozni, sumákolni, okoskodni, furmányoskodni.

Így a taktikázástól felszabadult energiákat fordíthatod végre a vágyaid, céljaid megvalósítására.

Nem kell sem érzelmesebbnek, se zakkant spirinek, se nyájaskodó, hízelkedőnek lennie annak, akinek fejlett az érzelmi intelligenciája. Sőt! Soha többen nem kell ezekhez a hazug és látszatpolitikás eszközökhöz nyúlnia.

Az interneten keringő sok hülyeséggel ellentétben a magas érzelmi intelligenciának nincs semmiféle hátránya. A tudatlanságnak. és az alacsonyan tartott intelligenciának viszont van.

Törekedj, az olvasottakat mihamarabb a gyakorlatba ültetni, hiszen akkor fogod megérteni az olvasottakat, ha meg is tapasztalod. Mert tapasztalás nélkül az információ csak mentális zaj.

Senkit sem érdekel, hogy nyomorultul érzed magad, ilyen erővel lehetnél akár boldog is. – Cyntia Nelms

5 sziklaszilárd ok amiért fejlesztened kell az érzelmi intelligenciád

Nem lenne teljes ez a bejegyzés a lenti videó nélkül, amely azt az 5 sziklaszilárd okot taglalja, amelyek miatt fejlesztened kell az érzelmi intelligenciád.

A videót hangfelvétel (MP3) formátumban is hallgathatod és letöltheted.

Tudományos kitekintés: Az Amigdala és az Érzelmi Intelligencia kapcsolata


Az amigdala szerepe az Érzelmi Intelligencia fejlesztésébenÉrzelmeink szempontjából az agy legfontosabb része a limbikus rendszer. Ennek van két borsó méretű pici páros része, ami kétoldalt a halántékunk mögött helyezkedik el. Az amigdala az érzelmeink memóriája. Így minden intenzív érzésre emlékszünk, ami valaha történt velünk a múltban.

Amikor az Amigdala veszélyt érez, berobban és azonnal riadót fúj. Ez a küzdj vagy menekülj reakció, az ősemberi agresszivítás. Felrobban az adrenalin szint és a szervezet felkészül, hogy küzdjön a túlélésért.
Az erős érzelmek, mint a düh, aggódás, féltékenység, irigység, félelem, kilök a tudatos gondolkodásból.

A fejlődésünk érdekében meg kell tanulnunk uralni a negatív romboló érzéseket, és ezen érzéseket kiváltó személyeket, hogy ne a túlélő ösztöneink irányítsák öntudatlanul az életünket és a teremtéseinket.

Az amigdalát viszonylag könnyű megnyugtatni. Csak számolj el tízig. Addig gyere ki a szituációból, beszélgetésből, és megnyugodva, magadat uralva térj vissza. Így nem fogsz rombolni és fájdalmat okozni sem magadnak sem másoknak.

 

Az érzelmi intelligencia összetevői és fejlesztése

Az Érzelmi Intelligencia összetevői és fejlesztése

Éntudatosság

Tudom, hogy én vagyok.

Képességünk, hogy rálátásunk van a saját életünkre, növekedjék az önismeretünk, és az önismeretünket önmagunk jobbítására, illetve gyengeségeink legyőzésére, kiegyensúlyozására használjuk.

Az állatoktól eltérően mi emberek tisztában vagyunk azzal, hogy emberek vagyunk, és képesek vagyunk az önmegfigyelésre és az önuralomra. Így nem az ösztönös érzéseink (túlélés=táplálkozás+fajfenntartás/szex)  irányítanak minket. (remélhetőleg 😀 )

Képesek vagyunk a tudatos gondolkodásra, döntésre, célkitűzésekre. Túllépve az állatias ösztönökön, képesek vagyunk meghallani az intuíciónkat, lehető legmagasabb személyiségünk sugallatait.

Az éntudatosság tehát a „kiinduló alkotóeleme” az Érzelmi Intelligenciának.

Személyes motiváltság

Arról szól, hogy mi vonz bennünket. A jövő képünk, az értékrendünk, a céljaink, reményeink, a vágyaink, és a szenvedélyeink, amelyeknek prioritást adunk.
Mi az, amiért felkelünk reggel, és szenvedélyesen emiatt esünk neki a feladataink elvégzésének.
Tisztán láthatóvá váló célok miatt és azok megvalósítása közben egyre nagyobb a motivációnk, lelkesedésünk, és egyre nagyobb szenvedély hajt a vágyott cél elérésére.

Akinek nincsenek tudatos céljai, nincs személyes motivációja, életét nem ő irányítja, hanem valaki más, akivel személyes függésben és ragaszkodásban él egy alárendelt szerepet.

Önirányítás

Az a képességünk, hogy rávesszük magunkat jövőképünk megvalósítására és az értékrendünk érvényesítésére. Akinek vannak céljai, csak ő tudja irányítani az életét.

A célok alapján a fontos dolgokat előtérbe vesszük. Azt tesszük, amit tenni akarunk és ez a tevékenység felszabadít és boldoggá tesz. No persze nem mindig, hiszen vannak kötelezően elvégzendő feladatok is. Aki azokat is megtanulja élvezni, érzelmi elfojtások nélkül,  na ő elmondhatja magáról, hogy boldog ember.

Önuralom, mentális, érzelmi, fizikai, spirituális szinten. Aki uralja a gondolatait uralja az életét.

A gondolataink hatással vannak az érzéseinkre, így akkor tudjuk fejleszteni az érzelmi önfegyelmünket, és tudjuk irányítani az életünket, ha uraljuk, irányítjuk a gondolatainkat.

Akinek vannak céljai, tesz is értük, és él a döntése hatalmával, ő abszolút a saját életét éli és céltudatos gondolkodás módban van, ami az önirányítás alapja.

Empátia

Tisztán látni más emberek érzéseit, és megérteni őket. Az empátia nem a sajnálkozás jelenti, és nem attól lesz valaki empatikus, hogy szenved a másikkal és megszakad érte a szíve.

Aki empatikus tisztán látja önmagát, a másikat, és képes higgadt és nyugodt maradni akkor is h a másik ember nagyon szenved. Mert csak így képes valóban a segítséget szolgálni.

Amikor valaki önsajnálatban van, és a másik sajnálja őt, ez nem empátia ez közös hatalmi drámázás.

Kommunikációs képességek


Hangfelvétel (MP3) formátum:

Szeretetnél úgy kommunikálni, mintha szupererőd lenne? Katt ide!

Önszeretet

Aki képes elfogadni és szeretni önmagát, olyan erőt birtokol, ami minden vágya megvalósításának a segítségére lesz. Az önszeretet a belső erő felszabadításának az alapfeltétele.

No nem az ösztön erőhöz tartozó állatias erő, ami az adrenalin szint növekedésével képes növelni a fizikai teljesítményt, hanem arra a bizonyos mentális és érzelmi hatalmas erőre gondolok, ami csak az embereknek adatott meg itt a földön. A teremtő erőre.
Az Erőre ami körbe vesz mindent, és a gondolataiddal – érzéseiddel irányítod. Más néven, a  Vonzás Törvénye.

Akinek negatív az énképe, degradálja magát, negatívan gondolkodik magáról, egy kegyetlen, harcos szenvedős világot teremt.

Aki elfogadja önmagát, felelőssége vállal, szereti önmagát, és mindenkit képes elfogadni, egy szabad, boldog világot teremt.

A magas érzelmi intelligencia 12 jele

Dr. Travis Bradberry ismert író útmutatása alapján: Honnan ismerszik meg a magas EQ-jú ember?

Dr. Travis Bradberry ismert író útmutatása alapján:
Honnan ismerszik meg a magas EQ-jú ember?

 

 

Jókora szótár az érzelmek kifejezésére

Meg tudod mondani, most hogy érzed magad? Jól? Rosszul? Mi van a kettő közti skálán? Minden ember tapasztal érzéseket, de csak kevesen tudják érzékletesen megfogalmazni, hogy pontosan miket, és még kevesebben adnak nevet is nekik. Minél specifikusabban tudjuk megfogalmazni és elmondani másoknak, hogy mit élünk, hogy milyen érzelmet élünk át, annál inkább tudunk rá megoldást is találni – már ha kell. Az Érzelmi Intelligencia remek mutatója ez.

Kíváncsiság

Függetlenül attól, hogy introvertált vagy extrovertált, a magas érzelmi intelligenciájú ember kíváncsi a körülötte történő, létező dolgokra és emberekre. A kíváncsiság mögött általában nagy adag empátia lapul, ami szintén a magas EQ jele.

Bátorság a változások előtt

Amikor valami változás áll be az életünkben, akkor arra rugalmasan kell reagálnunk ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. A magas érzelmi intelligenciájú embereket ritkán bénítja meg a félelem, ők az akadályokban is a lehetőségeket és a kihívást látják, nem pedig a gátat és a problémát.

Önismeret

Megfelelő önismeret, saját gyengeségeink és erősségeink ismerete nélkül elég nehéz élni ezt az életet. Beismerni, hogy valamiben az átlag alatt teljesítünk, nem jelent belenyugvást, sőt, legalább tudjuk, melyik az a terület, amit fejlesztenünk kéne, az erősségeinket pedig kihasználhatjuk a munkánkban, kapcsolatainkban.

Emberismeret

Nem összekeverendő az előítéletekkel. Nem arról van szó, hogy eleve tudjuk, hogy az adott ember attól, ahogy kinéz, beszél, vagy áll, már azonnal biztosra vesszük, hogy milyen. A már említett empátia és kíváncsiság azonban hosszú távon elvezethet odáig, hogy felismerjük az emberek mozgatórugóit.

Magabiztosság

Ez sem törtetést vagy nagyképűséget takar igazából, hanem azt a képességet, hogy ha sértegetnek, és lekicsinylő kritikákat kapunk, akkor sem veszítjük el az önbecsülésünket, vagy támadunk rá a másikra.

Hangfelvétel (MP3) formátum:

A videóhoz kapcsolódó értékes anyagokat itt találod.

A nemet mondás képessége

Sokkal több stressz éri azokat az embereket, akik nehezen mondanak nemet. A magas EQ-val élő emberek tudják mikor, és hogyan mondjanak nemet, akár önmaguknak is. Ahhoz is értenek, hogy hogy kerüljék el a mérgező, frusztráló, energiavámpír embereket.

A hibák és a harag elengedése

Az érzelmileg intelligens emberek nem rágódnak évekig saját múltbéli hibáikon. Nem felejtik el őket, próbálják elkerülni, hogy újra megtörténjen, de nem ez határozza meg az önképüket és a jövőjüket. Ugyanez érvényes a haragra is. A magas EQ-jú embereket is érik sérelmek, őket is bántják, de nem dédelgetik évekig harcra és bosszúra készen haragjukat, és nem annak alapján élik az életüket.

Spontán adni

Ahhoz, hogy erős érzelmi kapcsolataink legyenek, tudnunk kell feltétel nélkül adni – ez persze nem megy a kíváncsiság, az empátia, és a többi erősség nélkül.

Örülni annak, ami van

Bár folyamatosan törekszünk a többre, jobbra szebbre, azt is észre kell vennünk, ami már a miénk. Sőt, Simone Weil szerint meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. A magas EQ-jú emberek nem kergetik a tökéletességet, mert tudják, hogy olyan nem létezik, közben pedig hálásak azért, amit már elértek, és erőt merítenek belőle. A Kaliforniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy azok, akik napi szinten gyakorolják a hálás gondolkodásmódot, energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak, kortizol-szintjük (stresszhormon) is alacsonyabb.

Kikapcsolódás

Hiába sikeres valaki a munkájában, időnként el kell szakadnia a stresszforrástól, pihennie kell, kikapcsolni minden gépet, kütyüt, és ebben az érzelmileg intelligens emberek nagyon jók. Felügyelik saját stressz-szintjüket, és tudják, mikor kell engedniük a gyeplőn.

Negatív gondolatok

Hasonlóan a haraghoz vagy a fájdalomhoz, a magas EQ-val élő emberek nem ragaszkodnak negatív gondolataikhoz. Nekik is éppúgy vannak, mint másoknak, de felismerik, és helyükön kezelik őket ahelyett, hogy eltúloznák jelentőségüket. Boldogságuk egyébként sem mások véleményei, visszajelzései alapján teremtődik, hanem saját magukból, ezért nehéz is elvenni az örömüket.
Forrás: Themindunleashed

5 érzelmi lépcső az érzelmeid rendezéséhez - önismereti technika

Konklúzió

Életünkben talán a legfontosabb fejlesztenünk az érzelmi intelligenciánkat. Hiszen fő célunk az érzelmi bölcsesség megteremtése, hogy ne legyünk az őrült érzelmeink marionett bábui, hanem az érzelmek hatalmas erejét tudatosan fel tudjuk használni az egyre jobb, őszintébb és boldogabb emberi kapcsolatainkban és céljaink sikeres megvalósítására.

De emellett nem hanyagolhatóak el a többi intelligenciák, hogy egységben és harmonikusan, kiegyensúlyozottan tudjuk élni a szabad, boldog, sikeres életünket.

Az Érzelmi Intelligencia a négy emberi intelligencia térképén

Ajánlott könyvek a témában, melyek hitelesek számomra:

Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása
Kerner Tibor: Sziklaszilárd Önbecsülés
Daniel Goleman: Érzelmi Intelligencia
Travis Bradberry – Jean Greaves: Érzelmi intelligencia sikerkalauz – Minden, amit az EQ sikeres alkalmazásáról tudni kell
Kárpáti Boglárka: Hogyan éld a saját életed? 🙂

Kattints az ingyenes értesítőért!