Célok nélkül nem élhetsz teljes és boldog életet. De még csak “átlagosan kellemeset sem.

Ebben az írásban a személyes célok kitűzésének azt a 7 lépését fogod megismerni, amellyet a valódi, szívből jövő céljaid tűzheted ki.

Személyes célok hiánya miatti tünetek

 • unalom, a hétköznapok és a hétvégék ugyanolyanságától
 • üresség érzése az életben
 • semminek sincs semmi értelme
 • vonszolod magad a feladataid után
 • nem jó a közérzeted, a hangulatod
 • sokat vagy frusztrált, szorongó
 • az életed egy semmilyenség
 • nem tudod hova tart az életed
 • sokszor vagy döntésképtelen
 • a legkisebb hatások is ki tudnak billenteni érzelmileg
 • másokért élsz
 • mellékszereplője vagy az életednek

Ha a fenti tüneteket tapasztalod önmagadon, akkor tudd, hogy a megoldás a tüneteid megszüntetésére a sikeres céltervezés és célmegvalósításban rejlik.

A problémáid azért vannak az életedben, mert nem ismered önmagad.
Nehézségeid azért, mert nem a saját életedet éled.

Ebben az írásban, mind a két területre kapsz megoldási kulcsokat. Rengeteg felismerést, fog adni neked ez a blogbejegyzést. Várom a végén őket hozzászólásban.

Személyes céljaid nélkül garantált a boldogtalanság. Olvass tovább.

 A sz
íved személyisége és szívbéli célok

Mind művészek vagyunk és az a célunk, hogy életünk művészeti alkotás legyen. A legfontosabb művészeti alkotásunk önmagunk vagyunk. Művészien játsszuk az életünket járva a valódi önismeret útját, hogy megalkossuk legnagyobb művünket, önmagunkat.

A Művész adott tevékenység, cselekvés mestere. Gyakorol, gyakorol, gyakorol. Adott tevékenységének tökéletesítésén dolgozik. Céltudatos, kitartó és erős önfegyelemmel bír, mind a 4 intelligencia szintjén (mentális, érzelmi, fizikai, spirituális).

Képzeletére és fantáziájára épülő hitével kapcsolódik össze az alkotó kreatív energiával. 

Saját maga által festett képeit, melyek tükrökként térnek vissza a külvilágból, befogadja, odabent transzmutálja, feltölti szeretettel, majd gyorsan elengedi, hogy ne rabolja az alkotói energiáját egy perccel se tovább, mint szükséges.

A művész tudja, hogy az elméleti tudás, önmagában semmit sem ér. Csupán csak információ. Az információ akkor válik tudássá, ha gyakorlatba ülteti, azaz cselekszik és tapasztal. Majd a tapasztalatait kiértékeli. Újításokat vezet be, ezt összefűzi és rendszerbe rendezi, és menj tovább. 

Mottója: Gyerünk tovább! 

Csak és kizárólag így tud összekapcsolódni a kreatív elméjével, hogy tisztán hallhassa szellem súgásait intuíciók formájában.

A művész, lénye legmélyéből alkot. Befelé és felfelé tekint, miközben anyagba formálja képzeletét a külvilágban, a tiszta gondolatai és a rendezett érzései által.

A Művész legnagyobb alkotása, önmaga.

És ehhez igazodnak a szívbéli céljai is. Mert ő a céltudatos alkotó művész!

Azaz, te!

Itt az idő rendezni a szívbéli vágyaidat, azaz a célállapotokat.

Ezek mindig érzések, érzelmi állapotok, mély érzésekkel átitatott történések, vagy birtoklások. Mivel 2020-ban állandóan, mindent rendeznünk kell a belső béke és harmónia érdekében, hogy érzelmi biztonságban érezhessük magunkat, kezdjük is el már most ezt, mielőtt a konkrét célokra rátérnénk.

” A legjobb módja, hogy megjósoljuk a jövőt, hogy mi magunk teremtjük.” – Peter Drucker

Tehát, Tudatos emberként, ha érdekel milyen lesz a jövőd, tűzz ki célokat, és valósítsd meg őket. Hagyd a jóslatokat, az ezotériát, a wodoo-t és a mágiát a zakkant spirikre. 

Te legyél tudatos spirituális, aki az önismeretnek köszönhetően tisztán látja önmagát, és a szívbéli céljait. Felelősséget vállalva, őszinte, önazonos, önfelvállaló, önmegvalósító életet él, miközben szabadon sikerre viszi az életét, élete célját, és ezzel pozitív hatást gyakorol a külvilágára. 

Ezt adja a tudatos céltervezés és sikeres célmegvalósítás. Minden más, csak mese habbal!

Miért érdemes kitűzni személyes célokat?

Mert a cél ad értelmet és irányt a gondolataidnak.

Tartasz egy kívánt állapot felé, és út közben rengeteg érdekes és intenzív dologgal találkozol, melyek felismerése és sikeres kezelése a fejlődésedet szolgálja. 

Aki eléri a célját, az már más ember, mint aki kitűzte azt.

Így a cél megvalósulása nem mindig ad extatikus, eufórikus érzelmi állapotot, ám a sikeres célmegvalósítás révén, még annyi bónuszt kapsz, amit most még el sem tudsz képzelni és ezek adják az igazán csodálatos és fantasztikus érzéseket!

Aki nem tervez, és nem állít maga elé célokat, igazából elvesztegeti az életét.

Ám valójában minden cél. Nincs kicsi és nagy, csak a cél van, melyet mindig egy határozott döntés, és az azonnali cselekvés követ egy sikeres, boldog és gazdag ember életében.

Valójában a céltervezés és a célmegvalósítás egy fantasztikus és izgalmas önismereti technika, ahol éles terepen egyre jobban megismered önmagad, önmagadba vetett hitedet. 

Alkotó Művészként lazulj bele a játékba. Görcsösen nem lehet fantáziálni, játszani, célokat és az azokat megvalósító lehetőségeket meglátni.

Ha kitűzöl célokat, az sokat segít önmagad megismerésében. A célmegvalósítás során, felfedezel majd, szuper képességeket, rejtett erőt magadban, és megtapasztalod, mennyi minden lakozik benned elbújva.

Ám ezek a csodadolgok, csak akkor kerülhetnek napvilágra, ha olyan helyzetbe hozod magad, hogy legyen okuk felszínre törni.

Tehát a sikeres célkitűzés és célmegvalósítás a valódi önismeret fontos része. Hiszen alkotó művészként céltudatos gondolkodásmódban és célirányos cselekvésben járjuk a valódi önismeret útját. Csak így érdemes.

A céltudatos gondolkodás részei

Cél

„Aki képes látni a láthatatlant, képes a lehetetlenre.” – Dan Sullivan

Lásd tisztán, mit akarsz, mi a cél?

Fontos, hogy jelen időben írd le a céljaidat, és közben érezd, a csodás érzést, melyet a célod megvalósulása vált ki belőled. 

A cél egy álom határidővel. A cél egy érzés, hogy adott életterületeden, milyen érzésekkel akarsz rendelkezni. A cél a MIT, a hajtóereje a Miért, a megvalósítási folyamat a Hogyan! 

Általában azért akarunk meg a célok tisztán látásában, mert nem jól használjuk ki az agyunkat.

Először csak álmodozunk, hogy a valódi vágyainkat megláthassuk a jobb agyféltekével. Majd ezután a bal agyféltekének racionalizáló működésével rendezzük a kósza vágyakat.

A céltervezés játék a számokkal és az érzésekkel. Írd le mit akarsz, és írd mellé kb mikorra akarod. Innentől annyi a dolgod, hogy összhangban döntesz a céljaiddal, és összhangban cselekszel a meghozott döntéseiddel.

Így lesznek egyértelmű, könnyedén megvalósítható szívbéli céljaink.

Döntés

„Az erő belülről árad, és ezért uralmunk alatt áll.” (Bollier)

A szabad akaratod a választásod lehetőségében, azaz a döntésed által nyilvánul meg. A döntésed által adsz felhatalmazást arra, hogy valami megvalósuljon az életedben, vagy sem. 

Tudatos és öntudatlan döntéseid összessége alakítja és formálja személyiségedet és életedet olyanná, amilyennek megtapasztalod. 

A célállapotok felismerése, a célok leírása önmagukban még nem fognak motiválni a megvalósításukra. Döntésed által egyezel meg magaddal abban, hogy mit is akarsz valójában.

Aki nem dönt, az is dönt. Azt döntötte el, hogy nem dönt. Tehát felelősséget hárít.  Ám csak sodródást, és áldozat jellegű életet eredményez. 

Te már ennél sokkal tudatosabb vagy, és hajlandó vagy vállalni a felelősséget az életedért. 

Ezért dönts, hogy a dolgok a számodra kívánatos irányba induljanak el, és valósuljanak meg.

Cselekvés

„Amikor a fantáziát ténnyé alakítjuk, még nagyobb dolgokról fantáziálhatunk. Ez az alkotó folyamat.” – Bob Proctor

És még csak most érkeztünk el a fizikai megvalósításhoz. A Hogyanokhoz. A mindennapi feladatokhoz, a végrehajtáshoz. Láthatod, eddig egyszer sem foglalkoztunk a „hogyan”-okkal, körülményekkel, lehetőségekkel, semmivel. Eddig csak azt terveztük meg, mit is akarsz valójában. 

Hiszen nagyon fontos, hogy tisztán lásd, mit is akarsz valójában, így nem történhet az meg, hogy megrekedsz, elakadsz, összezavarodva szenvedsz a káosztól.

Mert az új céloknál fogalmunk sincs a hogyanokról Azt hisszük, ha tudjuk a hogyankat, akkor jó egy cél.

De ez nem igaz. A cél akkor jó, ha fogalmam sincs a hogyanokról. Hiszen megvan a biztos, stabil alapod ahhoz, hogy tudd mit is akarsz játszani a fizikai világban. A tiszta célok és döntések fix pontot adnak az életedben.

Hogy hogyan fogod ezt megvalósítani, még csak most jön.

És itt dől meg minden racionális tudás. Itt omlik össze az ego.

Ez a töréspont.

Itt az út két irányba ágazik. Céltudatos cselekvés, vagy agyalás irányába. Mert vagy bátran vállalja valaki az ismeretlenbe való ugrást és elhiszi, hogy a hogyanok, a lehetőségek útközben fognak jönni, vagy szétagyalja magát a félelmei miatt, hogy akkor most neki mit kellene csinálnia.

És ha ezen az agyaláson kapod magad, gyorsan hagyd abba és tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi a cél?

Te döntöd el merre mész, hogy mit teszel. Agyalsz, vagy cselekszel céltudatosan?

Agyalás, amikor valaki nem csinál semmit, nem lép, nem cselekszik, hanem elkezdi összezavarni magát, és kidumálni magát a cselekvésből. Nála bekapcsolhat ilyenkor az ego, a spiri ego, és a védekezési mechanizmusai a félelmetes és negatív jövő képeit dobálja be, hogy ne legyen indulás, mozdulás, cselekvés.

A céltudatos cselekvés, amikor látom a célt, meghoztam a döntést, és amit most azonnal megtehetek, megteszem, lépek, mozdulok, hogy mozgásba hozzam az energiákat, hogy elinduljon a teremtés.

A tervezés a döntés nagyon fontos. De önmagában semmit sem ér, ha utána agyalásba fullad.

A céltudatos cselekvés azt jelenti, hogy összhangban cselekszel a döntéseddel. Azt csinálod, azt veszed prioritásba, arra szánsz időt, ami előre visz a célod megvalósulása felé.

Így alkalmazva a céltudatos gondolkodást, a cél-döntés-cselekvés hármasát, lesz belőled:

CÉLTUDATOS ALKOTÓ MŰVÉSZ!

Valójában a céltervezés és a célmegvalósítás egy fantasztikus és izgalmas önismereti technika, ahol éles terepen egyre jobban megismered önmagad, önmagadba vetet hitedet. 

Alkotó Művészként lazulj bele a játékba. Görcsösen nem lehet fantáziálni, játszani, célokat és az azokat megvalósító lehetőségeket meglátni.

Legyél jó hangulatban

Az egész folyamatban a legfontosabb az: Hogyan érzed magad közben, milyen a hangulatod?

Egy érző világegyetemben élünk. Az érzéseiddel adod a világegyetem tudtára, mit is akarsz. Amilyen érzéseket sugárzol ki, azt fogod bevonzani. A megfelelő célhoz, megfelelő érzést kell társítanod, hogy tényleg azt teremtsd meg, amit a fejedben elképzeltél.

Az egész olyan, mint a tánc. Szépen, harmonikusan, döntesz, cselekszel, döntesz, cselekszel. Minden egyes döntés egy lépés, minden egyes cselekvés egy lépés. És közben nem veszed le a szemed, a lelki szemed a célról.

Olyan, mint egy táncos randi. És egy randira pontosan tudod, hogy miért mész el. 

A céltudatos gondolkodás célzott kreativitásra épül. Egyszerre kívánja a racionális és egyszerre az emocionális beállítottságot.

Egyszerre kell elszállva víziókat fantáziálni, és egyszerre kell tudni racionálisan cselekvés által élni a lehetőségekkel, melyekkel megvalósítod a képeket a fejedből.

Miért fontosak a hosszútávú célok?

„Amit az értelem el tud képzelni, azt meg is tudja valósítani.” – (Stone)

A céltervezés játék a számokkal és az érzésekkel. Írd le mit akarsz, és írd mellé kb mikorra akarod. Innentől annyi a dolgod, hogy összhangban döntesz a céljaiddal, és összhangban cselekszel a meghozott döntéseiddel.

Így lesznek egyértelmű, könnyedén megvalósítható álmaink.

Ahhoz, hogy tudd, mit kell csinálnod, cselekedned 2020-ban, tudnod kell, minek a része ez az év. Ezért van szükségünk hosszú távú célokra, hogy rövidtávon tudjuk mi a dolgunk. Így garantálható, hogy a következő évtized csodálatosan jó lesz!

Vésd be a tudatalattidba a személyes célokat

Mantrázás

Megvannak a pozitív megerősítő mondataid, amik egyben a döntéseid is. Ezeket a mondatokat érdemes felvenned a telefonodra, és naponta minimum kétszer hallgasd meg. Vagy olvasd el hangosan reggel felkelés után, este közvetlenül lefekvés előtt. 

Egy pár nap alatt, úgyis kívülről fogod fújni őket. Így bármikor tudod fejből mondani őket! És ilyenkor épülnek csak be igazán, hogy a számodra kívánatos irányba változzanak a dolgok.

Így leszel az életed mentális tervezője. 

Vizualizáció

Miközben hallgatod, vagy fejből mantrázod a döntéseidet fontos, hogy közben csodálatosan érezd magad, és lásd magad előtt, ahogy már a megvalósult vágyaidat élvezed. Lazulj el, és lásd magad ahogy már ott vagy, úgy vagy ott, olyan közegben, olyan dolgokkal, amiket a szíved akar..

Ezt hívjuk képalkotásnak, vizualizációk. Hiszen, amit látsz belül, és el is hiszed, azt fogod tudni megvalósítani.

„Amikor vizualizálsz, akkor materializálsz. 

Érdekes jelenséget vettünk észre az agyban, amikor olimpikon atlétákat kapcsoltunk egy érzékeny bio-feedback berendezésre. Azt kértük, hogy a versenyszámot csak fejben fussák le. Hihetetlen módon, ugyanazok az izmok ugyanolyan sorrendben keltek életre, amikor fejben futottak, mint amikor valóban a pályán versenyeztek. 

Hogyan lehetséges ez? Mert az agy nem tud különbséget tenni a valós cselekvés és gyakorlás között. Azt hiszem, hogy ha valahol ott vagy az agyadban, akkor oda kerülsz a testedben is. Amikor vizualizálsz, amikor azt a képet játszod le a fejedben, ilyenkor, és csakis ilyenkor megidézed a végeredményt. – Titok című film

Imádom ezt az életszemléletet: 

Én vagyok az életem Alkotója. Alkotóművész vagyok, hiszen én magam és a saját életem is egy művészeti alkotás, amire nagyon büszke vagyok, és az erőfeszítéseimért nagyrabecsülésem magam. Hajrá neked is! 💚

Cselekvés

Innentől indul a végrehajtás. Most már te is láthatod hogy az egy éves célok, valójában a hosszútávú célok hogyanjai.

Most szedtük szét a hosszútávú célokat kisebb célokra. És most az egy éves célokkal is ugyan ezt fogjuk tenni.

Láthatod milyen könnyű a szívbéli célokat alkotni, igazából idő kell hozzá.

A tervezés 80%-ot ad hozzá a sikeres célmegvalósításhoz.  Tehát, amit konkrétan teszünk, már csak 20%. A végrehajtás mindig is kevesebb energiába kerül, mint a megtervezés, rendezés, és a szívbéli célok felszínre hozása.

A célmegvalósítás végrehajtása egy jó buli, amit minden nap megcselekszel. Tudod, miért, tudod, mit, tudod mikor, így igazából semmi más dolgod nincs, mit végig bulizni a célmegvalósítást.

90 napos terv: feladatok összeírása

Kész van a listád a céljaidról. Írd össze azon feladatokat, melyek (a mostani állapotok szerint) szükségesek ahhoz, hogy a célod meg tudjon valósulni. Csak az első negyedévet vedd figyelembe most. És az első negyedév, a Q1 céljaihoz tartozó feladatokat írd össze. A Q2 feladataival majd foglalkozól a Q1 végén, márciusban.

És így haladsz majd tovább az egész éven. Mindig csak 3 hónapot tervezünk meg a végrehajtási ciklusban. Így nem fog behisztizni az egod, és nem kezd el önszabotáló és védekezési mechnizmusokat indítani, hogy megállítson, vagy eltereljen a célmegvalósítás útjáról.

Sorba rendezés, priorizálás

(fontossági és időrendi sorrendbe rakás)

Most tekintsd át a feladatokat, amiket összeírtál és tedd őket sorba. Az alapján, hogy az adott feladat, mely célt segíti megvalósítani, és annak a célnak mi a határideje.

Például: Ha az új autód megvásárlást 2020 nyarára tervezed, és a lakásfelújítást tavaszra, akkor egyértelmű, hogy a lakásfelújításhoz tartozó feladatokat kell előrébb venned. 

Most jött el az a pillanat, amit nagyon sokan elrontanak, mert ezzel kezdik az egész céltervezést. Nem írják be a naptárba a célmegvalósításhoz szükséges feladatokat és nem adnak nekik határidőt. 

Most vedd elő a határidőnaplódat, vagy a google naptáradat, és írd bele a 90 napos feladatokat prioritásuk és határidejük szerint. 

Például:

 • Kész vannak a negyedéves célok, döntések, cselekvési terv (feladatok összeírása, priorizálás). 
 • Írd be a célt (negyedéves, éves) és a döntést ahhoz a naphoz, amikorra a célodat meg akarod valósítani.
 • Majd töltsd fel a naptárad, hogy melyik feladattal, mikor kell foglalkoznod, hogy adott időre megvalósítsd a célt.

Kezd tisztulni a kép, igaz? 

Ha feltöltötted a 2020-es naptáradat, első negyedévét, mehetünk is tovább. 

Végrehajtás

És most már nincs más dolgod, mint lépésről lépésre haladni az úton, tenni a dolgodat, és élvezni azt az életet, amit te akarsz, te teremted, te csináltál meg!

Figyelmed fókuszát mindig tartsd a jelenben, arra figyelj, amit akarsz. Dönts gyorsan, cselekedj azonnal, és tiéd lesz a világ, amit te teremtesz, te uralsz és a te szeretteid vannak benne, akikkel őszinte támogató kapcsolatod van.

Látod, ott vannak a hogyanok a naptáradban. Már csak meg kell csinálnod őket, és a céljaid, hip-hop meg is valósulnak. Ennyire egyszerű az egész.

Meeting: Önkontroll a haladás mérésére

Hetente adott időben, heti meeting formájában nézz rá a céljaidra, teendőidre, hogy haladsz. Ha letelt a 3 hónap, 12 hét, alkoss új 90 napos prioritásokat. Így biztosan minden célodat meg fogod tudni valósítani.

Félévente végezz Féléves céltervezést. Ehhez itt van egy szuper videó is, letölthető munkafüzettel, ami a segítségedre lesz:  FélÉv Cél tervező Online workshop (ingyenes)

Hát nem csodálatos érzés tisztán látni, hogy mi minden csodát fogsz csinálni, alkotni, létrehozni, elintézni a következő 1 évben? Így biztosan jól és hasznosan fogod felhasználni azt az időt, ami a rendelkezésedre áll.

Én imádom egyben látni mi a dolgom. Tudni, mi a dolgom, magabiztosságot, határozottságot ad. És imádom látni, milyen dolgaimat, tulajdonságaimat, kapcsolataimat kell elhagynom, hogy sikeresen megvalósíthassam a céljaimat.

Önünneplés, Önjutalmazás

Mivel jutalmazod meg magad a sikereidért, és hogyan ünnepled meg önmagad, hogy kifejezd magad számára a szeretetet, az elismerést, a nagyrabecsülést, mert sikeresen megvalósítottad a szívbéli vágyaidat, céljaidat?

És tényleg ne hagyd ki az ünneplést és a jutalmazást. Mert ezzel az önszeretet szinted is nőni fog és sokkal stabilabb, magabiztosabb és határozottabb leszel. Tehát fejleszted vele az érzelmi intelligenciádat. És a következő kihívásokat sokkal könnyebben fogod venni.

Összegzés, hogyan valósítsd meg a személyes céljaidat

Csodás érzésekkel teli, Sikeres Új Évet kívánok Neked! 💚

Kárpáti Boglárka

Az Önismereten alapuló problémakezelés specialistája, író, blogger, vlogger

Kattints az ingyenes értesítőért!

Pin It on Pinterest