Őrület van, ami itt megy, kész téboly. Ezt már nem lehet szó nélkül tűrni.

Nincs veled baj

Ha 1980 után születtél vedd tudomásul, hogy nincs veled baj. Csak még a világ nem változott meg olyan gyorsan, hogy a te multitaszking gyorsaságú agyadhoz felfejlődjön.

Mert amíg a világ 10MB/sec-kel pörög, a te agyad 1000MB/sec –cel száguld előre. És egy 60 éves matek tanár elveheti a telódat az órán, de nem fogja megérteni, miért unod/untad halálra magad az óráin. Nem azért mert a matek szar, vagy mert azt hiszed hülye vagy matekból. Hanem mert te olyan összefüggéseiben látod a világot, ahogy az idősebb generáció el sem tudja képzelni. Nem a matekot látod, hanem a matematika tudományt. Csak nem tudsz róla b@meg.

Egy fiatal agya sokkal gyorsabb és fejlettebb, mint egy idősebbé. Hát ebbe még nincs semmi fantasztikum. Ám abban már van, és ezt kellene végre megérteni, hogy az internet hatására, megváltozott az emberi agy. Nem rosszabb, vagy jobb lett, más. És a mai fiatalok, nem drogos köcsögök, hanem kitágult tudattal rendelkeznek. Nem hülyék mert egész nap a gép előtt lógnak. Sokkal fejlettebb az agyuk.

Tudomány is igazolja, hogy oké vagy

A gyerek agya élete első 3-7 évében fejlődik a legtöbbet. Ha ez alatt az idő alatt a gyereket kevés impulzus éri kevesebb szinapszis jön létre az agyában. Ha több, jóval több impulzus éri, akkor több szinapszis alakul ki.

Szinapszis, a két agyi idegsejt közötti kémiai vagy elektromágnese kapcsolatot jelenti. Sok ilyen kapcsolat alkot egy gondolatot. Tehát minél több agyi idegsejted vesz részt a gondolkodásodban, annál több ilyen kapcsolódás jön létre, azaz annál okosabb vagy.

És az okost úgy értem, hogy folyamatos összeköttetésben áll a jobb és a bal agyféltekéd, az kreatív, problémamegoldó, empatikus agyrészed, az analitikus, racionális, statisztikus agyféltekéddel.

Aki csak az egyik vagy a másik agyféltekéjét használja túlnyomó többségben, nem olyan okos, mint aki mind a kettőt használja szinkronban. Nem veszik el a részletekben, nincs elszállva és nem is földhöz ragadt.

Digitálissá épülő bináris agy

Egy 1980 után született embert kisgyerek korában sokkal több impulzus ér, mint aki 1950 körül, vagy még előtte született. Hiszen az Y, a Z és az Alfa generáció digitális bennszülött, azaz teljesen össze van nőve az elektromos kütyükkel és a nettel. 

A lexikális tudásukat a google adja, így nem tömik tele a rövidtávú memóriájukat tök felesleges lexikális baromságokkal. (amit a mai oktatás képtelen még megérteni) A szabad kapacitást kreatív dolgokra használják fel. Egyszerre élnek az internet adta gyors és pörgő világban, és a lapos, szürke, 3Dimenzióban.

És mivel rengeteg a szabad agykapacitásuk, imádnak számukra érdekes dolgokat tanulni, elképesztő dolgokra képesek. (amíg persze valaki ki nem öli belőlük ezt a fajta tudásszomjat. Mondjuk a szülő, vagy egy „pedagógus”)

Mindent leegyszerűsítenek, kódokban kommunikálnak. Egy szó, már nem egy szót jelent, hanem egy történetet. Kb olyanok mint a heptapodok. (7 lábú, nézd meg az Érkezés című filmet). Kreatív zsenik, és mindenhez értenek, ami agymunkát kíván, és kell hozzá a bináris eszköz. Ami analóg, és nem digitális értelmetlen a számukra. Túl bonyolult. Nem is érdekli.

Túlfokozott érzelmesség

Az 1980 után születettek, sokkal érzékenyebbek. Minél fiatalabb, egyre jobban. És ez a világ eleve felfalja azt, aki igazat mond, aki képtelen hazudni, akinek fáj, ha hozzá nem értők dirigálnak. Utálja a korrupciót, a megaláztatást, az alárendelt szerepet. Az értelmetlen bántalmazást, az állatkínzást, és a természet ostoba pusztítását.

Ugyanakkor kell a pörgés, a gyorsaság, a trendiség, a menőség. A szociális médiában éli az érzelmi világát. Miért. Mert otthon nem érti meg senki. Ja igen, a szülő hibája, ha a gyereke belebuzul a telójába. Mert a szülők érzelmi intelligencia fejletlen, és nem képes megérteni a gyerekét. Így a gyermek ott szocializálódik, ahol megértést kap. A neten.

A szexet is a pornófilmekből tanulja. Mert a szülök, tabunak kezelik a szexualitást. Le vannak maradva és nem képesek lazán venni a dolgokat. Basszus a neten minden fent van. Szülők, nőjetek már fel a gyerekeitekhez!

A pszichológusok és a pszichiáterek rendszerint bipoláris depresszióval diagnosztizálják a fiatalokat, vagy figyelemzavarosnak hirdetik. Igazából mindegy is, csak találjanak valamit, amivel el tudják hitetni azt, hogy vele van a baj és nem a rendszerrel. A szülő sosem hibás, csak a gyerek. Agyrém.

Minden generációnak más a fontos. És ezt el kell fogadnia mindenkinek.

A Babyboomereknek(1945-1964) a látszatpolitika és a pénz.
A X-eseknek(1965-1979) a mentális tudás.
Az Y-osoknak(1980-1994) a érzelmi szabadság.
A Z-seknek(1995-2009) az élményekkel teli szabad élet.
Az Alfásoknak (2010-től) a szeretettel teli világ, mely igazodik a természet és az univerzum törvényeihez.

Ha te járod az OtthonFánál a valódi önismeret útját, akkor neked egy fő célod van: Önazonos életet élni. És tudod, hogy ezért bizony ma még meg kell dolgozni. Konfrontálódni kell. Szembe kell menni sok rögzült paradigmával.

Félelem az élettől: „Hogy kell élni?”

És a mai fiatalok félnek. Mitől, attól, hogy belefognak dögleni az életbe. Mert nincs eszközük, tudásuk arra, hogyan éljenek önazonos életet úgy, hogy közbe ne adják el a lelküket a pénzkeresés oltárán. Ezért vannak kapunyitási pánikban.

Sok Y és Z generációssal dolgozom, és akkora félelem van bennük attól, hogy nem fognak tudni helytállni az életben. Elmennek dolgozni és elkezdenek haldokolni. Nem csoda, ha péntek este jön a buli az alkohol, meg a drogok. Vagy az antidepresszáns, meg a sok szar kedély javító, amit a doki felír.

Ezért vagy basszus szarul. Mivel más vagy, mint amit a szüleid elvárnak, így azt hiszik életképtelen, szerencsétlen vagy. Próbálnak beletuszkolni az ő világképükbe, csak nem értik meg, hogy szűk neked az a tér.

A saját képükre akarnak faragni, ám gyávák bevallani, hogy okosabb, bölcsebb, felelősségteljesebb, vagy mint ők.
Más vagy. Más dolgok érdekelnek. Máshogy látod a világ összefüggéseit. És sokkal okosabb vagy, és jobban tudsz angolul, mint a tanáraid. Ez azért izgi helyzet.

Naná, hogy lerombolták az önbecsülésed az önértékelésed. Mert félnek tőled. Hiszen mindenben jó vagy, amiben ők nem. És abban, amiben elvárják, hogy jó legyél, abban meg nem akarsz jó lenni. Igazából attól félnek, hogy nem tudnak veled villogni. Hogy nem illeszkedsz be példamutatóan a társadalmi elvárásokba.

Mert ha nem felelsz meg a szabályoknak, elfajzott leszel. Ami igazából annyit jelent (és ezt a Beavatott trilógiából már jól tudjuk), hogy mutáns vagy, különleges képességekkel. Minden kaszt tudása benned van. És az általános társadalmi rendbe nem fér bele az, hogy valaki különleges. 

Ja de, a zakkant spiriknél már lehetsz különleges, de ők ugye nem számítanak. Nem veszély forrás a társadalomra nézve. Pedig amúgy azok.

Darwin is megmondta, a mutáns erősebb és jobb

A mutáció pedig az élet fejlődésének az alapja. Hiszen a Darwin féle fajelmélet szerint ez adja a fejlődésünk fontos láncszemét, a kiválasztás. Azaz mutáció közben egyre erősebb gének fejlődnek ki, melyek jobban tudnak alkalmazkodni a környezeti változásokhoz, így könnyebben tudnak túlélni. Ami a fajfenntartáshoz elengedhetetlen.

Ilyenkor érthető meg, hogy Elen Musk ( a Tesla kocsi atyja) és Steven Hawking (a tolószékes kozmológus) miért is szorgalmazza annyira egy új bolygó kolonizációját. Hát azért, mert a régi rögzült gondolatokkal, tuti kinyírjuk magunkat a Földön.

Ha a fiatalabb generáció el tud innen menni, talán nekik lesz esélyük nem kinyírni az emberi fajt. És akkor a felnőtté válás sem lesz ennyire félelmetes és nem kelt majd ekkora pánikot.

Mert ha a felnőttség olyan egyhangú, stresszes, túlkomolykodó, alárendelt, önsajnálatra épülő, ahogy azt a jelenlegi átlag Babyboomer és X generáció elvárja, én biztosan nem akarok felnőni.
És ezt tartom 37 évesen is.

Kapunyitási pánik

Abból a belső frusztrációból származik, hogy kaptál egy X generációs nevelést, ami mára nagyon kevés lett. Majd ehhez jött a net és a suli, és minden összezavarodott. Ha sokat voltál együtt a Babyboomer nagyszüleiddel, akkor még nagyobb a káosz.

Nem vagy szabad, nem tudsz szabad lenni, mert fog a sok szabály és megfelelési kényszer. És rettegsz attól, ha nem ezeket az elveket követed, akkor nem lesz belőled semmi. Mert a valami az az, ami az idősebb generációnak valami.

Az élet, amit élsz, jó esetben nem a tiéd. A minták, amiket szerepekben eljátszol, egyre jobban boldogtalanabbá teszik az életedet. És valóban nincs hova menekülni.
Ha gazdag családból származol, talán több lehetőséged van. De a gondolkodásmód, melyet követned kellene, gúzsba köt.

Szóval, mit lehet tenni? Hogyan vágj bele a saját életedbe?

Lépésenként.
Ha nulla az önbecsülésed és borostyán szüleid vannak, akik mindenben döntenek helyetted a legfontosabb lépés, hogy költözz el otthonról. Költözz el jó messze.

Borostyán szülő: A borostyán szülő azzal a hiedelemmel él, hogy a világ tele van veszélyekkel, amelyektől a gyermekét meg kell védenie. Minden apró, frusztráló helyzetben azonnal közbelép – pedig az egészséges fejlődéshez szükség van ilyen típusú kihívásokra. Nyeresége, hogy ezáltal fontossá, nélkülözhetetlenné válik. Viszont saját nyeresége nagy veszteséggel jár a másik oldalon: csökkenti gyermeke önállóságát, környezete iránti bizalmát és – a felelősség alóli állandó felmentés miatt – a felelősségérzetét is. Gyanakvóvá, bizonytalanná teszi, és benne is elülteti azt a hiedelmet, hogy a világ veszélyes. Főleg a férfias szerepviselkedés válik deficitessé: a küzdőképesség, a dominancia és a praktikus, gyakorlatias problémamegoldás nem
tud kellően kifejlődni. A borostyán szülő nem örül, ha gyermeke felnő, és le akar válni, mert ekkor szembe kell néznie magányosságával, személyes problé­máival. Naponta többször felhívja, mindenről tudni akar, mindenen aggódik, félelmeket gerjeszt benne. Gyakran eléri, hogy gyereke ne merjen, ne tudjon elköltözni a közeléből. – L. Stipkovics Erika

Imádjuk a szüleinket és hálásak vagyunk nekik. Ám azt be kell látni, hogy van egy pont, amikor a szülői segítség már nem áldás, hanem átok az élet természetét figyelembe véve.

Ahhoz, hogy rendezni tudd az önismeretedet, és felfedezd eddig rejtett képességeidet, ki kell lépned a családi fészekből. 
Jó tudom, még így is előfordulhat, hogy a szüleid meglepnek és jönnek takarítani, meg bebútorozni a kecót. Persze szigorúan, úgy ahogy nekik tetszik, hiszen ők adják hozzá a lóvét.

Ha elköltöztél utána, le kell válnod a szüleid jóváhagyásáról és felhatalmazásáról. Dönts és cselekedj és vállald érte a felelősséget. Nem kell minden döntésedről a jóváhagyásukat kérned. Elmebeteg helyzet. Mert most akkor kié a felelősség? Azé, aki meghozta a döntést, vagy aki megcsinálta és kudarcot vallott?

Naná, hogy úgy lettél nevelve, hogy a szüleid nélkül életképtelen vagy (ez is a borostyán szülő sajátossága), de ez nem igaz. Amint elkezded a saját életedet élni, döntéseket hozni, és menni előre ahova a kreativitásod hajt. Sokkal több sikerélményed lesz.

Költözés, döntés, felelősségvállalás, cselekvés ééés kudarc kell neked

Attól van kapunyitási pánikod, hogy vajon meg fogsz e felelni azon elvárásoknak, amiket amúgy nem akarsz teljesíteni. Félsz a kudarctól. Ami a te esetedben megint fura, hiszen a leanstratup gondolkodási mód világát éljük, ami azt mondja ki, hogy élj át minél több kudarcot, mert akkor legalább élsz, és tapasztalsz.

A kudarckerülő szülők beléd nevelték azt, ha kudarcot érsz el, szar vagy. Mert hibázni és kudarcot átélni szégyen. Nos, ma már ez nem így van. A sikerhez sok kudarc kell. És te sikeres akarsz lenni. Úgyhogy ne foglalkozz (már megint ne foglalkozz) azokkal a rögzült paradigmákkal, amik önkorlátozó hiedelemmé nőttek benned.

A szüleid tök okék. Hagyd őket élni, úgy ahogy nekik tetszik. Ne akard őket megváltoztatni. Csak ülj le velük beszélni, és kérd meg őket, hogy ők is éljék a saját életüket, és hagyják, hogy te is éld a sajátodat.

Ne véleményezzenek, ne bíráljanak, ne ítélkezzenek, és pláne ne kössék feltételekhez a szeretetüket. Persze simán lehet, hogy nem fognak megérteni. Nem is kell. Csak hagyják, hogy élhesd a saját életedet.

Éld a saját életedet

Félelem, kétség, hitetlenség, megfelelési kényszer, hamis minták, védekezési mechanizmus, pánik, depresszió nélkül. 

És máris sokkal kevesebb frusztrációd lesz az életedben. Ez meg azért fontos, hogy 28 éves korodra ne éld át az életközépi válságot, (amit 45 évesen kellene 😀 ) a bornoutot, csak azért, mert már haldoklik a lelked. 

Ha megléped ezt a pár lépést, képes leszel élni, bulizni, boldognak lenni, szabadon szárnyalni úgy, hogy még pia és drogok sem kellenek hozzá. Csak éld a saját életed.

Hajrá és gyerünk tovább! 

u.i.: ha ezt most szülőként olvasod ne ess pánikba, minden ok. Csak fejlődj tovább, hajrá!

Kattints az ingyenes értesítőért!