Sok tanítás szólit fel rá, hogy „Élj a jelenben!”.
Azonban kevés ad rá válasz, hogy hogyan éljünk a jelenben.

Ebben az Önismereti 33 adásban arra kapsz választ, hogy hogyan légy folyamatosan a jelenben.

Mindezt -szokás szerint- filozofálgatás és túlmisztifikálás helyett érthető magyarázattal, és gyakorlati tippekkel.

Jó szórakozást hozzá! 🙂

Hangfelvétel (MP3) formátum:

[smart_track_player url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/of-public/Hanganyagok/Onismereti33/2018-01-08_Hogyan-legyek-folyamatosan-a-jelenben-%C3%B6nismereti-vide%C3%B3.mp3″ title=”Hogyan legyek folyamatosan a jelenben?” artist=”Kárpáti Boglárka – OtthonFa” hashtag=”önismeret,önismereti33,onismeret,onismereti33,jelenbelenni” twitter_username=”otthonfa” ]

Kapcsolódó anyagok:

INGYENES TESZT: "Te is a szüleid életét éled?"

Gyerekként figyelted, hogyan viszonyulnak a szüleid egymáshoz, a pénzhez, a problémákhoz.

Értékrendszerük és normarendszerük a hitrendszereddé vált.

A kérdés csak az, hogy minden döntésedet ezekre a múltbéli programokra és tanult szokásmintákra alapozod? Vagy figyelembe veszed azt is, hogy te mit szeretnél?

Ha a szüleid általi „programozás” szerint éled az életed, akkor nem a saját életedet éled, hanem azt, amit elvárnak tőled.

És ez egyenes út a depresszióig, a rossz hangulatig, a haszontalan és unalmas életig. Te a saját életed, vagy a szüleidét éled? A tesztből kiderül.

  • Mennyire éled az életed a szüleid mintája alapján?
    A tesztből megtudod.
  • Egyszerű és rövid. A mindössze 10 pontból álló tesztet 2,5 perc alatt fogod kitölteni.
  • Azonnali értékelést kapsz. A teszt végén lévő megoldó kulccsal azonnali kiértékelést kapsz.
    Ho-hó, ne puskázz! Csak a végén nézd meg a megoldó kulcsot! 🙂
Transcript (videó legépelve)

Sziasztok OtthonFások! Szeretettel köszöntelek benneteket a mai Önismereti 33 élő Facebook műsorban, ahol megoldásokat kapsz varázslatok és mellébeszélés nélkül. A mai témánk: Hogyan legyek jelenben az életem minden pillanatában? Ezt a kérdést fogjuk körbejárni, hiszen az OtthonFa Önismeret – Szabadulj fel! Facebook csoportban a szavazás eredménye ezt a témát hozta ki elsőre, úgyhogy ezt fogjuk ma körbevesézni különböző oldalakról, illetve a műsor végén pedig gyakorlati tippeket fogsz kapni arra, hogy hogyan tudod nap mint nap beépíteni az életedben a jelenlétet. Beszélni fogunk arról, hogy miért jó neked, hogyha gyakorlod a jelenlétet és törekszel arra, hogy az életed egyre inkább erre az irányba induljon el.

 

Közben hogyha itt vagytok, írjatok egy hellot, egy sziát, hogy lássam, hogy ki az, aki itt van velem. Ne felejtsd el megosztani a műsort az idővonaladon vagy a kedvenc csoportodban, hogy egyre több mindenkinek tudjunk segíteni azzal kapcsolatban, hogy hogyan legyen az élete egyre boldogabb. És akkor én is közbe keresem, várom a hozzászólásokban azt is, hogy honnan nézed a műsort. Hiszen elterjedt az, hogy nemzetközi szintű lett az OtthonFa Önismereti műsor, mert rengeteg-rengeteg külföldi országból, a világ összes pontjáról szoktatok bejelentkezni, úgyhogy tartsátok meg ezt a jó szokásotokat, mert én ezt imádom. Na és akkor közbe én is megkeresem, hogy hol van a videó, hogy lássam a hozzászólásokat. Közbe tollat, papírt elő, hiszen megint rengeteg-rengeteg gyakorlati információval készültem nektek, amiket aztán rögtön be tudtok építeni majd az életetekbe! Oké, megtaláltam a videót, és akkor közbe látom, hogy érkeznek a hozzászólások. Juhuuu! Buli vaaaan! Őrület volt a hétvégén is, Antares 2, Antares 3 volt, és annyit nevettünk, annyit kacagtunk. Fúú, nagyon jó volt a hétvége. Remélem, hogy ez veletek is így van.

 

Közbe nézem, hogy Szőke András, egyelőre azt látom, hogy a legtávolabbi pont, ahonnan bejelentkeztetek, az Pécs. Úgyhogy várom a további, ja, nem, most már Skócia is itt van velünk. Vaskeresztes, Fegyvernek és közben itt vannak a többiek is, úgyhogy sziasztok, hello! Na és akkor térjünk is rá gyorsan a mai témánkra, erre a jelenlét őrületre, mert nagyon sok mindenkivel kapcsolatban előfordult már ez problémaként, hogy szanaszét van a fókusza, összevissza van, nem tud fókuszálni a céljaira. Teljes őrületben, ego nyüzsgésben éli az életét és tök jó lenne már nyugodtan, kiegyensúlyozottan, összeszedetten a jelenben élni, maga mögött hagyni a múlt őrületeit, illetve a jövőtől való félelmét.

 

Mielőtt belemegyünk részletesen abba, hogy milyen gyakorlatokat kellene végezni, vagy hogy milyen, hogyan állj hozzá, mi jellemzi a jelenlét állapotát, honnan ismered fel, előtte mindenféleképpen egy közszolgálati közlemény! Ugye szombaton – 2018. január 20-án – lesz a 4. OtthonFa Önismereti Évindító Nap. Áááá, úgyhogy már teljes izgalomban vagyunk így az OtthonFás körökben és természetesen, még hogyha nem regisztráltál, akkor tudsz regisztrálni, de már csak holnapig. Úgyhogy mindenféleképpen kattints majd itt a hozzászólásban a linkre, hogyha még nem jelentkeztél, mert már őrületek kezdenek kibontakozni, ki kivel jön, honnan jön egy kocsival. Imádom ezt a bulit és annyira hálás vagyok nektek, hogy támogató közegei vagytok egymásnak, hiszen én, nekem ez egy nagy álmom volt, hogy egy olyan közösséget hozzunk létre, ahol nincsen bírálat, ítélkezés, teljesen őszinte kommunikációval tudunk lenni és segítjük, támogatjuk egymást az önismereti fejlesztésben. Úgyhogy köszi, köszi srácok és tartsátok meg ezt a jó szokásotokat! Úgyhogy mindenféleképpen javaslom, hogy gyere el a 4. Évindító Napunkra, hiszen lesz 2 fantasztikus előadónk is rajtunk kívül, tehát rajtam és Losin kívül, a hölgy Sarkadi Krisztina, Szerelemterapeuta, biztosan ismered a nevét, illetve agykontroll oktatót hívtunk még előadónak, Domján András személyében, aki Domján László fia, ő fog, ők fognak nekünk nagyon sokat segíteni abban, hogy hogyan lehet megélni a szeretet alapú céltudatos gondolkodást. És hát természetesen mi is rengeteg-rengeteg izgalmas információval, segítséggel készülünk erre a napra, meg még lesz sok meglepetés is.

 

Na és akkor vágjunk is bele ebbe a mai témánkba, mert mielőtt részletesen belemennénk, nagyon fontos, hogy tisztázd le magadban így a jelenléttel kapcsolatos misztikumot, őrületet, mert én azt látom, hogy kezd már ez úgy eljelentéktelenedni és felfújódni, mint egy lufi és, és hát ez ennél sokkal fontosabb. Hogy azt gondoljuk róla, hogy ez egy csodapirula, ez egy fájdalomcsillapító és, és a jelenlét sokkal fontosabb annál, hogy, hogy ezt ne éld meg, hogy ezt ne hozd be szokásként az életedbe. Ugyanis a jelenlét, jelenben lenni, az egy szokás lesz majd, erről majd beszélek később, amit tudatosan fel kell építened, be kell gyakorolnod és egy idő után ez életed részévé fog válni. Semmiféleképpen nem jelenti azt az idillikus állapotot, amit sokan tanítanak róla, hogyha jelen vagy, akkor egy, egy ilyen euforikus állapotban vagy, nincsenek problémáid, nincs a felelősségvállalástól gyomorgörcsöd és akkor így hirtelen, egy csapásra minden megoldódik és fantasztikus isteni jelenléttel teli életed lehet. Na, hát a jelenlét, az baromira nem ezt jelenti, úgyhogy szeretném is, hogyha ezt így kitörölnétek a fejetekből. A jelenlét fantasztikus dolog és kell, hogy tanuld, kell, hogy meg tudd élni, de ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy felelősséghárításban vagyunk. A valódi önismeret útján rengeteget tanuljuk, hogy nincsenek problémáink, csak önismeret-hiányosságainkból adódó megoldásra váró feladataink. És hát ez a jelenlétnél is így van. Hogyha a jelenlétre gondolunk, vagy arról kell beszélni – tehát így fogtam a fejemet, hogy úristen, amikor láttam, hogy ez nyert a szavazáson a Szabadulj fel! csoportban. Hát nagyon fontos azt tudnod, hogyha még nem nagyon élted meg a jelenlét állapotát, mert tele van a fejed mentális zajjal, még, még hatnak rád az érzelmeid, el tud vinni a külvilág és a külvilágból érkező hatások, rengetegszer vagy érzelmi hullámvasútban, akkor, akkor elég nehéz az értelemmel megfogni azt, hogy mit jelent a jelenlét. Hogyha már valaki tapasztalt ilyen pillanatot az életében, akkor sokkal könnyebb átérezni, átadni magát, befogadni ezt a minőséget, mint aki még sose élte meg és próbálja racionális elmével megérteni. Na most, ez nem fog működni! Én azért törekedni fogok rá, hogy egyszerűen, egyértelműen, érthetően adjam át neked ezeket az információkat.

 

Közben hogyha már vannak tapasztalataid, nehézségeid így a jelenléttel kapcsolatban, akkor feltétlenül írd meg hozzászólásban és akkor a műsorban fogok rá válaszolni, illetve várom a kérdéseket is. Közbe valaki írja, hogy „jó a kép és a hang is”. Londonból hello Gábor Niki! Szombaton végre találkozunk és tudunk egy nagy ölelést adni egymásnak, az Antares tábor óta nem láttam Nikit, úgyhogy már nagyon várom a találkozást.

 

Na és akkor, ugye hogyha, ha nekirugaszkodunk ennek a jelenlétnek, akkor kezdjük is azzal, hogy miért jó neked, hogyha, ha jelenben tudsz lenni! Sokat foglalkozunk az önismeret útján a múlt elengedésével, a pozitív jövőkép kialakításával, hogy legyél a jelenben, legyél fókuszált, hiszen azzal tudsz teremteni, azzal tudod építeni az életedet. A jelenlét állapota leginkább ahhoz hasonlatos, amikor egy, egy békés, nyugodt, magas energiaszintben vagy, tele vagy kajával, megfelelő mennyiségű vitamin van benned, pozitív szemléletben vagy és úgy haladsz előre az utadon, hogy mosolyogsz, hogy törekszel mindennek a, a pozitív oldalát látni, a nehézségekben a lehetőségeket látni, és ez egy olyan mentális állapotba emel, ami megemeli a rezgésszintedet. Békét, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot érzel. Határozott vagy, magabiztos. Erőt érzel magadra, bármire, hogy a világot ki tudnád fordítani a sarkaiból. És ezt az állapotot azért érdemes elérni, mert innentől kezdve sokkal könnyebben tudod működtetni a teremtésedet.

 

Na és akkor nézzük még, hogy mi jellemzi a jelenlétet! Pécsről is itt van velünk Venczel Valéria, hello! Rendi Rencsi írja, hogy „az új házunkból”. Juhuuuu! Tökre gratulálok, hogy sikerült. Szentesről Kiss Ida itt van velünk. Közben nézem, hogy jöttek-e kérdések. Hello Málna! Horváth Pali is itt van, sziasztok! Régi Antaresesek. Pogányi tótól, írja Méhészné Szilvi. Hello OtthonFa Clubos! Apropó, OtthonFa Club! Most szólok az OtthonFa Clubosoknak, hogy ma este 8-tól kezdődik az OtthonFa Club webinárium, tehát innen, az Önismereti 33-ról megyünk át az OtthonFa Clubba és folytatni fogjuk ezt a témát, mélyebben kibontjuk majd. Úgyhogy ne felejtsetek el az OtthonFa Club oldalon bejelentkezni, és akkor ott folytatjuk a mai esténket.

 

Nézzük, hogy mi jellemzi a jelenlétet! Honnan ismered fel, hogy, hogy, hogy abszolút jelenben vagy, hiszen azoknak, akik még nem tapasztalták meg ezt az állapotot, ez egy nagyon misztikus dolognak tűnhet? Olyan varázslatosnak, olyan, olyan nagyon spiris dolognak, de, de hát ez abszolút nem az, hanem ez egy mentális beállítottság. Például jellemző a jelenlét állapotára a magas energia- és rezgésszint. Amikor azt érzed, hogy nagyon erős vagy, nagyon jól vagy, nagyon jól vagy a testedben, kiegyensúlyozott vagy, rendbe vannak a gondolataid, tudod, hogy mik a feladataid. Jellemző rá, amikor könnyen bocsátasz meg. Tehát amikor valakinek nehézségei adódnak a megbocsátással kapcsolatban, akkor biztos, hogy a figyelme fókusza, az a múltban van. És ugye a jelenlét azt jelenti, hogy ott vagy, ahol a figyelmed fókusza van. Hogyha nehezen tudsz megbocsátani, akkor a figyelmed fókusza a múltban van, tehát abszolút nem a jelenben. Jellemző rá az elfogadó hozzáállás. Amikor nem folyamatosan idegesíted magad azon, hogy hogy vezetnek az emberek, milyen hülye a világ, milyen a kormány, milyen az időjárás, milyen az anyám, milyen a párom, milyen a gyerekem, milyen a munkahelyem, hanem el tudod fogadni, hogy mindaz, ami körbevesz téged, azt te teremtetted. És mivel már tudod, hogy törekszel változtatni a dolgokon, éppen ezért egy, egy nyugodtság lesz rajtad, elfogadod, ami most van, hiszen tudod, hogy belülről már elindult a változás. És ahogy belülről változol, úgy változik a külvilágod. Jellemző rá az a fajta magas minőségű szeretet, amikor nem az a hízelkedő, nyájaskodó, kedveskedő, látszatpolitikás szeretetben van valaki, hanem abszolút abban a szeretetben, hogy igen, szeretlek, éppen ezért őszinte vagyok veled, ezzel tisztellek meg. És semmit sem veszek tőled személyes sértésnek, nem vagyok veled hatalmi drámában, hanem egy, egy teljes elfogadásban, egy teljes szeretettel teli állapotban tudok feléd fordulni. Abszolút jellemző a jelenlét állapotára a pozitív gondolkodás, tehát akinek akár önmagáról, akár másról negatív gondolatai vannak – „ez hülye, az szar, ez nehéz, én béna vagyok, nem vagyok rá képes, nincs hitem magamban, nem merem meglépni, folyamatosan tele vagyok félelmekkel” -, ez abszolút nem jellemzi a jelenlét állapotát.

 

A kérdésem az – közbe látom, hogy Szűcs Jekkelné Ildikó is itt van Balassagyarmatról -, hogy, hogyha nem érthető az, amiről beszélek, akkor feltétlenül tegyétek fel a kérdést rögtön! Illetve hogyha pedig érthető, akkor mindig kérek szépen egy igent. Tehát most is kérdezem, hogy érthető-e az, hogy a mi jellemzi a jelenlétet, hogy segít-e neked abban, hogy el tudd képzelni, hogy víziót tudj alkotni erről az állapotról? Jó? Erre várok szépen tőletek egy igent, hogyha érthető.

 

Na és akkor menjünk tovább, hogy mi jellemzi még a jelenlétet! Abszolút, hát ez a magasabb minőség, ez is tudom, ilyen megfoghatatlan, az egység élménye. De ezt legegyszerűbben úgy lehet megérteni, az egység élményét, hogy, hogy összhangban vagyok mindazzal, ami belül van, összhangban vagyok mindazzal, ami kívül van, jól tudom uralni a, a belsőmet és ezáltal a külvilágot. Jó? Tehát hogy ez abszolút jellemzi a jelenlét állapotát. Utána van egy nagyon érdekesség, a csend és a lassúság. Amikor azt érzed és ez nagyon, nagyon frissítő, feltöltő, pihentető hatással van rád, amikor, amikor jólesik a csend. Amikor nem kell, hogy egyfolytában zajongjon valami, nem kell, hogy, hogy felesleges csacsogással, csevegéssel beszélgessünk valakivel és jólesik ez a belassult állapot, hogy nem ez az idegbeteg kapkodás, hogy „Hhhh! Azt is el kell intéznem, még azt is. Még meg kell főznöm, még össze kell porszívóznom. Még úristen, el kell mennem. Jajj, el fogok késni!” Tehát amikor ebben az állapotban vagy, akkor nem vagy jelenben. De amikor megjelenik az életedben a csend, a lassúság és úgy szépen érzékeled, hogy így együtt folysz a körülötted lévő világgal és nem kapkodsz, nem sietsz, mégis mindenhova odaérsz időben, mindent el tudsz intézni, minden feladatodat el tudod végezni örömben, az is jellemzi a jelenlét állapotát.

 

Jó, közben megpróbálok rájönni, hogy ’aaa’, írtátok, hogy igen. Oké, köszönöm szépen! Juhuuuuu! Málna írja, hogy „igeeeeen”! Nagyon jó, köszönöm! És közben látom azt, hogy Maróti Petra írja, hogy „Először élőben itt Ausztriából.” Szia Petra! Juhuuuu! Tökre jó, hogy itt vagy! „Hirtelen bukkantál fel az életemben, de már most nagyon imádom a videóidat, Bogi.” Hát köszönöm szépen! Tartsd meg ezt a jó szokásodat és nézd a videókat, mert tényleg az tapasztalható, hogy aki folyamatosan, hétről hétre itt van velünk élőben és követi az Önismereti 33-at, ő abszolút egyre pozitívabb szemlélettel tudja az életét élni, aminek az eredménye az önismereti fejlődés és a boldogabb élet. Oké!

 

Közben érkezett egy kérdés! Kalocsai Linda írja, hogy „Mit csináljak, ha azon kapom magam, hogy nem vagyok jelenben?” A műsor végén hoztam, egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét, nyolc gyakorlati tippet ezzel kapcsolatban. Nagyon jó a kérdés, nagyon fontos a kérdés, abszolút megoldáscentrikus gondolkodásmódban vagy, úgyhogy ez nagyon jó, úgyhogy fogunk a műsor végén erről beszélni, köszi. „Igen, értem, most már biztos, hogy én nem vagyok jelenben.” – írja Angyalné Kiss Mária. Nem baj, Mária! Innentől kezdve tudod majd gyakorolni és egyre jobban jelenben tudsz lenni.

 

Na, menjünk tovább! Ami még jellemzi a jelenlétet, az az alázatos hozzáállás mind saját magadhoz, a saját magad tudásához, illetve másokhoz és mások tudásához is. A megértő figyelem, ez egy nagyon fontos momentuma a jelenlét pillanatának, amikor figyelek valakire és közben nem megy 28 000 párhuzamos gondolat, program a fejedben. Tehát amikor figyelek rád, akkor nem kezdek el azon gondolkodni, hogy miután befejeztem a beszélgetést veled, akkor milyen dolgom van, hanem most csak rád figyelek, most csak te létezel az univerzumba, a 100%-os figyelmem a tiéd, mert meg akarlak érteni, szeretlek, tisztellek téged annyira, hogy csak neked adom azt, ami az életünkben a legdrágább, a figyelmünk és az időnk. Jó? Ez is jellemzi a jelenlétet. Az a fajta megértő figyelem, hogy nem vágunk egymás szavába, nincs bennünk az az érzés, hogy „Oké, oké, mondjad, mondjad. Már alig várom, hogy befejezze, hogy hadd mondjam azt, amit gondolok, mert hogy ezt én is tudom. Erről nekem is van tapasztalatom. Ezt már én is olvastam, én is hallottam, én is találkoztam vele.” Tehát hogy nincs bennünk ez a „de én is” állapot, hanem megértő figyelemmel és alázattal tudunk a másik személy felé fordulni.

Ami még abszolút jellemzi a jelenlétet, az az a fajta tudatosság, amikor úgy állunk hozzá az életünkhöz, a világhoz, hogy tudjuk, hogy valami nagyobb részei vagyunk. A jelenlét pillanatában ez nagyon fontos, hogy nem vagyok egyedül, hogy, hogy biztonságban vagyok. Hogy, hogy érzem azt, hogy, hogy bármi történik is, akkor is biztonságban vagyok. Jellemző rá a céltudatos gondolkodás. A céltudatos gondolkodás ugye azt jelenti, hogy vannak céljaim, folyamatosan döntök és haladok előre célirányos cselekvéssel az úton. Ami a céljaimat építi, azokat prioritásba veszem, előtérbe hozom, fontosságot kapnak, ami pedig nem olyan fontos, azokat pedig akkor intézem el, amikor egyébként marad rá időm, energiám. Ugye a céltudatos gondolkodásról nagyon sokat fogunk, fogsz majd hallani az Évindító Napon, ugye az egész 2018-as év leginkább segítő mentális beállítottsága a céltudatos gondolkodás lesz, mert egy igen izgalmas, aktív, cselekvő, őrületes évünk lesz. És rettenetesen fontos lesz, hogy egyrészt jelenben tudj lenni, másrészt pedig hogy mindazt az őrületet, azt a tisztulást, amit hoz 2018. év, azt te nagyon stabilan, kiegyensúlyozottan, lazán, játékosan, szeretettel tudd végigcsinálni. Ami jellemző még a jelenlétre, a kreativitás. Ugye ez egy nőiesebb minőség, ami azt jelenti, hogy időt szánsz arra, hogy összekapcsolódva a saját kreatív intelligenciáddal bármilyen feladatod úgy tudd megélni, hogy, hogy azt élvezd, hogy abba benne legyen a te művészi attitűdöd. Legyen ez bármilyen tevékenység! Főzés, mosás, barátnőkkel, haverokkal való találka, a pároddal való időtöltés. Teljesen mindegy, hogy mit csinálsz, hogyha, ha ebbe bele tudod vinni a te kreativitásodat, tényleg mindenbe, még abba is, hogy miközbe pakolod bele a mosógépbe a ruhákat, hogy az milyen tök jó dolog, akkor egy teljesen másfajta hozzáállásod lesz az élethez.

 

Ugye nagyon nehéz volt nekem anno megérteni ezt az egész jelenlét fogalmát. Én egy szenvedős, depressziós, negatívan gondolkodós, önrombolós életet éltem. Mindenfajta szenvedélyeim voltak, társfüggőség, tehát mindaz, amit el tudsz képzelni, és annyira megfoghatatlan volt ez a minőség, hogy, hogy egyszerűen így, így mondtam, hogy „oké, hát így csinálom, amit mondasz, de hogy így halvány lila gőzöm sincs arról, hogy miről beszélsz”. És amikor az ember tele van fájdalmakkal, még traumákkal, blokkokkal, még fáj a múlt – mert akár veszteség, akár csalódottság van az emberben -, akkor erőfeszítést kell tenni annak érdekében, hogy meg tudjam élni a jelenlét állapotát. Ugye azt kérdeztétek, hogy el lehet-e érni azt a, azt a pillanatot, amikor az egész életünk jelenlétben van. Én azt szoktam tanítani az Antaresen, hogy az érzelmi hullámzás legyen nagy amplitúdójú. Hiszen akkor meg tudom élni a magaslatokat, a sikert, a csodát, a, a boldogságot, az euforikus örömöket, ugyanakkor rengeteg tapasztalatot és fejlődést tudok kapni ugye a mélyebb állapotokból, amikor egy kicsit olyan nehéz, amikor olyan munkás az élet. És amikor az ember ebben a jelen állapotában tudja megélni az életét, akkor igazából az történik, hogy ennek a hullámzásnak az origója, tehát az egész mátrix magasabb szintre kerül. Ugyanúgy meglesznek ezek az érzelmi hullámzások, csak a mély pontok, vagy a magas pontok, azok még csodálatosabbak lesznek, a mély pontok pedig nem lesznek olyan szarok, mint régen. Azok is mély pontok lesznek meg nehézséggel teli, meg erőfeszítést kell tenni, meg, meg döntéseket kell hozni, de már nem jön le ide, hanem csak itt fog hullámzani. És valahogy ezt a csodát hozza így a jelenlétben, a jelenben való mentális beállítottság és érzelmi beállítottság, amikor ide, magas szintre tudom az életem érzelmi origóját emelni. Jó? Tehát ez egy tök fontos eredménye annak.

 

És én is küzdöttem vele, én is nap mint nap gyakoroltam – máris beszélünk ezekről a gyakorlatokról – ahhoz, hogy ide el tudjak jutni. Remélem, hogy tetszik így nektek amiről így beszélünk. És hogyha bármi kérdés van, vagy tényleg nem egyértelmű, amit mondok, azonnal írjatok. És akkor nézzük, hogy eddig milyen kérdések jöttek! Ősi Mariann: „Én ma egész nap pont ezt éreztem, hogy ezt is meg kell csinálnom, azt is, és mindenhol vagyok, csak itt nem. És minden idegesít. Lehet, hogy ilyenkor leesik az energiaszintem és szénhidrát, stb. kell? Ez is közrejátszhat?” Akkor vagy egészben, akkor tudod megélni a jelen állapotát, hogyha 4 szinten – fizikai, mentális, érzelmi és lelki szinten is – fel vagy töltve. Ha valamelyik szintedet nem töltöd fel, akkor biztos, hogy le fog esni a rezgésszinted és az energiaszinted, mert ehhez a jelenlét állapotához szükséged van a magas energiaszintre, és hogyha kiesel, akkor vissza kell tölteni a különböző testjeidet. Tehát vissza kell töltened a fizikai testeddel, kajával, innivalóval, vitaminokkal. Vissza kell tölteni az érzelmeidet, tehát pozitív érzéseket kell magadból kiváltanod. Rendbe kell tenni a gondolataidat. Újra előidézed a céljaidat, mit is akarsz, miért is akarod, fellelkesíted, felmotiválod magad. És természetesen a lelkednek is kell egy finom fürdő, egy szép táj, séta a természetben. Tehát bármi olyan, ami feltölt, pihentet, kikapcsol, az szükséges ahhoz, hogy a jelenben tudj lenni, úgyhogy igen, abszolút. Tehát hogyha nem eszel megfelelően, nem táplálod a testi részeidet megfelelően, akkor az egészen biztos, hogy azt fogja eredményezni, hogy kiesel a jelenből.

Közbe Deák-Baksics Dia írja, hogy „Pont ez az én bajom nekem is, Bogi, annyira még mindig a fájó múltban élek a kis önsajnálatommal, sértettségemmel, megbántással, hogy nem tudom megélni a jelen állapotot, nem tudok a jelenre koncentrálni.” Dia! Az lenne az első lépés, hogy ne, ne arra törekedj, hogy a jelenben tudj lenni, hanem mindazt, amit elmondtunk, hogy mi az, ami segíti, hogy, hogy azok az állapotok, amik jellemzőek a jelenre, azokat listázd ki magadban, és azokat egyesével kezdd el beépíteni az életedbe szokásként. Ugyanis ezeket a dolgokat, amiket most itt átbeszélünk, ezekkel azt kell majd csinálnod, hogy szépen be kell építeni őket egyesével az életedbe. Szokásoddá kell tenned a pozitív gondolkodást, a céltudatos gondolkodást, azt, hogy egyensúlyba, egységbe hozd magad, hogy kreatívan állj a dolgokhoz, hogy elfogadó legyél, és ahogy szépen egyesével építed be ezeket, úgy fogsz megérkezni abba az állapotba, hogy „Haaa! Jééé, de csodálatos az a doboz ott fönn, a polcon.” És akkor itt egy óráig el lehet azon révedezni, hogy milyen csodálatos az a doboz és akkor fogsz rájönni, hogy „Hhhh, úristen! Elszálltam!” És nem elszálltál, hanem megérkeztél a jelen pillanatba, amikor minden, ami itt van körülötted, sokkal színesebbé, sokkal élénkebbé, sokkal, sokkal jobban érzed szinte a tárgyaknak a rezgését. Jó? Tehát hogy pici, apró lépésekkel haladunk.

 

„Hogyan tudom elfogadni, befogadni a jelent, ha esetleg nem tetszik, amit látok vagy nem a kedvem szerint alakul?” – kérdezi Kalocsai Linda. Nagyon jó kérdés! Wow! Ezen rengeteget szenvedtem én is! Hát úgy, hogy másik oldalról kell megközelíteni. Azt kell elfogadnod és azt kell befogadnod, hogy minden, amit a külvilágodban tapasztalsz, az egy belső programozottságodnak a kivetülése. És hogy lehet, hogy ezek öntudatlan programok, nem is tudsz róla, ezért annyira baromira nehéz elfogadni, hogy ezt én csináltam, ezt én akartam, ezt én teremtettem. És hogyha elkezdesz önismerettel foglalkozni, akkor rengeteg dolgot ki fogunk dobálni onnan bentről. És rá fogsz jönni, hogy „Úristen! Tényleg volt egy ilyen szülői program, aminek most, a jelenben láthatók az eredményei.” Változtatsz rajta. Más lesz a külvilág. Tehát első lépésként azt fogadd el, hogy hatalmadban áll neked változtatni mindazon, amit látsz. Kukázz ki minden olyan önkorlátozó hiedelmet, minden olyan számodra még lehet, nem egyértelmű programot, ami egy olyan jelent teremt számodra, amit nem szeretsz. Ennek az az önismereti hiányossága, hogy nem a saját életedet éled. Mert aki a saját életét éli, az imádja, amit lát. Aki pedig nem, az meg szenved. És meg kell találnod magadban mély önismereti munkával, hogy miért van az, hogy az életedet úgy építetted fel, hogy baromira nem tesz boldoggá. Kinek a programjait éled? Kinek az életét folytatod? Ez egy nagyon kemény, nehéz önismereti munka. Nem biztos, hogy egyedül kell ebbe belemenni. Kérj segítséget! És akkor előbb-utóbb, ahogy tanulod ezeket, ahogy kikukázol régi fájdalmakat, sérüléseket, csalódottságokat, szépen tudod beépíteni az új szokásokat, új gondolatokat, új eszméket, új szemléleteket, aminek majd az lesz az eredménye, hogy egy olyan élet és világ vesz körül, ami viszont boldoggá tesz téged.

 

Farkas Zoltán: „Nem mindig lehet a jelenben lenni.” Ez egy nagyon fontos és érdekes gondolat, hogy ugye az volt a fő témafelvetés, hogy hogyan tudom minden pillanatban megélni a jelenlétet. Hogyan tudok minden pillanatban jelen lenni? Én azt gondolom, hogy ahhoz, hogy valaki minden pillanatban a jelenben tudjon lenni, nagyon magas szintre kell emelnie a mentális és az érzelmi önfegyelmét. Ami azt jelenti, hogy semmifajta külső hatás nem tud belőle kibillenteni, és semmilyen belső, önromboló mechanizmus nem tud kibillenteni a jelen pillanatról. Itt meg tudom tartani a fókuszomat. Megmondom őszintén, én nem ismerek olyan embert és én sem vagyok olyan, aki az életem 100%-át a jelenben élem. Szerintem ez egyelőre science fiction. De hogyha folyamatosan törekszel arra, hogy egyre inkább céltudatosabb legyél, egyre jobban fejleszd a mentális és az érzelmi intelligenciáidat, akkor ezek nagyon sokat fognak segíteni. És amikor eljut az életed arra a pontra, hogy mondjuk 51%-ban már tudsz jelenben lenni és 49%-ban nem vagy jelenben, akkor ott történik egy robbanás, ott beindul valami, nem tudom micsoda, de hatványozottan nőnek azon pillanatok száma, amikor jelenben tudsz lenni. És hát erre nem lehet százalékot mondani, hogy most 68 vagy 99%-ban van az ember a jelenben. El fog jönni az az állapot, amikor rászoksz a boldogságra, amikor rászoksz a pozitív gondolkodásra. Amikor egy, egy nehézségben kihívást látsz, és felpezsdíti a véredet és azt mondod, hogy „Wow! Mit kell nekem ebből megtanulni?” Rá lehet szokni az önismeret ilyen fokú izgalmas állapotára és, és hogy az emberek ezt, ezt hidd el, hogy, hogy – Zoli -, hogy meg lehet csinálni, csak kitartó munka és gyakorlás kell hozzá.

„Sajnos nem látom és hallom a felét.” – írja Fehér Anna Gyöngyi. Gyöngyi! Akkor érdemes lenne megnézni azt a készüléket, hogy mennyire bírja így a Facebook internet igényét vagy az internetet, hogy mennyire bírja a te internet előfizetésed ezt a sávot. Jó?

 

Zoboki Balázs írja, „Pár éve külföldön éltem és tanultam meg, hogyan kell jelen lenni. Akkor úgy éreztem, hogy kezd kiteljesedni az életem.” Bravo! „Miután hazaköltöztem, elhagytam a gyakorlatot és belekezdtem az elmeharcokba. Azóta próbálom újra ’helyrehozni’ magamat, de már nem tudok csendben lenni. Folyamatos feladatokba zárom magamat és nem hagynak nyugodni a gondolatok.” Meg kellene azt nézni, Balázs, hogy milyen körülményváltozás történt. Mert az, hogy haza, hazajöttél Magyarországra, ez csak egy dolog. Kik vannak ott veled, akik a múltadra emlékeztetnek, a régi személyiségedre emlékeztetnek? Amikor kimentél külföldre, történt egy felszabadulás az életedben. De ahogy hazajöttél, visszakapcsoltak azok a régi programok, amiket elhagytál, amikor elrepültél innen vagy elutaztál innen. És meg kell azt nézned, hogy mik azok a régi dolgok, amiket még nem engedtél el, amik bezárnak téged, frusztrálttá tesznek, korlátoznak téged, bekorlátozzák a saját szabadságodat. És ezeknek a programoknak, ezeknek az embereknek, szituációknak, munkáknak, elvárásoknak, megfelelési kényszereknek a kipucolása fogja eredményezni a mentális felszabadulást, amikor ugye kiürítetted az összes mentális zajt a fejedből, és akkor újra vissza tudsz térni a mentális jelenlét állapotához. Nagyon fontos, hogy ha már megélted, akkor nézd meg azt, hogy milyen új szokásokat kell újra felvenned, újra begyakorolnod, hogy el tudd érni ezt a mentális csendet. Hogyha gondolod, akkor kérj segítséget!

„Mennyi idő ez a fejlődés?” – írja Marosi Rita. Ez abszolút tőled függ. Attól, hogy mennyire akarod. Mennyire fontos a célod? Mennyire fáj már eléggé a jelenlegi élet? Ugye szoktuk mondani, hogy akkor változtatunk az életünkön, amikor már nagyon fáj. Ez mindig attól, mindig tőled függ, hogy egy fejlődés milyen hosszú időt vesz igénybe. Úgyhogy erre igazából nem tudok mondani. De az biztos, hogy gyakorolni kell, úgyhogy mondjuk 3 hónap, az minimum kell hozzá, kitartó munka.

Fehér Anna Gyöngyi írja, „Kérdés, hogy a 6. napi tesztet (szülők) sehol nem érem el.” Az a kérésem, Fehér Anna Gyöngyi, hogy írj ezzel kapcsolatba a hello@otthonfa.hu-ra, és akkor ott tudnak neked segíteni bármilyen anyag küldésével vagy belinkelésével. Zoli írja, hogy „köszönöm”. Oké!

 

Na, akkor menjünk tovább! Ami még jellemzi a jelenlét állapotát, az a flow és a célirányos cselekvés. Ugye az a fajta cselekvés, ami teljesen kikapcsol, ami teljesen felemel. Illetve jellemző még rá a belső béke, a nyugalom és a harmónia. De itt szeretném azt hozzátenni, hogy mindenféleképpen tedd rendbe magadba, hogy neked mit jelent a belső béke, mit jelent a nyugalom, meg mit jelent a harmónia. Mert hogy a harmónia az a terület, amit leginkább félre szoktak érteni. A harmónia ugyanis nem azt jelenti, hogy nem történik semmi. Az nem harmónia. A harmónia az az, amikor az érem 2 oldalát, harmonikusan tudod egyszerre megélni. Ez egy dinamikus állapot, a harmónia! Amikor leng az inga, ide-oda. Tehát a harmónia nem egy statikus, álló állapot, hanem egy dinamikus állapot, amikor rengeteg minden történik, de te abszolút független vagy ezektől a történésektől és együtt tudtok hullámzani. Történik „jó”, történik „rossz”, de te meglátod ezek között az ok-okozati összefüggést. Tehát a harmónia, az egy dinamikus állapot. Jó? Ez egy nagyon fontos, hogy ezt is tegyétek rendbe magatokban.

 

Na és akkor, a kérésem akkor most az, hogy ezzel kapcsolatban, hogy mi jellemzi a jelenlét állapotát, van-e kérdésed, gondolatod, hozzáfűznivalód, észrevételed, bármi. És ha egyértelmű, ha érthető, akkor kérek szépen egy igent tőled. És közben akkor nézem, hogy milyen hozzászólások, kérdések érkeztek. Zsiros Rózsa írja, hogy „Dobott rajtam az előadásod, kedves Bogi!” Juhuuuu! Aztán Nyitrai Zsófia írja, hogy „Tudatalatti szorongást hogyan lehet kiküszöbölni? Mert nincs oka, de mégis érzem, hogy rám tör időtől, helytől függetlenül. Ne álljak ellen vagy?” Meg kell nézni, hogy mi okozza. Ennek van egy oka. Valami kiváltja belőled ezt a szorongást. Amikor azt érzed, hogy befeszülsz, görcsös leszel, ugye ez a befeszült, görcsös állapot, ez abszolút nem segíti a jelenlétet. Hiszen ahhoz el kell lazulni, meg kell nyugodni, és hogyha ilyen görcsös vagy, akkor nem tudsz. Ugye a fő kérdésed az az volt, hogy „a tudatalatti szorongást hogyan lehet kiküszöbölni”. Önismeret! Tehát meg kell nézned, hogy mi az oka, ami kiváltja ezt a fajta szorongást. Kezelni kell belül és kívül. Megoldásokat kell rá találni, ki kell küszöbölni, és akkor utána pedig ettől meg tudsz szabadulni.

Farkas Zoli írja, hogy „Bogi! Van az úgy, hogy vannak dolgok, amit meg kell élni alacsony szinten?” Hát az éremnek 2 oldala van. És elindul az életünk, és először megtapasztaljuk azt, hogy kik nem vagyunk azért, hogy utána meg tudjuk tapasztalni, hogy kik nem vagyunk. Sokan mondják azt, hogy ahhoz, hogy megértsd és meg tudd élni a boldogságot, ahhoz meg kell tapasztalnod a boldogtalanságot. Én azt gondolom, hogy nem kell törekedni arra, hogy bármit alacsony szinten élj meg, hiszen az életed eddigi része szinte nagyrészt erről szólt, hogy, hogy a minőségeket viszonylag alacsony szinten élted meg. Most eljött az életedben az a sorsfordítás, hogy elkezdj mindent magas minőségben megélni. Jó? Tehát hogy így értelmezhető ez.

Kalocsai Linda írja, hogy „Ez akkor az elfogadással kezdődik?” Igen. Tehát ahhoz, hogy be tudd fogadni a jelent, ahhoz el kell fogadnod saját magadat, hogy ezt te csináltad. El kell tudnod fogadnod azt, hogy ez a te felelősséged. Úgyhogy igen, az elfogadással kezdődik. Az elfogadás után rögtön ott a megbocsátás, utána rögtön ott az elengedés érzése, a szeretet és a hála, és akkor ez az érzelmi állapot tud téged majd kihozni ebből. Tehát amikor eljutsz arra a pontra saját magaddal, hogy igazából hálás vagy azért a sok szarért, amit teremtettél az életedbe, mert ez és ennek is magadnak köszönhető, hogy ma az vagy, aki és olyan erős vagy, amilyen, akkor fogod tudni elfogadni ezt az egész csodálatos világot és meglátni a látszat mögötti valódi csodát. Jó?

 

Közben jönnek az igenek! Juhuuuuu! Köszönöm szépen! Akkor ez azt jelenti, hogy egész jól átment eddig az információ. És akkor nézzük a konkrét gyakorlatokat, hogy mi az, amit föl kell venned szokásba. Ugyanis ahhoz, hogy el tudd érni a jelenlét állapotát, ahhoz kell egy időszak, amikor erőfeszítést teszel, új szokásokat alakítasz ki, azokat begyakorlod, és mikor azok már automatikus folyamatokká válnak benned, onnantól kezdve lesz az, hogy meg tudod élni a jelenlét állapotát. Például az első ilyen a figyelem fókuszálásnak a gyakorlása. Ami ugye azzal kezdődik, hogy ki kell üríteni a mentális zajt a fejedről. Erről konkrétan van Önismereti 33 régebbi adás, ezt kérlek, hogy nézd meg. Amit mindenképpen iktass be az életedbe, ne lustuld el – ne mondd azt, hogy „jó, hát most ez nem olyan fontos”, de az –, ez a reggeli és esti programozás, vagy esti és reggeli programozás. Hiszen a mai napod tegnap este indult el. Amikor lefekszel aludni, akkor történik egy, egy éjszakai feltöltődő állapot, aminek eredményeképpen úgy ébredsz reggel, ahogy. Az utolsó gondolataid végigvisznek téged az egész éjszakán, és ez reggel, hogyha fáradtan, elnyűtten, nehezen ébredsz, az azt jelenti, hogy egész éjszaka dolgoztál. És ezért nagyon fontos az esti programozás, hogy programozd be, hogy milyen lesz az éjszakád, hogy fogsz reggel fölkelni, milyen állapotba leszel. Reggel pedig programozd be magadba, hogy mennyire jól vagy és milyen szuper, sikeres, hatékony, boldog, vitális lesz a mai napod. És ennyi! Ezek tényleg 30 másodpercek. Viszont nagyon sokat hozzá fog tenni ahhoz, hogy te urald az elmédet, te urald azokat a folyamatokat, amik benned végigzajlanak, és ezáltal fogod tudni megteremteni azt a valóságot, amit szeretsz, és így tud kibontakozni számodra ez a laza, nyugodt, békés, kiegyensúlyozott jelen pillanat.

Aztán, a következő, amit innentől kezdve minden egyes áldott nap iktass be az életedbe, minden nap, ez a 15 perc meditáció. Nem kell 2 óra, nem kell 3 óra. Nem kell lótuszülésbe ülni. Ülj le kényelmesen, dőlj hátra, csukd be a szemed. Készíts magadnak egy citromfű teát, idd meg, és csak 15 percig lazulj. Nem kell semmit csinálni, csak lélegezz! A meditáció legtutibb része – nincs olyan, hogy nem tudsz meditálni, mindenki tud meditálni, ez csak egy női hiszti, hogy valaki nem tud meditálni, pasiknál is -, hogyha csak a légzésedre figyelsz, és belassítod és mélyíted, és közben ellazítod a testedet, az elmédet, az idegrendszeredet. És ezt csak 15 percig csinálod, és közbe így hagyod, hogy elszáguldjanak a gondolataid, mintha gyorsvonatok mennének ki a fejedből, ha csak 15 percet szánsz erre egy nap, már akkor is sokat-sokat-sokat teszel azért, hogy növeld és emeld a rezgésszintedet.

 

Igen, itt közben belinkelésre került egy tipp a programozáshoz, arra kattintsatok rá és akkor az segíteni fog abban, hogy hogyan tudjátok ezt eszközölni. És közben Maróti Petra írja, hogy „Na igen! A meditációval valahogy hadilábon állok.” Vannak az OtthonFa Clubon belül meditációk – nem tudom, hogy Clubos vagy-e Petra, bocsi -, amik segítenek. Az OtthonFa blogon is van Antares meditáció, ami segíthet. De hogyha tényleg csak ezt a 15 perces pihentető meditációt végzed, hogy csak a légzésedre figyelsz, már az nagyon sokat hozzá fog tenni. Hogyha valaki azt mondja, hogy nem tud meditálni, ez igazából ugye azt jelenti, hogy nem tudja a gondolatait kikapcsolni. Ami azt jelenti, hogy nem uralja a gondolatait, tele van a feje mentális zajjal, ennek eredményeképpen állandóan megy valami nyüzsi odabent. Így nem lehet jelen lenni. Jó? Tehát hogy meg kell tanulni kidobálni a mentális zajt – amiről van előadás -, meg kell tanulnod uralni a gondolataidat. Biztos, hogy erről is találsz mentális intelligencia fejlesztéséhez, mentális önfegyelem fejlesztéséhez anyagokat az OtthonFában, és akkor utána tud jönni az, hogy foglalkozz, és akkor célirányosan a jelenlétre törekedj.

 

Oké! Menjünk tovább! Igen, és hát most említettem is, ez is a következő lépés, a mentális és az érzelmi önfegyelem fejlesztése. Ugye 2017-ben rengeteget foglalkoztunk ezzel, erről is találtok rengeteg előadást és blogbejegyzést is. És ez azért nagyon fontos, mert hogyha valakinek nincs önfegyelme – nem elfojtani kell a belső dolgokat, hanem uralni és célirányosan befektetni, ugye erről is fogunk majd beszélni az Évindítón -, akkor igazából a saját érzései, gondolatai, világképének a sodrásában, őrületében éli az életét. Ha valaki, akkor én ezt tudom, hogy milyen. Nagyon katasztrofális, nagyon szenvedős, nagyon nehéz. Olyan, mint hogyha lenne rajtam egy ólom ajtó és azt kellene cipelni, és hát hogy ez így nem egy boldog élet, na. Szóval tessék rajta változtatni, erőfeszítést tenni és gyakorolni. Amit el kell sajátítanod és annyira-annyira hálás vagyok annak, hogy, hogy ez nemcsak, nemcsak az OtthonFánál jelent meg, hanem most már bármilyen írást olvasok, még hogyha spirituálisabbat, vagy ezoterikusabbat, vagy egy business blogot olvasok, vagy egy, vagy egy nemzetközi oldalt olvasok, mindenhol megjelenik az, hogy a céltudatos gondolkodás mennyire-mennyire-mennyire fontos. Elmondhatatlanul fontos! Éppen ezért, hogyha meg akarod tapasztalni a jelenlét állapotát, akkor be kell építened a gondolkodásmódodba a céltudatos gondolkodásmódot. Erről is találsz egyébként előadást, Önismereti 33-at. Illetve a lazítás, a pihenés és a feltöltődés. A lazítás – és ez a 3 nem egyenlő -, tehát a lazítás az azt jelenti, hogy tudatosan ellazítom magamat, a testemet, az idegrendszeremet. A pihenés az azt jelenti, hogy vagy passzív, vagy aktív pihenést végzek. A passzív pihenés az az alvás, végigdőlök, olvasok egy könyvet, tehát ez amikor így egy helyben vagyok. Az aktív pihenés az az, amikor elmegyek túrázni a természetbe, találkozom a, a, a támogató közegemmel, akik feltöltenek, nem lehúznak. A feltöltődés pedig olyan irányú tevékenység, olyan cselekvés, amit nagyjából egyedül végzek, és azt érzem, hogy őrülten emelkedik az energiaszintem. És akkor nézzünk most egy pár olyan dolgot, amit érdemes elhagyni!

 

Közben nézem, hogy jött-e esetleg kérdés. Vadon Edina: „Igeeeen!” Hogyha most nem látom a kérdést, akkor nyugodtan másoljátok be még egyszer, mert hát ugye nem az összeset dobja ki a Facebook, és akkor azokat én így nem látom sajnos. Oké, egyelőre nem látok többet. Ne felejtsétek el, hogy rengeteg Önismereti 33 előadást találtok meg a YouTube-on, úgyhogy nézegessétek őket. A legfontosabb, hogy holnap zárul az idei Évindító Nap jegy regisztrációja, úgyhogy gyertek, gyertek az Évindítóra! Már több mint 100-an vagyunk, úgyhogy egy szuper csapat lesz. És akkor menjünk is tovább!

 

És ezzel zárom a mai műsort, hogy minden, ami alacsony minőségű energia, az abszolút távol tart téged attól, hogy, hogy a jelenbe tudj lenni. Az önsajnálat, az áldozat szerep, a kritikák, az előítéletek, a bírálat, a pletykálkodás. Olyan emberek társaságában lenni, akik negatívan gondolkoznak, vagy pesszimisták, vagy okoskodók, vagy irigyek. A hatalmi drámázás leszívja az energiádat, távol tart a jelenléttől. Akkor olyan tevékenységek, mint például pornófilm nézés vagy veszekedés. Vagy, vagy mikor valaki mindent személyes sértésnek vesz. Ezek is mind-mind alacsony energiájúak. Onnan tudod, hogy mi az, ami magas energiájú és mi az, ami alacsony energiájú, hogy amikor teljesen egóba vagy, nyüzsögsz, tele van a fejed, pörögsz, csinálod a dolgokat, akkor abszolút alacsony energiából élsz meg mindent. Amikor viszont ez a békés, nyugodt, kiegyensúlyozott, feltöltött, kipihent mentális és érzelmi állapotban vagy, akkor tudod megélni magas szinten a dolgokat. Tehát nem a dolgoktól függ az, hogy te alacsony vagy magas szinten vagy, hanem attól, hogy te milyen szinten vagy, attól függ, hogy milyen szinten éled meg az adott dolgot és tevékenységet. Oké?

 

Na, hát én így ennyit terveztem mára így a jelenléttel kapcsolatban. Várom továbbra is a, a kérdéseket itt hozzászólásban. Horváth Gergely írja, hogy „agyon jó vagy”. Szerintem azt akarta írni, hogy annyira jó vagy. Én legalábbis így állok hozzá, pozitívan. Úgyhogy köszönöm Gergely! Hidasi Ildikó írja, hogy „Már hetek óta próbálom ezt a programozást, de sokszor elfelejtem. Főleg reggelente, az óracsörgést követően. Hogy lehet nem elfelejteni?” Én azt csináltam, hogy amikor ugye felkelsz vagy felébredsz az óracsörgésre, akkor lenyomod a telefont, és akkor fogod a telefonodat és, és hát ugye ott le kell nyomni vagy ki kell kapcsolni, és ráragasztasz egy post-itet, és ott van rajta 2 mondat vagy 1 mondat. Tök mindegy! „Úgy döntöttem, hogy a mai napom szuper, hatékony, boldog lesz. A mai napom nagy nap, és én a lehető legboldogabb állapotomba leszek egész nap.” Fogod, lerakod a post-itet, odarakod az ágyad mellé, és indítod a mai napodat. Rá lehet írni a kezedre. Veszel egy ilyen papír karkötőt, arra ráírod. Légy kreatív! Egy a lényeg, hogy valahova tedd oda magad elé, ami figyelmeztet téged. Vagy lehet ez az óracsörgésed. Én azt is csináltam ugye, hogy most már ezekbe a szuper telefonokba be lehet állítani egyéni csengést. És arra ébredsz fel, a saját hangodra, a saját programozásodra, és ameddig azt ki nem nyomod, addig az megy. „Úgy döntöttem, hogy….” És akkor így tök jól lehet ugye összekötni a kellemest a hasznossal. Úgyhogy hölgyek és urak! Akkor ne felejtsétek el, regisztráljatok az Évindító Napra, ha eddig még nem tettétek meg, és akkor találkozunk szombaton az Évindító Naposokkal, most pedig az OtthonFa Clubosok kapcsoljanak át az OtthonFa Club oldalra. Találkozunk az Önismereti 33-ban egy hét múlva hétfőn, 7 órakor. Addig is sziasztok!

Kattints az ingyenes értesítőért!