Született 1981 és 1995 között. Meghalt 1985-ben. És még mindig itt van.

Ha Y generációs vagy  – vagy ha Y generációs gyermeked van -, akkor ezt most olvasd el. 

ÉS ISMERD MEG ÖNMAGAD, HOGY NE LEGYÉL „KURVA SZARUL”!

Ahogy én látom az Y generációsokat

És ahogy talán Neked is érdemes lenne

„Nincs helyem a világban.” – mondják. Persze, hogy nincs helye egy korlátokkal, félelmekkel, kételyekkel, teli szűk világban!

Én azok közé tartozom, akik csodálattal és tisztelettel fordulok feléjük. Látom bennük azt a potenciált, a végtelen kreativitást, amivel csodálatos, békés és szeretettel teli világot tudnak teremteni. Ha hagyjuk nekik. Ha bízunk bennük. És ha meglátjuk bennük az Új Világ szemléletét. És hasonlókat már olvashattál a „Z generációs” írásomban.

Részemről teljes vállszélességgel és szívem teljes szeretetével állok ki mellettük. Támogatom őket kiteljesedésük útján.

Az Y generáció halála

26 éves, és az élete kezd véget érni. Senki nem érti meg. Senki sem értékeli. Senki nem hagyja, hogy önmaga lehessen. Talán csak a felszínes haverok és a drogok. Ők azok, akik még itt tartják a Földön.

Ha szegénységtudatos családban nőtt fel, utálja a pénzt – bárcsak ne lenne-. Az alkalmazotti élet megfolytja. A bürokratikus, kicsinyesen hatalmaskodó főnök képes teljesen lerombolni az önbecsülését. Elhiszi, amit mondanak róla. Elhiszi hogy felelőtlen, életképtelen, szerencsétlen – így az élete maga a szenvedés.

Nincs pénze, már nincsenek álmai. Nem tudja mit kezdjen magával. Különleges képességeit, vágyait inkább eltitkolja. Talán egyszer elmondta a szüleinek, ám ők közölték vele, hogy ebből a hülyeségből nem lehet megélni.

Így az összes lelkesedését elvesztette. Kihalt belőle a szenvedély, a kreativitás. Maradt a robotpilóta üzemmód, a drog, és a bulik. Hogy valahol végre szabadon kiáraszthassa az érzéseit, anélkül, hogy negatívan bírálnák ezért.

Haldoklik. 

Az idősebb generáció lassan kivégzi.

Gondolkodjunk el azon, hogy a rájuk aggatott jelzők, (hiperaktív, furcsa, antiszociális, neveletlen, kezelhetetlen, Asperger-szindróma, diszlexia, bipoláris depresszió, hedonizmus, elkalandozó figyelmű, felelőtlen, elfelejt dolgokat), vajon valóban betegségek?

Vagy csak a beszűkült gondolkodási normák miatt félünk az újtól, a változástól és aki nem illik ebbe a régi képbe, már beteg?

A magam részéről több Y generációssal is dolgoztam (és dolgozom) együtt (sikerrel), akik a klinikai szakpszichológusok, pszichiáterek, pszichoterapeuták kezei közül kerültek hozzám. Borzasztó állapotban.

A szívem szakad meg, mikor egy Y generációst depressziósnak, félénknek, csendesnek, nyominak látok! 

És azt tapasztalom, hogy hiába az évekig tartó „psziho kezelés” és a rengeteg antidepresszáns. Csupán máshogy kell megközelíteni őket!

Nem való nekik a jelenlegi oktatási rendszer, sem a biztos munka a biztos bevétel reményében. Minden ami életellenes és természetellenes, az Y generáció ellenes is!

Az alábbi leírásban egy egészséges és harmonikus Y generációst mutatok be. Ha azt tapasztalod önmagadon – vagy akár a gyermekeden -, hogy ettől eltérő személyisége van, akkor tudd:

NAGY BAJ VAN! MEGHALNI KÉSZÜL A LELKE!

Ha egy Y generációsnak negatív az énképe, ha alacsony az önértékelése, ha életuntnak tűnik. Ha nagyon zárkózott és nincs benne kezdeményező képesség, akkor: 

LASSÚ ÖNGYILKOSSÁGBAN VAN, MERT A TÁRSADALMI ELVÁRÁSOK, A SZÜLŐI KORLÁTOZÁSOK KIÖLTÉK BELŐLE AZ ÉLETERŐT!

Ezen a képen megtekintheted, hogy a különböző generációk, miért is nem értik meg egymást.

generaciok-szken-blogkesz

Ezért nem értik az Y generációsokat

Mit jelent, hogy Y generáció?

A fogyasztói társadalom gyermekei. Pontosan tudják mi a siker és a boldogság kulcsa. Nem állnak értetlenül az elvárások előtt, sőt saját elvárásokat építenek. Nem akarnak a hét minden napján készenlétben állni, mert akkor nem tudnának magukkal foglalkozni.A korszak legkreatívabb, legötletesebb, önmagáért a legtöbbet dolgozó generációja ők.

Az y generáció jelenlegi egyik útja, a gyors sikereket elérő saját, vagy társas startup vállalkozás. Ehhez rengeteg idő, munka, energia kell, amire ők már képesek. 

Ha az idősebb korosztály korlátozza, lerombolja őket, elveszítik önmagukat. Ami, nagy veszélyekkel járhat.

-Tari Annamária

Startup Vállalkozás:

Hogyan tegyük ötleteinket sikeressé és fenntarthatóvá?

A startup olyan vállalkozás, amelynek célja új termék vagy szolgáltatás létrehozása szélsőségesen bizonytalan feltételek között. Forradalmian új menedzsmentmódszert kínál. Arra biztatja az innovatív vállalkozókat – cégmérettől függetlenül – hogy ne dőljenek be a hiúsági mutatóknak, mielőbb derítsék ki, mit akarnak az ügyfelek. Küldetésük: át kell hatolniuk a bizonytalanság ködén, hogy megtalálják a fenntartható vállalkozáshoz vezető sikeres utat. – Eric Rice

A Multitasking – SZERETETgeneráció

Ők az elsők, akik beleszülettek az on-line világába.

„Aki nincs fent az interneten, az nem is létezik.” – Kinga

A multitasking vagy halmozott médiafogyasztás jelentése két vagy több tevékenység adott idő alatt történő párhuzamos végzése. Az egyén oldaláról ez a kifejezés azt jelenti, hogy megkísérel adott idő alatt, két vagy több, együttesen az adott időintervallumot meghaladó időt igénylő tevékenységet elvégezni. A multitasking az egyes tevékenységek összecsúszását, illetve a figyelem megosztását eredményezi. Ez a jelenség elsősorban a fiatalokra jellemző.
A multitasking viselkedés lehet a magányosság vagy az unalom érzetének elkerülésére tett lépés következménye. Sok ember csak azért kapcsolja be hazaérve a televíziót vagy rádiót, hogy szóljon valami, nem pedig azért, mert meg akar nézni vagy hallgatni egy műsort. Ezen érzeteken kívül a türelmetlenség is vezethet multitaskinghoz. Sokan amíg várják, hogy letöltődjön valamilyen tartalom az internetről, megnézik az [e-mail]?jeiket. – mediapedia.hu

Felfogó, befogadó és a változásra hajlandó képességük teljesen természetesen alakult ki. Ők nem küzdenek a múlt visszatartó árnyaival. Sokkal inkább a sok korláttal és megfelelési kényszerrel, amit rájuk akarnak erőltetni.

Felületesnek tűnhetnek az idősebb generációnak, ám ez egyáltalán nincs így. Ami számukra fontos, azért felelősséget vállalnak. Sokkal inkább, mint X-es vagy BabyBommer felmenőik.

Végtelenül magányosak és szeretet hiányosak. Ennek ellenére nagyon ritkán vannak egyedül. Nekik már teljesen más a szeretet nyelvük.

Nem lehet megvásárolni, vagy ajándékokkal elérni, hogy figyeljenek oda a másikra. Vagy még rosszabb, ne akard megvásárolni pénzzel, tárgyakkal a szeretetét!

Sokkal inkább előnyben részesítik, ha 100%-os figyelmet kapnak a kreatív, innovatív ötleteiknek, intuitív megérzéseiknek.

Merész és kockázatos dolgokat akarnak megvalósítani. Ám ebben ők semmiféle kockázatot nem látnak, mert a kudarcot és a bukást nem ismerik. Álruhába bújt lehetőségnek tekintik.

Tanulási és fejlődési lépcsőfoknak tekintik a kudarcot, majd megtanulnak mindent a saját tapasztalataik alapján. Ha a szüleik hamar letörik a lelkesedésüket, tuti depressziósok lesznek és mehetnek pszichológushoz és pszichoterapeutához. Teljesen feleslegesen.

Mert semmi bajuk, csak nem figyelünk rájuk jól. Flegmának és okoskodónak tűnhetnek, ám csak azért, mert az idősebb generáció lassúsága dühíti őket. Nem türelmesek és nem is fognak azon agyalni, hogy elfogadhatóvá és eladhatóvá tegyék magukat.

Ők olyanok amilyenek. Fantasztikusak, nárcisztikusak és csodálatosak. És aki ezt nem érti, az „mehet a p….ba, nagy szeretettel!”

Nem rosszindulatból, hanem mert ha valaki nem támogató közeg, azzal nem beszélgetnek. Inkább keresnek egy írást a neten, ami gerjeszti a kreativitásukat!

Mivel életük non-stop on-line, így érzelmeiket, gondolataikat azonnal ki tudják fejezni. Röviden, lényegre törően, szlengekben kommunikálnak. És idegesíti őket, ha valaki nem tudja dekódolni ezt a nyelvezetet.

Ettől még magányosak. Mert a felszínes emberi kapcsolatok nem elégítik ki a logikus-filozofálási és alkotási kommunikációjukat.

Vezér egyéniségek, vállalkozó szelleműek. A business és a pénz játék, az önmegvalósítás társasjátékában. Az ő életük róluk szól, az ő életük, az ő játékszabályaik, és depressziósak lesznek, ha valaki más akarja irányítani őket.

A drog (bármi lehet nekik drog, még az alvás is), az alkohol, a hedonista élet, azért van jelen sokszor az életükben, mert kikészülnek attól, hogy nem értik őket meg.

Laterális módon gondolkodnak.

A laterális gondolkodás

Határozottan elkülönül az általában többre értékelt logikus vagy ” vertikális gondolkodástól”. Sőt, azzal szemben áll. Célja, problémamegoldás eredményeképp egyszerű és hatékony ötletek pattanjanak ki az agyból.
Egymásból NEM következő lépések eredményeképp találhatunk megoldást egy problémára, vagy fedezhetünk fel, valami újat, esetleg úgy, hogy más szemszögből tekintünk az adott helyzetre.  Felkutatni eddig ismeretlen megoldásokat, nehéz kérdésekre új válaszokat adni. és elvonatkoztatni az ismert gondolkodási sémáktól.
A kreativitás és az innováció a haladás elsődleges motorja. – Edward de Bono

Racionális, praktikus és logikus gondolkodásúak. Magas érzelmi intelligenciájuk ellenére nem szeretik a zakkant spiris lelkizéseket és a semmibe menő filozofálgatásokat.

Aminek nincs logikus, praktikus, tényekkel alátámasztott értelme az értelmetlen. És itt van bennük az első és legnagyobb diszharmónia. A lelkükkel gondolkoznak, intuitívak, ám a logika határain belül.

És lássuk be ezt igen nehéz megvalósítaniuk.

Hiszen felmenőik vagy racionálisan logikusak és érzelmi analfabéták. Vagy érzelmeik megszállottjai és semmiféle racionális és logikus gondolkodást nem ismernek.

Keményen ragaszkodnak a jogaikhoz, melyek a saját boldogságukhoz vezethetik el őket, ha hagyjuk!

Nem igaz, hogy nem alázatosak. Csak nem futnak felesleges hízelkedési köröket! Őszinték, ám ha megtanulták, hogy jobb hazudni, mert akkor békén hagynak, bizony örökre elveszíthetjük a bizalmukat!

Önmegvalósítás életük egyetlen értelme. Hiszen a érzések generációja. Szent céljuk értéket teremteni, és ha ezt nem hagyják nekik, biztosan a drogelvonón találjuk őket.

Élni vagy meghalni! Nincs középút!

Ha nem élhetik a saját életüket, inkább meghalnak.

Mert teljesen értelmét veszti az itt létük. Nem érdekli őket az, hogy mi volt tegnap. A jelen pillanaton túl, minden csak történelem. Teljesen felesleges arról beszélgetni velük, hogy mi volt a mi időnkben, mert csak időpocsékolásnak érzik. Helyette inkább írnak egy programot, rajzolnak, festenek, táncolnak, közben tervezik a sikeres jövőjüket.

Otthonosabban is érzik magukat a globalizált trendekben, képesek alkalmazkodni a gyors ritmusú élethez. Készek a változásra.

Szinte mindannyiuk empata. Azaz mély és erős empatikus képességekkel rendelkeznek. Látszólagos alacsony önbecsülésüket az okozza, hogy nincs egy Yoda, aki megtanítaná nekik, hogyan is kell használniuk képességeiket. Khm…talán mégis van.

És ez a második legnagyobb problémájuk. Hogy rengeteg mindenhez van tehetségük. ám ez addig átok a számokra, amíg nem kapnak támogatást, hogy menjenek és tapasztaljanak.

Áldássá csak akkor válik ez bennük, ha olyan támogató közegben nőhetnek fel, (ám meg merem kockáztatni, hogy sok esetben érettebbek, mint felmenőik), ahol hagyják őket kibontakozni.

A legrosszabb, amit tehetünk velük, ha „herének” neveljük őket. Ha burokban tartjuk, mert azt hisszük nem életrevalók! Pedig nagyon is azok! Új világban élnek, új világot teremtenek, aminek a szeretet az alapja.

Ha a saját önismereti hiányosságaink miatt, megfékezzük őket, magunkat köpjük szembe, amikor a szeretetről és a világ megmentéséről papolunk!

A világunkat az Y generáció fogja megmenteni.

Ha már vezetni nem tudjuk őket, hagyjuk, hogy szabadon szárnyaljanak és támogassuk őket MINDENBEN!

Nos, Kedves Y-nos, tudod már miért vagy kurva szarul?

Mert minden hülyeséget elhiszel, amit rólad mondanak. Légy kezdeményező, és valósítsd meg önmagad!

A VILÁG, AMIT GYEREKKORODBAN MEGISMERTETTEK VELED, NAGYON SZŰK NEKED! Ám az nem a te világod volt. Válts világot, vedd észre a határtalan és végtelen teret. Lásd meg a lehetőségeidet!

Persze, hogy nincs helyed egy korlátokkal, félelmekkel, kételyekkel teli világban! Amit szűk tudatosságú emberek építettek félelemből, megfelelési kényszerekből, hogy megfeleljenek a kívánt látszatpolitikának.

Ne feledd: A VILÁG NEM ELÉG!

Én itt vagyok, ha kellek. Ne tökölj, kérj segítséget!
Ha kérhetek ennyit, ezt így tedd.

Aztán hadd szóljon az a szabad élet!

A fenébe is, kellesz a világnak! Elég a korlátokból! Elég a túlszabályozott életből! Lázadj fel és élj! Lépj ki a mókuskerékből!

Nem az a kérdés, hogyan ültess új, innovatív gondolatokat a fejedbe, hanem az, hogy a régieket, hogyan tüntesd el onnan. – Dee Hook- a Visa alapítója

Kattints az ingyenes értesítőért!