Az OtthonFánál azt az alapvetést valljuk, hogy minden egyes cselekedeted 3 lépésben valósul meg:
1. Gondolat
2. Érzés
3. Cselekvés

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Hogy egyetlen helyen kell rendet tenned, ha jobb életet szeretnél: a gondolataidban.

Hát erről szól a mentális intelligencia fejlesztése.

Mert ha rendezed a gondolataidat, akkor rendben lesznek az érzéseid is.

Rendezett gondolatokkal és megzabolázott érzésekkel pedig sokkal inkább a céljaid szerint fogsz cselekedni is.

Hangfelvétel (MP3) formátum:

[smart_track_player url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/of-public/Hanganyagok/Onismereti33/2017-09-25_A+Ment%C3%A1lis+Intelligencia+fejleszt%C3%A9s%C3%A9nek+3+alapvet%C5%91+l%C3%A9p%C3%A9se.mp3″ title=”A Mentális Intelligencia fejlesztésének 3 alapvető lépése” artist=”Kárpáti Boglárka – OtthonFa” hashtag=”önismeret,önismereti33,mentalisintelligencia” twitter_username=”otthonfa” ]

Kapcsolódó anyagok:

“1337 percnyi videó az életed jobbá tételéhez?”

[su_list icon=”icon: check-square-o” icon_color=”#59b64b”]

  • 1337 percnyi önismereti videó
  • havi 60 perces, élő Club Webinár (ahol élőben kérdezhetsz is)
  • “örökélet” 20% kedvezmény mindenre

[/su_list]

Transcript (videó legépelve)

Sziasztok OtthonFások! Szeretettel köszöntelek benneteket az e heti Önismereti 33 élő Facebook műsorban, ahol megoldásokat kapsz varázslatok és mellébeszélés nélkül itt az önismeretben, a valódi önismeret útján! Remélem, hogy minél többen leszünk ma este is, hiszen egy nagyon érdekes témát hoztam nektek, a mentális intelligencia fejlesztését 3 fő lépésben. Úgyhogy ezt fogjuk majd ma górcső alá venni, és természetesen összekapcsoljuk az eddigi ismeretekkel, hogyan kapcsolódik ez a fizikai intelligenciához.

Közben megkaptam az infót, hogy elméletileg van képünk és hangunk. És nemcsak elméletileg, hanem gyakorlatilag is. Úgyhogy kérek szépen tőletek egy visszaigazolást, hogy „szia Bogi, itt vagyok, szia Bogi, van kép, van hang”. Mehet, fejlődjünk! Juhuuuu! Éljen! Úgyhogy mindezeket az infókat kérem szépen tőletek vissza. És ne felejtsétek el megosztani, lelájkolni, leimádni a műsort, hogy lássák az ismerőseitek is, hogy nekik is tudjátok segíteni és támogatni az önismereti fejlesztésüket. Hiszen ahogy itt az OtthonFánál tanuljuk az önismerettel kapcsolatban, minden probléma abból adódik, hogy valamilyen önismereti hiányosságunk van. És hogyha ezeket elkezdjük feldolgozni és fejlesztjük az önismeretünket, akkor ezek a problémák is szépen maguktól elkezdenek feloldódni, feldolgozódni. Közbe nézem, hogy juhuuuu! Itt vagyok, most már látszom. Látom, hogy vagytok itt. Úgyhogy kérek szépen egy visszajelzést, hogy van-e kép, van-e hang. És akkor már kezdem is a műsort.

Ugye a múlt heti műsorunkban a fizikai intelligenciáról beszéltünk. Arról, hogy hogyan lehet fejleszteni, hogy mire figyelj vele kapcsolatban, hogy mi minden tartozik a fizikai intelligenciához, és akkor ugyanezt fogjuk ma a mentális intelligenciával kapcsolatban átvenni. Illetve még 1-2 OtthonFás őszi programra is meg foglak téged invitálni némi információval ezekről a programokról. Úgyhogy én már látom, hogy elindultunk. Juhuuu!

Közbe nézem, hogy ki az, aki itt van. Küldjetek egy hellot, egy sziát, hogy lássam, hogy ki az, akivel itt együtt kommunikálok. Oké, szuper! Megérkezett minden. Matiszlovics Zoli – hello, szia – írja, hogy „a kép és a hang is tökéletes”. Márpedig, ha Zoli azt mondja, akkor az egészen biztos, hogy így van. Ugye Zoli az, aki az OtthonFás rendezvényeknél a legelőször szokott beregisztrálni és átutalni a regisztrációs díjakat. Ezt most már 3. éve az Antares tábornál is eljátssza, úgyhogy még valami különleges ajándékot ki kell neki találnom, hiszen a gyors döntést és a gyors cselekvést, azt mindig jutalmazni szoktam. Közbe látom, hogy Venyerszki Kati is itt van. Mezei Mariann is itt van. Hello! „Minden tökéletes!” Oké!

Hát akkor szeretettel köszöntelek benneteket OtthonFások itt az Önismereti 33 élő Facebook műsorban, ahol ma a mentális intelligenciáról fogunk beszélgetni! Ne felejtsétek el, hogy kérdezzetek hozzászólásban! És hogyha így látom, akkor fogok rá élőben válaszolni, ha pedig nem, akkor a műsor után, írásban válaszolok mindig a kérdésekre. Az összes eddigi Önismereti 33 műsort meg tudjátok tekinteni itt a Facebookon a videók között, illetve az OtthonFa YouTube csatornán is fent van az összes. Hogyha az otthonfa.hu weboldalra felmentek, ott is láthatjátok majd az önismereti műsorokat, az Önismereti 33 fülre, hogyha rákattintasz, akkor mp3-ban le is tudod tölteni, illetve írásos formában is ott vannak a műsorok. Le vannak gépelve a szövegek, tehát ott is meg tudjátok nézni, úgyhogy a létező összes helyen, platformon ott van az Önismereti 33. Nem maradsz le semmiről! Miért jó mégis itt lenni élőben? Hát azért, hogy kérdezz! Azért, hogy minél előbb értesülj az újabb információkról, és akkor így egyre hatékonyabban és gördülékenyebben tudsz haladni a valódi önismeret útján. Úgyhogy, akkor vágjunk is bele!

Közben Rizán Dóra írja, hogy „először vagyok itt, szia Bogi!” Hello Dóra, gratulálok, hogy itt vagy! Én szerintem élvezni fogod a ma estét is. És akkor írják, hogy van kép, van hang. Oké!
Na, a mentális intelligencia területében akkor ússzunk bele egy picit! Ugye az OtthonFa Önismeret módszertanának alap, alap tézisei az, hogy akkor tudsz egyensúlyban lenni, akkor tudsz békében lenni önmagaddal, hogyha a 4 fő intelligenciádat párhuzamosan fejleszted. Ez a 4 fő intelligencia: a, a lélekhez tartozó spirituális intelligencia, a gondolatokhoz tartozó mentális intelligencia, az érzéseidhez, a szívedhez tartozó érzelmi intelligencia és a testedhez tartozó fizikai intelligencia. És ez a 4 intelligencia párhuzamos fejlesztése adja meg igazából azt az egységélményt, azt a békét, azt a nyugalmat, azt a kiegyensúlyozott életet, hogy te tudod uralni igazából azokat a folyamatokat, amelyekre hatással tudsz lenni.

Ugye a mentális intelligencia, az a gondolatok világához tartozik, a gondolkodásmódok tartoznak ide főleg. És hát ugye ezzel itt, az OtthonFánál rengeteg sokat foglalkozunk, hogy egy negatív, rögzült gondolkodásmódból hogy lehet átlépni a pozitív, fejlődő, céltudatos gondolkodásmódba, ami által tudjuk uralni az életünket, hiszen ez az igazi életszervezés, életvezetés alapja, hogy aki tudja uralni a gondolatait, az bizony tudja uralni az életét is. Úgyhogy itt, az OtthonFánál a mentális intelligenciára igen-igen nagy hangsúlyt fektetünk. Mi tartozik a mentális intelligencia részéhez?

Közbe Kankulya Zita írja, hogy „Sziasztok Felvidékről!” Hello Felvidék! Zita ott is oszd meg, hogy ott is egyre többen, határainkon belül, kívül, mindenhol lássák az Önismereti 33 műsort! És hát remélem, hogy egyszer majd oda is eljutunk hozzátok élő előadásokat adni.
De mi is tartozik akkor a mentális intelligencia területéhez? Az első lépés, és akkor talán egy kicsit érthetőbb lesz, az első legfontosabb, az útkeresés. Ugye sokat foglalkozunk életfeladattal, életcélokkal, hogy miért is vagyok itt a Föld nevű bolygón. És az első, ami talán segíti az önismereti fejlődésedet is, az útkeresés. De nem olyan módon, hogy agyalok meg gondolkodom, meg de jó lenne. Hanem mi is ezt úgy szoktuk csinálni, hogy ki kell próbálni, meg kell tapasztalni egy csomó mindent. És az alapján már az új személyiséged, az új, kibontakozó, letisztult tiszta személyiséged által tudod megtapasztalni azt, hogy igazából te mit is szeretsz csinálni. Mi is az, amiben otthon vagy? Mi is az, ami, amiben flow-ba tudsz lenni és azt érzed, hogy segíti az önmegvalósításodat? Ugye sokan el szoktak veszni a hogyanok világában, ahelyett, hogy, hogy a célokat tennék rendbe magukat. És amint valaki elveszik a miértek és a hogyanok kutatásában, egy óriási nagy mentális káosz keletkezik az életében. Aminek ugye az lesz az eredménye, hogy egyre mélyebbre kerül akár a depresszióba, az apátiába. Egyre nagyobb a káosz az életében és egyre inkább azt fogja érezni, hogy nem a saját életét éli.
Na most, a mentális intelligencia rengeteget segít abban, hogy le tudd nyugtatni az elmédet. Hogy el tudj jutni a csend állapotába, hogy ki tudd tisztítani a gondolataidat, tehát meg tudj szabadulni a mentális zajtól, ami igazából a káosznak, a, a boldogtalanságnak, a, az őrületnek az alapja. És amint ki tudod tisztítani így az elmédet, le tudod nyugtatni, igazából onnantól lenne szabad bárkinek mélyebben foglalkozni ezotériával és spirituális tanokkal, hiszen így egészen biztos, hogy nem fog tudni elveszni a spiri egóban. És így fogja tudni tisztán látni a céljait, azt, hogy mi is az ő küldetése, mik is az életfeladatainak a részei és hogy miért érdemes neki minden egyes áldott nap felkelnie. Tehát az első és legfontosabb területe a mentális intelligenciának az az útkeresés. A következő a jövőkép, a jövőkép megállapítása és a jövőkép megtervezése.

Közbe Baranyai Ágnes írja, hogy „puszi mindenkinek innen a ködös, esős Londonból”. Hello Ági! Tök sokan vagytok Londonból. Én ennek nagyon-nagyon örülök.
Tehát a második része a mentális intelligenciának a jövőkép. Méghozzá a célállapotok felírása. Ugye amikor valaki túljut az önismereti út első fázisán, a lebontás fázisán, amikor leszedjük magunkról azokat a hagymahéjakat, amik már nem tartoznak hozzánk, akkor igazából elkezdenek felsejleni a mi valódi vágyaink, amik nem megfelelési kényszerből, nem hiányállapotból születő vágyak, hanem azok a vágyak, amelyek már a valódi személyiségünkhöz tartoznak. És akkor meg lehet alkotni egy jövőképet, egy pozitív jövőképet, ami felé majd tartunk, amihez majd célokat fogunk kitűzni. Ugye ehhez is a mentális intelligencia kell. És amint megvan az útkeresés, megvan a jövőképem, onnantól kezdve jöhetnek a különböző akciótervek, a stratégiák felállítása, hogy mondjuk a 25 éves, 15 éves, 10 éves, 5 éves víziómat, jövőképemet le tudom bontani egészen pici, apró célokra. Tehát pontosan tudom, hogy ma mit kell megtennem azért tök lelkesen, tök boldogan, tök játszva ahhoz, hogy majd a 10 éves és a 25 éves célomat meg tudjam valósítani. Ugye ez az akciótervezés, ez a szabad, szabad időbeosztás, ez is a mentális intelligenciához tartozik. Ide tartozik még a mentális önfegyelem is.

Rizán Dóra írja, hogy „én pedig Ausztriából”. Hello Ausztria! Ugye Raspberry Málna is itt van velünk, ő pedig Észak-Írországból, ha jól tudom. És közben Mondi Zitát látom és Rendi Rencsi is itt van velünk. Hello Rencsi! Remélem, hogy jobban vagy és alakul az a csúnya fogfájásod.

Na, tehát a következő része a mentális intelligenciának, az a mentális önfegyelem. Ugye ezzel is nagyon sokat foglalkoztunk idén, hogyha követed az OtthonFa blogot vagy a vlogot, akkor ugye láthatod, hogy ez egy nagyon sarkalatos pontja volt így az elmúlt 3 évnek – ’15, ’16, ’17-ben -, rengeteget foglalkoztunk a mentális intelligenciával, hiszen ez lesz majd az alapja a következő 3-4 év sikereinek. A mentális intelligenciának az önfegyelem azon része, hogy hogyan uralod a gondolataidat és ezáltal hogyan tudsz az érzéseidre hatni, és ezáltal hogyan tudod motiválni és lelkesíteni a cselekvésedet. Igazából a kiindulópontja a létezésünknek. A gondolatok tere hogyha tiszta, hogyha az rendezett, hogyha ott nincsen káosz, hogyha kiszűrtél minden mentális zajt, hogyha tisztán látod, hogy mik a, mik a megfelelési kényszereid, mik a szülői minták, illetve mik azok, amelyek nem hozzád tartoznak, ugye ezen túl találod meg önmagadat. És ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, és hogy az önismeretbe tisztán láthasd, hogy ki is vagy te valójában. Ugye ehhez rettentően fontos az, hogy uralni tudd a gondolataidat, hogy ne legyél tele félelmekkel, negatív gondolatokkal, depresszív gondolatokkal, gyűlölettel, haraggal, fájdalommal, akár 20, 30, 40, 50 éves düh és harag is ott tud lapulni az emberben, hogyha azokat viszont ki tudja üríteni, ki tudja rendezni, akkor ez egy akkora megkönnyebbülés, egy akkora felszabadulás. Ugye nagyon fontos az elmének az, hogy, hogy fel tudjon szabadulni, hogy szabadon tudjanak a gondolatok jönni-menni, ugye azok a gondolatok, amelyek előrevivő gondolatok. És ahhoz, hogy ezt az állapotot el tudd érni, hogy tisztán tudj gondolkodni, ahhoz borzasztóan fontos, borzasztóan fontos, nagyon fontos lesz az, hogy, hogy mindenfajta neheztelést ki tudj szűrni az agyadból. Ez ugye azt jelenti, hogy neheztelek magamra azért, mert azt csináltam, vagy mert nem csináltam meg. Neheztelek a szüleimre, mert lehetett volna jobb életem. Neheztelek a, a, a barátaimra, a volt páromra, a gyerekemre, a szomszédra, a főnökömre, a barátnőmre, mit tudom én. Egy csomó mindenkire neheztelünk az életünkbe. És ugye benne is van a szóban, hogy nehez-telés, tehát hogy nehéz terheket viszel magaddal. És hogyha ki tudod szűrni az agyadból ezeket a gondolatokat, amik aztán majd azokat a nagyon depresszív érzéseket keltik benned, akkor egy ilyen sokkal könnyebb, felszabadult állapotba tudsz kerülni. Egy sokkal békésebb, kiegyensúlyozottabb, harmonikus állapotba tudsz kerülni. Nagyon sok mindenkivel beszélgetek, főleg ugye Skype Tréningen. És akkor mindig az az első kérdésem, hogy mi életed legnagyobb problémája. És akkor sokszor előkerülnek olyan mondatok, hogy hát, hogy szeretnék békében élni, szeretnék boldog lenni, szeretnék harmóniában lenni, de nem tudok, meg nem jó a párkapcsolatom, nincs pénzem. És akkor jönnek a, a mindenfajta problémák sorolása. De alapvetően az szinte mindenkinél előkerül, hogy, hogy hosszú távon egy, egy pozitív jövőképben mindig ott van a harmonikus élet. És hát a harmonikus élet első lépése az az, hogy meg kell teremteni a mentális harmóniát. A mentális harmóniához pedig az kell, hogy az a sok szemét, a sok düh, a sok negatív gondolat, a sok neheztelő gondolat ki tudjon kerülni. Úgyhogy ez borzasztóan fontos, a mentális önfegyelem.

Aztán, hogyha megyünk tovább és közbe nézem, hogy Bratkoné Ilka írt valamit, de nem igazán tudom elolvasni, meg nem is igazán értem. Közbe Borbély Istvánné Gyöngyi írja, hogy „sziasztok”. És akkor egyelőre én most itt ennyit látok. Úgyhogy remélem, hogy majd fog ez változni.
Na, és a következő lépés, amit az OtthonFa Club előfizetői csoportba az egész 2017 első negyedévében gyakoroltunk, az nem más, mint az időbefektetés. Ugye sokszor hívják ezt időmenedzsmentnek vagy időbeosztásnak. Én mégis inkább azt szeretem, hogy, azt a gondolatot szeretem, hogy hogyan, hogyan uraljuk az időnket. Nagyon sokszor okoz frusztrációt, nehézséget, hisztit, dühöt, csapkodási állapotokat az, amikor az ember azt érzi, hogy annyi dolga van, de nincs rá ideje. Nagyon fontos tétel az, hogyha megfigyeled, akkor a gondolataidat, a gondolati teredet maximálisan áthatja az idő. Nem nagyon van olyan gondolatod, amiben mögöttesként vagy egyértelműként, közvetlenül vagy közvetetten ne jelenne meg tényezőként az idő. És hogyha te elkezded uralni a gondolataidat, és letisztítod, kitisztítod azt az őrületes káoszt, ami ott van, akkor el fogod tudni kezdeni uralni az idődet. És erre rengeteg gyakorlati technika van, ezeket majd az Őszi Elvonuláson mind gyakorolni fogjuk. És ezért nagyon fontos, hogy amikor az ember egy békésebb állapotában van, akkor ugyanúgy, ahogy a tudatod tágulni tud, az idő is ki tud tágulni. Azt fogod észrevenni, hogy eddig bizonyos tevékenységhez kellett 1 óra, most azt fogod észrevenni, hogy ugyanahhoz a tevékenységhez szinte 1/3-nyi időre van szükséged. Minél békésebb, minél nyugodtabb, minél harmonikusabbak a gondolataid és rendezett a mentális tered, annál inkább fogod tudni uralni az időt. Annál több minden fog beleférni egy napba. Ugye sokszor mondjuk azt, hogy mindenkinek 86 400 másodperc áll a rendelkezésére egy nap, és ez igaz is. Viszont nem mindegy, hogy azt a 86 400 másodpercet te hogyan éled meg! Hogy az idő rohan, „úristen, semmire sincs időm, ide kell kapkodnom, oda kell kapkodnom, ide kell rohannom, oda kell rohannom”. Vagy, vagy tök békésen, tök lazán, tök játékosan tudod jól befektetni az idődet, és sokkal több mindent végzel el egy adott nap, és mégis nyugodtabb vagy, békésebb vagy, kiegyensúlyozottabb vagy. Szokták mondani, hogy és még drogok se kellenek hozzá. Tehát nagyon fontos, hogy a mentális önfegyelem által azt fogod tapasztalni, hogy hatással tudsz lenni az időre. Ugye Einstein óta tudjuk, hogy az idő relatív, tehát az időt, azt úgy érzékeled, amilyen állapotba te vagy. Ha nagyon zsizsgős vagy meg rohangálsz össze-vissza, akkor az idő is gyorsan telik. Hogyha nyugodt vagy, békés vagy, kiegyensúlyozott vagy, akkor azt fogod érzékelni, hogy egy percbe sokkal több mindent tudsz belesűríteni. És akkor még, ami a mentális intelligenciához tartozik, az a tisztánlátás. A tisztánlátást pedig most itt úgy értem, hogy a különböző személyiségrészeidet, a különböző aspektusaidat tisztán látod. Tisztán látod, hogy mikor vagy spirituális egóban, mikor vagy sima egóban, mikor kapcsolnak be nálad a védekezési mechanizmusok, mikor cselekedsz és döntesz a szülői minták alapján vagy a, vagy a társadalmi kondicionálásod alapján. Tehát tök tisztán látod, hogy az itt és mostban, itt a jelen pillanatban te most igazából honnan cselekedsz, melyik aspektusod az, aki előtérbe került. És ugye ezt a tisztánlátást nagyon sokat gyakoroljuk az önismeret által, mert ez adja azt a fajta magabiztosságot és határozottságot, amit ugye az életben oly – úgy tűnik -, hogy oly nehezen lehet elsajátítani. És mindig azt tanítom, hogy nem határozottságot meg magabiztosságot meg önbizalmat kell tanulni, hanem belül rendet kell rakni magadban, tisztán kell látni a belső folyamatokat, megfelelő mentális és érzelmi önfegyelemmel kell rendelkezned. És innentől kezdve az, hogy határozott vagy meg magabiztos, az egy alap, és hogy nem fognak tudni kibillenteni külső körülmények. Tehát a mentális önfegyelemnek nagyon fontos része a tisztánlátás, hogy meg tudjam különböztetni már a céltervezésnél is, hogy ezt most az egóm akarja, vagy én akarom. Ezt most a szüleimnek való megfelelésből akarom, vagy tényleg nekem fontos? Ezt most a páromnak való megfelelésből akarom, vagy tényleg én akarom? Úgyhogy a mentális önfegyelem és ennek a fejlesztése egy egészen új dimenzióba tudja tenni az életedet. Egy sokkal nyugodtabb, egy sokkal harmonikusabb állapotba tudsz kerülni. Éppen ezért nagyon fontos fejleszteni.

És akkor most, így a műsor hátralévő részében pedig arról fogunk még beszélgetni, hogy hogyan tudod fejleszteni önismereti eszközökkel a mentális intelligenciádat. Közbe Kankulya Zita „kérdés: hogy ne engedd az idődet ellopni másnak”. Ez egy önszeretet kérdésköre, ami ugye az Önszeretet Tréning első lépése az az volt, hogy tanulj meg nemet mondani. Akkor nem fogja más beosztani az idődet, hogyha nem hagyod neki. Hogyha megvan legalább egy heti menedzsmented, hogy tudod, hogy melyik nap mikor, mit kell csinálni, milyen feladatokat tettél be. És felhív valaki, és azt mondja, hogy „Oké, akkor ekkor és ekkor találkozzunk!” Akkor tudod neki mondani, hogy „Figyelj! Bocs, megnézem a határidőnaplómat. Akkor nem jó, de mondjuk e közül a két program közül jövő héten tudsz választani, időpont közül, mert hogy nekem akkor jó”. Lehet, hogy furán fognak rád nézni a barátaid, de hogy még a pároddal is érdemes közös időtervezést csinálni, hogy jól tudjátok befektetni az időket. „Szakadozik, lehetne később újranézni?” Természetesen. Ezzel kezdtem a műsort. Minden Önismereti 33 adást megtalálsz itt a Facebookon, a YouTube-on és az otthonfa.hu oldalon. Oké! „Annyi dolgom van, hogy nem érek rá egyikre se…” – írja Tolner László. Igazából nem tudom, hogy mire gondolsz. De az ’annyi dolgom van, hogy nem érek rá egyikre se’, az abszolút ego. Tehát amint felül tudsz emelkedni az egónak ezen a kicsinyes fontoskodási érzésén, onnantól kezdve tök szuperül fogod tudni majd befektetni az idődet. Oké! Közbe látom, hogy Erdei Mónika is Angliából van. Hello Mónika! Oké! És remélem, hogy a szakadozás az nem marad, itt nálunk egyelőre csúcs fullon működik minden technika. Úgyhogy lehet, hogy egyszerűen csak ott nálad az internetben van valami zavar.
Na, és akkor nézzük azt, hogy a mentális intelligenciát hogyan lehet fejleszteni! Mi az a 3 fontos lépés, amit mindenféleképpen meg kell tenned most, így ősszel ahhoz, hogy fejleszteni tudd a mentális intelligenciádat. Az első és legfontosabb, a folyamatos, rendszeres, fegyelmezett tanulás és önnevelés. Ugye az agyadnak nagyon fontos az edzés. És úgy tudod edzeni – kétféle módon – az egyik, hogy folyamatosan tanulsz, olyan információkat gyűjtesz, amelyek előrevisznek. Nem minden információra van szükséged, csak és kizárólag olyan információra, ami támogatja a jövőképed megvalósulását és segíti a, azt a fajta céltervezést, amit te kitűztél magadnak.
A második lépés a tudatosság fejlesztése. Na, ebbe egy kicsit jobban bele fogunk menni. Ugye a tudatosság, az alapvetően ugye azt jelenti, hogy tudatában vagyok annak, hogy itt és most mi történik belül és kívül. És tudatosan hatással tudok lenni a belső és a külső folyamataimra. Ugye ahhoz, hogy egyáltalán arról beszéljünk, hogy valaki tudatos életet él, ahhoz tényleg a legfontosabb dolog az, hogy a mentális zajtól és a mentális káosztól meg kell szabadulnia, hiszen ez egy ment, ez egy érzelmi káoszt tud eredményezni. És hogyha valaki mentális meg érzelmi káoszba van, és még mondjuk erre betölt egy csomó spirituális információt, akkor ott aztán teljes lesz a káosz. Tehát nincs az az őrangyal, aki ebből téged ki tudna vinni, hiszen a szabad akaratod hiányában senki nem tud belenyúlni a te folyamataiba, a te folyamataidba. Éppen ezért nagyon fontos, hogy meg kell tanulni jelenben lenni. Ugye a mentális fejlesztéshez már rengeteg technika – agykontroll, mindfulness technikák, rengeteg meditációs, imaginációs technikák, Indiából is, kelet, keleti technikák is, mindenfajta technika van arra, hogy az agyadat te tudd uralni. Nem a biológiai agyadat, hanem az elmédet, a tudatosságodat te tudd uralni. És ezeket érdemes napi szinten végezni.
Ugye van egy kedvenc történetem, amikor egy buddhista kolostorban megkérdezik ott az, az idősebb buddhista szerzeteseket, hogy mit csinálnak. És mondják, hogy meditálnak. És hogy mit csináltak akkor, mikor idejöttek hosszú évtizedekkel ezelőtt? Hát akkor is meditáltunk. És mára már sikerült megtanulni meditálni? Hát, alakul, folyamatban vagyunk. Tehát a 40-50 éve meditáló buddhista szerzetesek is azt mondják a meditációra, hogy az egy olyan dolog, amit talán sosem lehet megtanulni 100%-osan. De mindenki tud meditálni. Tehát alapvetően mindenki képes arra, hogy akár ülve, akár fekve behunyja a szemét, egy pár mély lélegzetet vegyen, kifújja magából a feszültséget és ellazuljon. Ugye ez már egy tökéletesen jó meditáció. És hogyha ezt naponta négyszer-ötször megcsinálod egy pár percig, már ez rengeteget segít, hogy az idegrendszered el tudjon lazulni, hogy az agyadban azok a sok-sok-sok minden, az ki tudjon tisztulni. Tehát nagyon fontos, hogy, hogy edzened kell az agyadat. Az itt és mostban való, tehát a jelenlét megtapasztalásához is nagyon fontos, hogy mentálisan tiszta legyél. Hogy az, ami most van, az, ami most a valóság, azt nem emlékképekből felépített illúziónak lásd, hanem láss be az illúziók mögé, és hogy tényleg azt lásd, ami van. Ehhez viszont tényleg nyugodalmas, harmonikus elmére van szükséged. Ugye a pozitív, fejlődő, céltudatos gondolkodásmódhoz, ahol nagyon fontos a fókuszálás, a fókusz megtartása, a, a sikeres célmegvalósításhoz, a boldog élet megteremtéséhez, a bőségtudatos élet megteremtéséhez, ezekhez mind, mind megválogatott gondolatokra van szükséged. Ugye vannak tudatos meg öntudatlan gondolataid és a tudatosság az azt jelenti, hogy az öntudatlan gondolataid halmazából egyre több gondolatot hozol át a tudatos gondolatok halmazába. Hogy tisztába vagy azzal, hogy milyen őrületes folyamatok zajlanak odabent, a tudatalattidban. Hogy milyen gondolatokat gerjeszt az egód, hogy milyen eszközöket használ fel arra, hogy megállítson téged az utad során. És hogy ahhoz, hogy ezt lásd, ugye ahhoz meg kell érkezned az itt és mostba. Ahogy Eckhart Tolle mondja, itt és most nincsen semmi problémád. Mert a problémáidnak a fő alapja az az, hogy a figyelmed fókusza össze-vissza ugrál a múltban meg a jelenben. Ugye a múltban ott szenved, szörnyűségek történtek, fájdalmak vannak. A jövőben a bizonytalanság van, meg félelem van, meg „úristen, hogy lesz”, meg „mi lesz, ha” van. És ugye azt csinálod, hogy hol a múltban vagy a figyelmed fókusza, hol pedig a jövőbe van. És ettől van teljes káosz, ettől vagy érzelmileg instabil. Ettől van az, hogy valami történik, és akkor az azonnal hatással van a hangulatodra, hogy nem tudsz stabil maradni, hogy nem tudsz kiegyensúlyozott lenni, nem tudsz megmaradni a belső stabil pontodban, a belső békédben. És ehhez viszont az kell, hogy fejlesztened kell a mentális intelligenciádat ahhoz, hogy a tudatosság állapotába tudj kerülni.

Aztán, nagyon fontos itt is, ugye ahhoz, hogy valaki tudatos életet tudjon élni, a gondolat uralás. Ugye? A mentális önfegyelem. Hogyha érzem, hogy látom, hogy most negatív gondolataim vannak, hogy belemegyek egy régi sztoriba. Ugye baráti társaságban szokott az lenni, hogy nekiállnak nosztalgiázni. Ezek őrületek, ezeket abba kell hagyni, nem szabad, hiszen ezek elképesztően rombolják az energia- és a rezgésszintedet. És nagyon fontos az is, hogy megtanuld már reggel irányba állítani a fókuszodat. Hogy tudod, hogy ma milyen napod lesz, tudod, hogy milyen feladatokat kell elvégezned, milyen küldetéseket kell sikeresen végrehajtanod. És hogy totál nem mindegy, hogy hogyan állsz hozzájuk! Ugye a gondolataid uralásával meg tudod választani a hozzáállásodat. Hogy lelkes vagy, vagy utálod csinálni. Hogy örömmel állsz neki vagy egyáltalán nem. Hogy hálás vagy, vagy állandóan elégedetlen vagy. Ezek mind, mind, mind egy döntés kérdése. És az, hogy milyen a hangulatod, hogy hogy érzed magad, az csak 0,5%-ban függ a külső körülményektől. 99,5%-ban pedig tőled és a gondolataid minőségétől függ, hogy hogyan érzed magad. Hiszen a tudatos teremtés egyszerű folyamata: gondolat-érzés-cselekvés. Tehát választok egy gondolatot, a gondolat kivált belőlem egy érzést, ami rezgéshullámokat bocsát ki, indukál engem a cselekvésre, és ezáltal tudok az univerzummal összhangban cselekedni a céljaim megvalósítása érdekében. Tehát rendkívül fontos, nem lehet ezt eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos megválogatni a gondolataidat és uralni a gondolataidat.

Közbe nézem, hogy jött-e esetleg kérdés. Ráfrissítek. Olyan visszajelzéseket is kérek, hogy érthető-e, amit mondok. Hogyha vannak bizonyos dolgok, amiket nem értesz tisztán, azokra kérdezz rá, hogy teljesen tiszta legyen a kép a fejedben. Hogy tudd, hogy mit kell csinálni, mi a következő lépés neked ahhoz, hogy el tudd érni azokat a célokat, amiket kitűztél magadnak még 2017-re. Ja, mindig elfelejtem, hogy nem kell nekem ezt ott úgy nyomkodni. Jó! Menjünk tovább!

Egyelőre én itt nem látok többet. És akkor a 3. lépés, amivel fejleszteni tudod a mentális intelligenciádat, az pedig nem más, mint a tanulás tanítással és cselekvéssel. És itt szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy az idei ősz energetikái, amik mondjuk kívülről jönnek, de igazából a te belső lehetőségeidnek a visszatükröződése, ugye ezek az energiák abszolút támogatják most a kiáradást. Hogy mindaz, amihez különleges képességed van, mindaz, amihez tehetséged van, mindazok a vágyak, amik benned vannak, hogy te igazából hogyan szeretnél élni, miből akarsz pénzt csinálni, ugye ezek most nagy támogatottságot kapnak. Éppen ezért nagyon fontos az, hogy hidd el, hogy képes vagy arra, hogy más emberek életébe támogatást nyújts. Ugye mindig elmondjuk, hogy ne feltétlenül segíteni akarj, de hogy támogatni tudd más emberek céljainak megvalósítását, a boldogságuk megteremtését, ahhoz ugye neked meg kell ugranod egy fontos korlátot, méghozzá azt, hogy elkezdj példaképpé válni. Ugye soha nem az a fő célunk, hogy tanítsunk, hogy oktassunk, hogy, hogy segítsünk a másiknak. Hanem nekünk idézőjeles, pici mestereknek, ugye az a fő célunk, hogy egy olyan életet, egy olyan életvitelt éljünk teljesen őszintén, teljesen önazonosan, ami példamutató hatással bír akár a követőitek, akár a gyerekeitek, a barátainknak, a bárkinek. És idén ősszel nagyon fontos lesz az, hogy felvállald azon képességeidet, amivel pozitív hatással tudsz lenni a világra. Egyébként is vagy, a puszta jelenléteddel és létezéseddel, hogy itt vagy, feltéve, hogyha pozitív gondolataid vannak és előremutató életet élsz. Tehát nagyon fontos, hogy tanítással tudod fejleszteni a mentális intelligenciádat. Ezt úgy képzeld el, hogy van rengeteg elméleti információ, de ezek az elméleti információk akkor fognak igazából gyakorlati tudássá érni benned, hogyha elkezded őket átadni. Teljesen más ismerni az utat, és teljesen más járni rajta. Teljesen más úgy ismerni egy információt, hogy elraktározod magadban, illetve teljesen más azt az információt átadni. És ezt úgy képzeld el, hogy van egy puzzle-öd, és a puzzle-öd össze van állítva, és amikor elkezdesz tanítani, akkor ez a puzzle, ez két dimenzióból kiugrik három dimenzióba. És minden információmorzsának a birtokába jutsz azon a területen, ahol te a tanítást végzed. Egy nagyon izgalmas folyamat. Nyilván őszintén, tiszta lélekkel, tiszta fejjel kell ezt csinálni és sokat, sokat kell gyakorolni.
És ugye a következő lépés ez a tanulás cselekvéssel. Ami ugye azt jelenti, hogy, hogy van egy, van egy információs halmazod, amit akár át is adsz másoknak, de éled-e, amit tanítasz. És a mai világban, hogyha megfigyeled, amióta az Y, Z és alfa generáció is megérkezett ide a világunkba, rettentően fontossá vált a hitelesség. És a mai világban már a hitelességet nem a papír alapján nézik. Ugye nem az alapján nézik, hogy tudsz-e idegen nyelveket, nem ez alapján nézik, hogy mennyire hiteles önismereti tréner vagy, nem ez alapján nézik, hogy bármivel is foglalkozol, hogy van-e róla papírod. Hanem az alapján nézik, hogy mennyit gyakoroltad, te megélted-e, te megugrottad-e. És, és hogy mennyire tudnak azonosulni veled. És ezért nagyon fontos a hitelesség, sokkal fontosabb ma már, mint hogy iskolákba hosszú éveket járni, ahol igazából nem tanítják meg azt a komplex tudást, mint amit a valódi életben meg tudsz tanulni. Tehát nagyon fontos például a mentális intelligencia fejlesztéséhez a sport. Tehát valahogy így kell ezt elképzelni, hogy sportedző is ugye az az ember lehet, aki nemcsak megtanulja az anatómiát, hanem rendszeresen edz is, megtapasztalja, hogy mi a testtudatosság, megtapasztalja azt, hogy ő hogyan tudja azokat a gyakorlatokat a leghatékonyabban elvégezni. És minél többet gyakorolja, minél többet tanítja, mutatja a mozdulatokat, annál nagyobb mester lesz. És ez így működik az életünk minden területén. Éppen ezért nem véletlen, hogy a fizikai intelligencia fejlesztése nagyban segíti és fejleszti a mentális intelligencia fejlesztését. És éppen ezért is van az, hogy az őszi programokba bekerült a Sportnapunk, az OtthonFa Önismereti Sportnap, ami majd október 8-án lesz. Pontosan azért, hiszen ott is OtthonFás előadók lesznek, sportoktatók, különböző sport – pilates, jóga, erőnléti edzés -, testtudatosság, tudatos táplálkozás területéről fognak pici előadást adni, és a pici előadás után pedig következik egy gyakorlati bemutatóóra. Úgyhogy fúú, tök izgalmas lesz, úgyhogy mindenféleképpen gyertek majd a sportnapra is!

Na és akkor összegezzük! Tehát a mentális intelligenciáról beszéltünk ma. Hogy mit is jelent igazából a mentális intelligencia itt a valódi önismeret útján és milyen lehetőségeid vannak arra, hogy fejleszd. Ugye 3 lépést beszéltünk végig a folyamatos, rendszeres és fegyelmezett tanulást és önnevelést, a tudatosság fejlesztését és a tanulás tanítással és cselekvéssel.

És akkor nézzünk 1-2 programot! Ugye már említettem, hogy az OtthonFánál az önismeretet összehangoljuk mindig a külső energiákkal, hogy mi az, ami éppen támogatásra kerül. És hát a mostani őszi energiák igen-igen támogatják a következő intelligenciákat, amiről ugye eddig beszéltünk, a fizikai és a mentális intelligenciát, ahhoz hogy majd a következő évektől az érzelmi és a spirituális intelligencia legapróbb rejtelmeiben is el tudjunk majd merülni. Úgyhogy ehhez állítottuk össze itt, az OtthonFánál az őszi programsorozatot! Ugye már említettem, hogy október 8-án lesz Sportnap, ezt írd be a határidőnaplódba! Itt valahol Pest megyében fogjuk, itt a keleti, északkeleti pest megyei részben fogjuk megtartani ezt a sportnapot, jó közlekedési lehetőséggel. Tehát bárhonnan ide lehet majd találni, ez egy egész napos elméleti és gyakorlati képzés is lesz tulajdonképpen.
Október 23-án indul az Önismereti Trénerképző, ahova minden olyan csajszit és urat is várok, aki emberek támogatásával, segítségé, segítésével foglalkozik és ő is vallja azt a tanítást, hogy nagyon fontos egy trénernél, egy coachnál, egy szakembernél, hogy ő milyen állapotban van. Hiszen ez alapján tud tisztán segíteni a másiknak. Úgyhogy október 23-tól 27-ig egy egyhetes, intenzív trénerképző veszi kezdetét, de a trénerképző összességében majd január végéig tart. Részletek hamarosan! De a határidőnaplódban mindenféleképpen írd majd bele, illetve szólj minden ismerősödnek is, aki emberekkel foglalkozik!
November 15-től 19-ig egy telihold, egy sűrű, erős telihold idején fogunk elmenni az Őszi OtthonFás Elvonulásra. Ide is mindenkit várok, aki a mentális csend és figyelem fókuszálás, tehát a mentális intelligencia megerősítésével akar foglalkozni. Ez egy pihentető, feltöltő pár nap lesz és itt több spirituális technikát is szeretnék majd tanítani, hogyha erre majd akkor, ott lesz igény.
És hát nagyon fontos dátum minden évben a legnagyobb OtthonFás rendezvény, ugye az Évindító, Önindító, ami január 20-án fog majd elindulni. És remélem, hogy oda is egyre többen érkeztek. Körülbelül a jegyek fele már elkelt. És itt a fő témánk majd a céltudatos gondolkodás lesz meghívott előadókkal. Úgyhogy bőven lesz még programunk idén ősszel itt, az OtthonFánál, úgyhogy közbe nézem, hogy jöttek-e még kérdések.

Közbe itt az előbb Losi berohant, remélem, hogy minden rendben van. Közbe nézem, hogy jöttek-e kérdések. Igen, az Őszi Elvonulás linkjét láthatjátok. Egyébként az OtthonFa Facebook oldal eseményei között láthatjátok ezeket az eseményeket.

Közben Méhészné Szilvi írja – szia Szilvi, örülök, hogy te is itt vagy –, hogy „De jó, amiket mondasz Bogi! Nagyon sokat segít. Folyamatosan tanulok. Köszönöm szépen!” Hát áldás, áldás Szilvi! Ugye Szilvi nagyon aktív az OtthonFa Club előfizetői csoportban is. És hát tényleg azt látom, hogy nem is tudom, talán 1-2 hónapja tartasz velünk Szilvi, és hogy azóta már mennyit mindenben tisztult a gondolkodásod és mennyi mindenben látsz tisztán akár spirituális, akár fizikai szinten is.

Hát hölgyek, urak, ennyi volt akkor mára az Önismereti 33 élő Facebook műsor! A kérdésekre, hogyha még érkeznek, akkor írásban fogok válaszolni. És akkor várlak benneteket az OtthonFás őszi programokon, amelyeket megtaláltok egyelőre eseményekben az OtthonFa Facebook oldalon. Tartsatok velem jövő héten hétfőn is 19 órakor itt az Önismereti 33 műsorban! Sziasztok!

Kattints az ingyenes értesítőért!