A meditáció népszerű eszköz az önfejlesztők körében, ezért is kering olyan sok félreértés is a meditációval kapcsolatban.

Ebben az Önismereti 33 adásban:
– néhány gondolatban összeszedjük a meditációs technikákat, majd
– leleplezzük a legnagyobb meditációs átverést és
– megtanulod a „célirányos meditáció” használatát.

Megbízható meditációkat az OtthonFa Clubban találsz. (Minden hónapban új meditáció!)

Hangfelvétel (MP3) formátum:

[smart_track_player url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/of-public/Hanganyagok/Onismereti33/2018-04-16+hogyan-meditalj-helyesen.mp3″ title=”Hogyan meditálj helyesen?” artist=”Kárpáti Boglárka – OtthonFa” hashtag=”önismeret,önismereti33,spiritualitás,meditáció” twitter_username=”otthonfa” ]

Kapcsolódó anyagok:

OtthonFa Club: Megbízható meditációk és önismereti videók tárháza

  • 1337 percnyi önismereti videó
  • havi egy új meditáció (és persze a meglévőekhez is hozzáférsz)
  • havi 60 perces, élő Club Webinár (ahol élőben kérdezhetsz is)
  • “örökélet” 20% kedvezmény minden OtthonFa tudásanyagra
Transcript (videó legépelve)

Hogyan meditálj helyesen?

Sziasztok OtthonFások! Szeretettel köszöntelek benneteket a mai Önismereti 33 élő Facebook műsorban, ahol megoldásokat kapsz varázslatok és mellébeszélés nélkül. Ahogy halljátok, ma egy kicsit ilyen rockosan fogom nyomni, de a ’Jég dupla whiskey-vel’, az most nem segít nekünk. Úgyhogy, hát ma ilyen hangom van, úgyhogy nagyon izgalmas lesz így beszélni. Remélem, ettől függetlenül fantasztikus témát hoztam nektek! Hogyan meditálj helyesen? Ez lesz a mai témánk. Azaz hogyan meditálj úgy, hogy ténylegesen hatékony, eredményes legyen és azt a célt szolgálja, amiért leülsz meditálni. Erről nagyon sokat fogunk ma beszélni. Úgyhogy mindenféleképpen érdemes ma itt maradnod végig, hiszen rengeteg anyaggal készültem neked, 3 oldalt is telejegyzeteltem, annyi-annyi sok mindent szeretnék majd elmondani. Úgyhogy kérek szépen a hozzászólásba egy hellot, egy sziát, hogyha itt vagy! Írd meg, hogy honnan nézed az Önismereti 33 Facebook élő műsort! Illetve feltétlenül oszd meg a kedvenc csoportjaidban a műsort és hívd meg rá az ismerőseidet is.

Közben látom, hogy wow, egyre többen itt vagytok! Hú, de pontosak vagytok. De örülök neki! Látom, hogy Vadon Edina, hello Lilla Debrecenből és sok-sok mindenki, Hajabács Ati, Dorina Fodor is itt van már velünk az Önismereti 33-ban.

Na, és akkor vágjunk is bele a mai témánkba! Ugye ott hagytam abba, hogy hogyan meditálj helyesen. Ez lesz a mai fő témánk. És hát azért is érdekes itt maradnod, mert rengeteg technikai ötletet, illetve a végén, a műsor végén pedig a meditációs átverésről fogok egy kicsit beszélni. És azt gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos tanítás lesz a számodra, hogy még hatékonyabban, még csodálatosabban, még szuperebbül tudj majd meditálni. Ugye a meditáció, mint olyan, a keleti kultúrából gyűrűzött be ide, hozzánk, én szerintem kb. 20 000 éves, legalábbis az én tanulmányaim alapján. Kb. 20 000 évvel ezelőtt kezdett el az ember meditálni, hogyha nem foglalkozunk Darwin evolúciós elméletével. És utána a nyugati kultúrába pedig úgy a 18. század környékén kezdett el teret hódítani és akkor tört be. És Magyarországon istenigazából úgy az 1990-es évek óta ismerjük azt a szót, hogy meditáció, és hát ez az agykontrollnak köszönhető. És az agykontroll tette népszerűvé ugye az alfa rezgésszintű relaxációt és meditációt. Közbe hogyha bármi kérdésed van így a meditálással kapcsolatban, vagy azt gondolod, hogy nem tudsz meditálni, vagy belealszol, vagy bármi kérdésed van, amiről azt gondolod, hogy ez így nem jó, vagy nehezíti. Vagy egy adott célhoz milyen meditációt érdemes, vagy a túlzott mentális zajhoz, vagy bármi probléma van neked így a meditációval kapcsolatban, akkor feltétlenül írd meg hozzászólásba és akkor a műsor alatt fogok rá válaszolni!

Ugye a meditáció evolúciója ma abszolút reneszánszát éli, hiszen a tudatos jelenlét, a mindfulness betörése után egyre-egyre népszerűbbé vált és ugye szinte minden tanító alkalmazza a saját módszertanában a meditáció különböző technikáit. Ugye a tudomány is ma már abszolút igazolta, hogy a meditációnak mekkora ereje van. Különböző pszichológiai és fiziológiai hatásai vannak és hát abszolút bebizonyították, hogy mind az elmére, mind az idegrendszerre és mind az emberi testre szuper hatása van. Sőt, a legújabb kvantumfizikai tudományok azt is beigazolták, hogy távolba ható meditáció is abszolút lehetséges, úgyhogy én azt gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos önismereti téma, hiszen a mentális intelligenciához és a spirituális intelligenciához nagyon fontos, hogy jól tudjunk meditálni. Ugye a saját OtthonFa módszertanomban is rendszeresen találkozhatsz meditációkkal, leginkább az OtthonFa Clubban. Ott egy külön témát is, külön fülön is találhatók meditációk, minden hónapba egy új meditáció fölkerül, ami az adott időszakban leginkább segít. Mindenfajta meditációt fel szoktam tölteni, akár csakra tisztító, akár elme kiürítő, akár feltöltő, belső béke, 4 őselemmel kapcsolatos meditációkat, tehát rengeteg-rengeteg meditáció van. Én személy szerint imádok meditálni. Ma is egész nap egyébként csendben voltam, és amikor megszólaltam, akkor vettem észre, hogy „Húha! Lehet, hogy még továbbra is csendben kellene maradnom, mert a hangom nagyon ezt kívánja.” Na, de majd innentől kezdve csendben leszek. De először Önismereti 33 van nektek, OtthonFások!

Na és akkor, miért fontos, hogy szánj rendszeresen időt a meditálásra? A kérdésem még az, hogy szoktatok-e meditálni. Kérek szépen egy igent vagy egy nemet hozzászólásba, hogy ki az, aki meditál, ki az, aki nem. Hogy mennyire új ez a téma? Mennyire menjek bele apró, pici részletekbe vagy egy kicsit haladhatunk nagyobb lépésekkel is? Ugye azért, úgyhogy írj egy igent vagy egy nemet hozzászólásba, attól függően, hogy „igen, szoktam meditálni”, „nem, nem szoktam meditálni”. Az, hogy szoktam meditálni, az nem azt jelenti, hogy minden nap meditálok. De mondjuk heti rendszerességgel egyszer-egyszer hogyha már meditálsz, akkor azt gondolom, hogy azt már nyugodtan hívhatjuk szokásnak.

Úúú, közben jönnek a válaszok. „Igen”, „igen”, „igen”. Juhuuuu! Hát az OtthonFa Clubosoknál látom, hogy mindenki szokott meditálni, aminek nagyon-nagyon örülök. És közbe Hajabács Ati írta, hogy „Én a külvilágot szeretném jobban kizárni. Sokszor csak a legvégére sikerül és szeretném, ha lehet, az egészet végigcsinálni.” Fúú, Ati! Nem értelek. Help me! Tehát a külvilágot szeretnéd kizárni, ez tök jó, erre fogunk csinálni majd meditációt, illetve fogok javasolni olyan meditációs technikát, ami ezt segíti. „És sokszor csak a legvégére sikerül és szeretném, ha lehet, az egészet végigcsinálni.” Ja, értem. Tehát meditáció közben a tudatod érzékeli és hallja, hogy a külvilágban milyen dolgok történnek. Ehhez azt tudom javasolni, hogy többet kell egy picit meditálni és sokkal jobban belülre helyezkedni a saját belső világodba. Illetve sokkal intenzívebb érzéseket vigyél bele a meditációba, mert akkor azok egyre mélyebbre visznek, és hogyha a légzésedre figyelsz, akkor igazából az majd szépen eljuttat mélyre. Ami itt a fontos, hogy gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj, Ati! Szerintem már egyre jobban tudsz meditálni. És az, hogy a külvilágot teljesen ki tudd zárni, az egy tudatos döntés. Tehát még hogyha hallod is a külvilágot, egyáltalán nem kell, hogy hatással legyen rád, vagy hogy kizökkentsen téged.
Zsani írja, hogy „Igen, esténként. Mindig azzal alszom el. Mióta meditálok, sokkal könnyebben alszok el és nyugodtabb az álmom.” Hát ez is egy nagyon fontos pozitív tulajdonsága a meditációnak. Közbe Gabi írja, „Igen, szoktam meditálni minden este, és egyre sűrűbben napközben is.” Hajrá Gabi! Ugye Gabi is OtthonFa Clubos, Zsani is OtthonFa Clubos. Úgyhogy bőven találtok meditációkat! Közbe Kati írja, „Én is szoktam.” „Nem, nem.” Így azt látom, hogy abból van kevesebb, hogyha valaki nem meditál egyelőre. „Nem szoktam, de nagyon szeretnék.” – írja Kitty. Hát szerintem a mai előadás után abszolút kedvet kapsz majd a meditációhoz, illetve lesz is egy csomó ötleted azzal kapcsolatba, hogy milyen meditációt válassz, és azt hogy csináld.

Na, és akkor menjünk tovább! Közbe jöhetnek a kérdések! Tehát miért fontos, hogy szánj rendszeresen időt a meditálásra? Tehát miért fontos meditálni? Rengeteg pozitív tulajdonsága van. Én most hármat kiemeltem, ami az önismeret útján segít téged. Az első és legfontosabb, hogy a meditációknak köszönhetően könnyebben ki tudsz lépni az egódból, háttérbe tudsz lépni és ezáltal felül tudsz emelkedni az egódon. Én azt gondolom, hogy ez borzasztóan fontos. Tehát 2018-ban mivel a valódi, legmagasabb önvalónkkal való összekapcsolódás egy nagyon fontos tanítási feladat, ezért ugye nagyon fontos megtanulni, észrevenni, fülön csípni és uralni az egót. Én azt gondolom, hogy erre tökéletesen jó technika a meditáció. A második fontos támogatása a meditációnak, amit az előbb is említettem, hogy igazából, jelen pillanatban ez talán az egyetlen olyan technika, ami segít összekapcsolódni a legmélyebb forrásoddal, önvalóddal, isteneddel, univerzummal, bárki hite szerint hogyan hívja. És pusztán a meditáció hatásával elképesztően lehet mélyíteni az önmagaddal való kapcsolatot. És a harmadik fontos szempont, amiért ajánlom és javaslom mindenkinek, hogy meditáljon, az összes egyéb jótékony hatása. Ugye amit Zsani is említett, hogy tök jól alszik, a tudomány bebizonyította, hogy nagyon jó hatással van a stresszhormon szint alacsonyan való tartására. Sokkal békésebb vagy, sokkal kizökkenthetetlenebb vagy, sokkal szeretettel telibbnek látod a világot. Az idegrendszerre is nagyon jótékony hatással van, a testre, a belső szervek működésére is abszolút jótékony hatása van, és igenis akkora mentális erőnk van, hogy egy belső, mély tisztulást is lehet a meditációkkal csinálni. Úgyhogy mind pszichológiailag, mind fiziológiailag óriási előnye van a meditációnak. Úgyhogy az a kérésem, hogy ettől kezdve fogadjuk el tényként, hogy meditálni jóóóóó!

Ugye 2018-ban ez egy különleges, fontos szerepet kapott, ugye így a mindfulnessnek a betörése is szerintem pontosan ezért történt – ugye a tudatos jelenlét, magyarul ezt jelenti -, és 2018 a sorsfordítás éve. És ahhoz, hogy az életedet magasabb szintre tudd emelni, hogy szembe tudj menni bátran nehézségekkel, akadályokkal, szituációkkal, hogy uralni tudd az egódat, hogy magasabb minőségbe tudd emelni az életedet, hogy ne legyen annyi szenvedés, kínlódás, betegség, egy csomó minden, ahhoz nagyon-nagyon fontos, hogy a sorsfordításhoz szükséged van arra, hogy egységbe rendezd magad, és hogy összekapcsolódj a legmélyebb önvalóddal. Én azt gondolom, hogy ez annyira nagyon fontos, hogy az egész 2018-as évet ennek szenteljük, hogy egységbe tudd rendezni saját magadat. És ugye amikor arról beszélünk az OtthonFa Clubban is, meg már máshol is említettem, hogy lassulj be, tehát legyél slow-ban, lassulj be és legyél flow-ban, tehát hogy folyamatosan egy kreatív elmével való összekapcsolódás állapotába legyél, ugye ez már majdnem egy meditatív állapot, hiszen hasonló rezgésben vagy, mint amikor a meditációt végzed. Ugye amikor meditálsz, akkor a rezgésszinted, az emelkedik. Az agyhullámaid lelassulnak, és teljesen másképp kezded el érzékelni saját magadat, a tudatod kitágul, a látásod kitágul és rengeteg olyan csodálatos felismerést, dolgot láthatsz meg meditatív állapotban, amit egyébként a mindennapok sürgésében-forgásában egyáltalán nem veszünk észre.

Ugye itt fontos megjegyezni azt, hogy mi nem meditáció! Tehát pontosan azért, hiszen reneszánszát élik, ezért nagyon sok helyről hallottam már egy csomófajta technikát, ami szerintem nem meditáció, illetve nem pozitív, jótékony hatást érnek el sem az egyénre, illetve hát sajnos egyéb másra sem. Ugye amikor a gondolatok cikáznak a fejedben, az nem meditáció. Tehát amikor leülsz és hallgatsz egy kellemes zenét, vagy egy vezetett meditációt hallgatsz, és közbe folyamatosan járnak a gondolataid, amik érzést váltanak ki belőled, akkor az nem meditáció. Aztán nem kell feltétlenül a meditációt úgy elképzelni, hogy ez egy ilyen hatalmas nagy, szent, szakrális szertartás, mert a buszon, a metrón, otthon a kanapén ülve, fekve, fejen állva, bárhogy lehet meditálni. Igazából tényleg az a fő szempont, hogy belül mi történik. És hát természetesen különböző meditációs fajtáknál különböző testpózokat is lehet használni. Ugye akár a jóga vagy a pilates, illetve egyéb ilyen keleti mozgáskultúrákban is nagyon fontos a meditáció, hogyha a harcművészetet is vesszük. Ugye ott abszolút fontos, hogy egy üres, tiszta fejjel legyél a jelen pillanatban, tehát ott folyamatosan meditatív állapotra, egy meditatív elme folytonosságára tanítják a tanítványokat. Viszont hogyha valaki csak egóba van, jár az agya, nyüzsög, pörög, az nem meditáció. Amikor, persze halljuk a külvilágot meditáció közben, de amikor a külvilág hatással van rád, akár gondolatilag, akár érzelmileg, és közbe folyamatosan ide-oda cikázik a fókuszod, hogy hol a külvilágra figyelsz, hol pedig arra a belső filmre, ami odabent történik, vagy próbálsz a csendbe belehelyezkedni, de közbe folyamatosan azt érzékeled, hogy mindenki el akarja rabolni a figyelmedet, akkor még ugye nem elég erős az a mentális önfegyelem, ami belül tart. Ugye Ati is erre kérdezett rá, hát ezt gyakorolni kell. Azt sem tartom meditációnak, amikor valaki nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon görcsös egóval akar meditálni. És ezt onnan lehet látni, hogy az egész lakást hajlandó átrendezni azért, mert ő meditál. Hajlandó összeveszni bárkivel azért, hogy ő tudjon meditálni. És akkor utána leül meditálni és „Hát nem igaz! És nem megy. És miért nem? És én akarok. És jó, oké, akkor egy kicsit meditálok.” És akkor utána ez a „Wow! Fantasztikus volt!” Én nem, nem tudom, hogy ez mennyire lehet hatékony meditáció. Én azt gondolom, hogy nem az.

Közben hogyha jönnek kérdések, arra fogok válaszolni. Írjatok olyan kérdéseket, hogy mi okoz nehézséget a meditációval kapcsolatban! Rózsa Lak írja, hogy „Folyton jár az agyam, nem tudom kikapcsolni a gondolataimat.” Akkor először neked gondolat kiürítéses meditációkat kellene végezned. A gondolat kiürítéses meditációk abban segítenek, hogy ezeket az átsuhanó gondolatokat elkezdd uralni, és hogy meg tudj érkezni a csendbe, ebbe a lelassult belső állapotba. Találsz az OtthonFa Clubban is, én is csináltam már több ilyen gondolat kiürítéses meditációt. Hogyha esetleg még nem vagy Club tag, akkor keress rá az interneten vagy legyél Club tag. Oké! Nézem, hogy van-e még esetleg kérdés. Oké, egyelőre nem látok többet. Tehát a fő kérdésünk ma az, hogy mi okoz nehézséget a meditálásban!

Jó. Na és akkor, nézzünk egy pár meditációs technikát! Összeírtam egy párat, pontosan azért, mert nem egyértelmű ma már, hogy egy relaxáció, az most meditáció, vagy egy imagináció meditáció, vagy mi mi alá tartozik. Én azt gondolom, hogy minden meditáció, amikor az elme lecsendesítésére törekszünk és nem külső eszközökkel, tehát egy jó kis harcművészettel, vagy, vagy egy koncerttel, vagy bármivel, hanem tényleg meditációs technikákkal. Az első, amit fölírtam, ugye most ez a legnépszerűbb, elképesztő trend alakult ki köré, ugye ez a tudatos jelenlét meditáció. Amit igazából akkor használj, meg akkor alkalmazz, amikor tudattágítást akarsz elérni, tehát a figyelmedet a jelen pillanatra akarod fókuszálni. A Tavaszi Elvonuláson csináltunk ezzel kapcsolatba tök jó gyakorlatokat. Például amikor reggel felkelsz és elmondtad a kis pozitív megerősítő mondataidat, de még nem mozdultál meg, nem nyitottad ki a szemed, csak mondjuk elmondtad, hogy „hálás vagyok, szeretek, a mai nap egy nagy nap, boldog vagyok”, stb., stb. Tehát elmondtál 1-2 pozitív gondolatot és utána kinyitod a szemed, de még mindig nem mozdulsz meg, csak – én úgy hívom, hogy elkezdesz szemikézni. Ezt Losi találta ki, mert hogy tök sokszor ébred fel reggel arra, hogy én csak így fekszek az ágyban és így bámulok. És akkor mindig kérdezi, hogy „Mi van édes? Szemikézel?” Ugyanis ez a tudatos jelenlét eléréséhez egy tök fontos technika, hogy nem mozdulsz meg, még ilyen fél éber állapotban vagy és elkezded megfigyelni a szobában lévő tárgyakat. És akkor így pillanatról pillanatra, így haladsz tovább így a tárgyakról. Nem gondolsz semmire, nincs benned érzés, hanem egyszerűen a figyelmed fókuszával betöltöd a teret, észreveszed azokat a dolgokat, amik itt vannak, és akkor utána egy nagy levegő, és csak utána kelek föl. És ezt imádom, ezt a technikát! Hiszen feltöltöttem magam pozitív gondolatokkal, megérkeztem a jelenbe és tök lassan, tök kellemes állapotban indítom a napomat. Oké!

A következő technika, mielőtt belemegyünk, Nagy Laci írja, „Meditációból be lehet lépni az álomba? Ahol a tudatos elme ki van kapcsolva, ahol a tudatalattiban rögzült programjaimat megtalálom? És ha igen, hogyan?” A meditáció, az alapvetően pont abban segít téged, hogy nagyon mély állapotba kerülj bele, úgyhogy a kérdésedre az a válaszom, hogy igen. Hogy álomból be lehet-e lépni a meditációba, természetesen azt is lehet. Ezt tudatos álomnak hívják, amikor tudatában vagy annak, hogy most alszol és álmodsz, és közben te uralod, te irányítod az álomvilágot is. Aztán „ahol a tudatos elme ki van kapcsolva, ahol a tudatalattiban rögzült programjaimat megtalálom”. Az önkorlátozó hiedelmeid és a rögzült programokat, lehet vele dolgozni meditációban, viszont ott annyira egyértelműen, annyira nyilvánvalóan kerülnek eléd, hogy egyáltalán nem biztos, hogy attól nem fogsz megijedni. Úgyhogy ezt így annyira nem javaslom, de a tudatos álmodást, azt igen. A tudatalattiba pedig egyszerűen fogod, besétálsz, lesétálsz és ott körülnézel. Tehát ez egy ilyen imaginációs technikának hívják, vezetett meditációnak.
„Tegnap este éjfélig zenét hallgattam – írja Zsani -, mert válogattam a zenekarhoz.” Jajj, hallottam milyen szép a hangod. Ati mesélte! „Utána megpróbáltam a gondolat kiürítéses meditációt, hogy el tudjak aludni, de nem sikerült. Nem aludtam el, és nem igen sikerült kiürítenem sem a fejemet, még akkor is énekeltem magamban. Mit csinálhattam volna jobban?” Hát én szerintem ilyenkor engedd meg magadnak, hogy énekelj. És hogy azt élvezd, és hogy azzal, hogy te ott énekelsz, és tök szupi a hangod, és tök jó az együttes, és imádod a csapatotokat, ezzel a csodálatos, örömmel teli érzéssel szenderülj álomra! Tehát hogy nem kell minden áron elcsendesíteni az elmét ahhoz, hogy jó éjszakád legyen, hanem hogyha boldog vagy, ha örömben vagy, hogyha jól vagy, akkor egyszerűen hagyod, hogy ezek folyjanak, eldöntöd, hogy pihensz, hogy „tudatosan pihenek, hogy reggel frissen ébredek fel”. És lehet, hogy egész éjszaka énekelni fogsz, de akkor is frissen ébredsz fel éjszaka. Oké!

A következő technika az imaginációs vezetett meditáció, úgyhogy, főleg ilyeneket találtok az OtthonFa Clubban, hiszen célzott meditációk vannak egy-egy probléma megoldására. És ezek nagyon jól tudnak működni. Én azt kérem, hogy olyan meditációkat válassz, olyan vezetett meditációkat, ami azért nem annyira. Mindegy. Válassz olyan vezetett meditációt, amiről azt érzed, hogy hú, ez segít, hú, ez tök jó!
Aztán a következő technika a csend meditáció. Ugye a keleti kultúrában ezt hívják meditációnak. Tehát van egy ilyen történet, hogy egy új szerzetes érkezik a kolostorba, és akkor kérdezi az idős mestert, hogy, hát, hogy mit csinál. És mondja, hogy tanulok meditálni. „Na, de hát mióta tanul meditálni?” „Hát 40 éve.” „És hogy megy?” „Hát, alakul.” Tehát ugye a keleti zen mesterek azt tanítják, hogy meditálni egy életen át kell tanulni, mire az ember el tud jutni a teljes csend állapotába. Hát nekünk most annyi időnk nincsen. Meg van egyéb más dolgunk, feladatunk, amit el kell végezni, viszont a gondolat kiürítéses meditáció utáni csend, az nagyon sokat tud segíteni a mentális és az idegrendszeri regenerálódásban. Úgyhogy érdemes ezt csinálni sűrűn. És lehet, hogy először csak 1-2 másodpercig lesz meg a csend, de minél többet csinálod ezt a gondolat kiürítéses meditációt, utána egyre tovább fog tartani a csend. Amibe lehet, hogy először belealszol és felébredsz, és akkor utána pedig egyre hosszabb ideig. Tehát ha jól tudom, akkor egy zen mester, szerzetes, aki tényleg erre tette fel az életét, már 3 órát is képes akár csendben ülni, ami azt gondolom, hogy atyaúristen, az nagyon durva. Tehát mi már annak örülünk, ha egy 5-10 percig le tudjuk csendesíteni az elménket, és akkor azt érezzük, hogy „úristen, 2 hétig aludtam, mennyi erőm van, mennyire friss vagyok, mennyire vitális vagyok” és csak 5 percig voltam csendben. Én ezért imádom a gondolat kiürítéses és csend meditációkat.
Aztán a következő technika a relaxáció, amikor igazából hallgatsz egy kellemes zenét, pihenés célzattal hallgatod inkább, hogy egy kicsit úgy rendeződj, hogy lenyugodj, hogy feltöltsd magad. Aztán a következő a figyelem fókuszálását segítő meditációk, amikor arra törekszel, hogy egy gondolatot tarts csak a fejedben folyamatosan. Ez ugye a teremtésben nagyon sokat tud segíteni, amikor ’nemtom’ elképzeled azt, hogy ’nemtom’, van egy gyönyörű szép leandered a kertben, és akkor arra a leanderre gondolsz végig. Érzelemmentesen, szinte mozdulatlanul, de csak az az egy gondolat van a fejedben. Vannak a célzott meditációk, amikor a sikeres célmegvalósításért végzel meditációt. Itt hadd tegyem hozzá, hogy hát ez is nagyon trendi lett, ez a technika a mostani világban, és rengeteg új hullámos módszertan épül erre a sikeres célmegvalósítás meditációra, technikára. És az a kérésem, hogy amikor te egy célt el akarsz érni, kitűzöl egy célt, akkor az csak akkor „illeszkedik” vagy igazodik az univerzum törvényeihez, amikor nem nyúlsz bele más ember szabad akaratába. Tehát a múltkor hallottam, hogy lehet ilyen szerelmi kötés, meg nem tudom, siker, garantált siker, meg ügyfél bevonzó, meg, hát szóval nem tudom, szóval vannak ilyen fura emberek, akik azt gondolják, hogy így bátran belenyúlhatnak az emberek szabad akaratába. És természetesen vannak olyan régi technikák is, hogy éjszaka rá gondolsz, és akkor ez lesz, meg az lesz. Én ezeket a meditációkat nem tanítom, és én nem is tartom tisztességesnek. Tehát más ember szabad akaratába belenyúlni, szerintem az tök gáz. Úgyhogy én azt javaslom, hogy ne csinálj ilyen meditációkat.

Közbe Katalin Brigitta Horváth írja, hogy „Reggeli meditációt nehezen tudom elérni, kislányom kelt, ilyenkor hirtelen ébredek. Délelőtt szoktam erősítéseket megcsinálni. Az úgy jó? Reggel egy kicsit húzós.” Én azt javaslom neked, hogy azt az időpillanatot, azt az éber ébredés állapotát, amikor igazából a legerősebb a teremtő erőd, a legbékésebb állapotodban vagy, leginkább hatással tudsz lenni a saját életedre, azt valahogy érdemes lenne kialakítani. Tehát tudod, hogyha a lányod mondjuk 6-kor kel, akkor állítsd be ¾ 6-ra az órát, arra tök jól felébredsz és van negyed órád arra, hogy rendezd a gondolataidat és azt a tudatos jelenlét meditációt elvégezd. Én tényleg azt javaslom, hogy reggel, felkelés után és este, közvetlenül lefekvés előtt végezzétek ezeket mindenképpen, és hogyha van rá lehetőség, akkor akár napközben is többször. Pár perc, tényleg csak pár perc. Egy 10 percet tudsz kiragadni a sürgés-forgásból. És minél inkább sürgés-forgás, nyüzsgős, ’nem érek rá, nincs időm, rengeteg dolgom’ állapotban éled az életed, annál inkább szükséged van ezekre a meditációkra, pontosan azért, hogy ki tudd tágítani az időt, ki tudd tágítani a tudatodat, és hogy ezt a rengeteg feladatot, ami van, ezt lazán, szeretettel, boldogan, lassan tudd elvégezni.
Dóra írja, hogy „Én tegnap este belealudtam egy önszeretet meditációba.” Az nagyon jó, gratulálok! Ez is az OtthonFa Clubba van fönn. „Bogi, az OtthonFa Clubban van több gondolat kiürítéses meditáció is? Nekem egy van meg.” Az egyiket a Club oldalról tudod letölteni, a másik pedig a Heti Gondolatrendezőkben találod meg.
„Olvastam egy cikket, tényleg káros a mindfulness?” – írja Rózsa Lak. Egyáltalán nem káros. Ezt a cikket, ezt nyugodtan küldd el, nagyon szívesen megnézem, én nem gondolnám, hogy káros lenne az, amit 20 000 éve tanítanak a nagy bölcs öregek. Jó, oké.

És akkor menjünk tovább! Tehát a célzott meditációnál tartottunk, ahol ugye egy sikeres cél megvalósítása érdekében végzünk meditációt. És itt azt kértem, hogy ebbe ne vegyél bele más embereket, ne legyen az, hogy, hogy a te célod más embertől függ. Ne nyúlj bele más ember szabad akaratába! És akkor az utolsó, amit én felírtam, az a hipnoterápia. Ugye a hipnózis, ami szintén ugye egy mély tudati állapotban történik. Ehhez nyilván nagyon szakképzett hipnoterapeutára van szükséged, hogy ezt el tudjátok végezni.

Na és akkor, hát ugye az egyik nagyon fontos téma a valódi önismereten, hogy mi a legnagyobb meditációs átverés. És hát ez ugye azért nagyon-nagyon fontos téma, mert az önismeretben folyamatosan ugye azt tanuljuk, hogy cél-döntés-cselekvés. És akkor „Hát meditálok egy csomót Bogi, zümmögtem. Nem jön a siker, nem sikerül. Mi az istent csinálok rosszul? Mit kellene másképp csinálnom?” És hát ugye sajnos ma már ez a fajta gondolat, ez az átverés, hogy ilyen csúnya, negatív szóval hívjam, ez egyre nagyobb teret hódít. És hát sajnos rengeteg csalódást okoz a tudatos önfejlesztők világában, meg hát itt OtthonFásoktól is rengetegszer hallottam már ezt. És hát az az átverés, hogy a meditáció elég arra, hogy megváltoztasd az életed. Hogy a meditáció, pusztán csak azzal, hogy meditálsz, már minden célodat el tudod érni. Pusztán azzal, hogy a tudatos jelenlétet gyakorlod, vagy relaxálsz, vagy agykontrollozol, vagy ezt csinálsz, az bőven elég arra, hogy te elérd a céljaidat. És hát hogyha valaki ismeri Domján Lacit, akkor pontosan tudja, hogy ez abszolút átverés, mert hogy ez nem így van. Hiszen csak meditálással nincs sikeres célmegvalósítás. Mi kell hozzá? A cselekvés! Tehát hogy ezt tedd rendbe a fejedbe, hogy a meditáció, az a spirituális és a mentális területeiden irányba tudja állítani a teremtő szándékodat, fókuszálni tudja az elmédet, le tudja csendesíteni az érzéseidet. És miután ezt megtetted, utána kezdj szenvedélyes és lelkes cselekvésbe! Ez a titka mindig. Tehát amikor valaki azt érzi, hogy megrekedt, nem sikerül, ő mindenfajta technikát kipróbált otthon, egyéb spirituális technikákat és nem változik az élete, annak egyetlen egy oka van, hogy nem cselekedte meg azt, amit tudta, hogy meg kellett volna cselekednie.
Tehát nagyon fontos és kérlek, ezt építsd be az életedbe, hogy meditálj, lazulj el, legyen meg a spirituális szándék, legyen fókuszált az elme, hogy mit akarsz elérni, legyenek lecsendesítve az érzéseid, és ahogy ez megtörténik reggel, utána kezdj lelkes és szenvedélyes cselekvésbe, és igazából akkor megállíthatatlan leszel! És ez a fantasztikus előnye a meditációnak, hogy nagyon-nagyon sokat hozzátesz ahhoz, hogy kevesebbet kell cselekedni, könnyebben kell cselekedni, felszabadultabban cselekedhetsz, hogyha helyesen meditálsz. Igen.

És akkor nézem közbe még itt, hogy jött-e esetleg kérdés. Jó, egyelőre nem látok. Ugye a mai témánk az az volt, hogy hogyan meditálj helyesen. Úgyhogy én hoztam nektek 3 nagyon fontos lépést azzal kapcsolatba, hogy hogyan meditálj helyesen. Az első, hogy mi a célja annak, hogy meditálsz? Tehát ahhoz, hogy jól tudj meditálni, neked tudnod kell, amikor leülsz meditálni, hogy mi a célja. Pihenés, fókusz javítás, tudatos jelenlét, célmegvalósítás? Jó? Mi a célja? Hogyha tiszta a célja a meditációnak, akkor ehhez a célhoz válaszd ki a célnak megfelelő meditációs technikát! Ugye itt a műsorban rengeteget beszéltünk, de hogyha esetleg van kérdésed, hogy „Én ezzel a céllal akarok meditálni. Melyik technikát válasszam? Hogyan álljak hozzá?” Akkor nyugodtan írd meg hozzászólásban! És a harmadik lépés, hogy meditálás után fogj hozzá ahhoz, hogy írd le, hogy mit döntöttél meditáció alatt, illetve azonnal kezdj hozzá a lelkes és szenvedélyes cselekvéshez. Hogyha még több kérdésed van, illetve szuper meditációkat szeretnél hallgatni itt az OtthonFától, és szeretnél még több segítséget kapni ahhoz, hogy az életed egyre boldogabb, egyre szabadabb legyen, hogy a saját életedet tudd élni, akkor mindenképpen ajánlom neked tiszta szívből az OtthonFa Clubot. Gyere, legyél te is a csapatunk tagja és élvezd azt a sok-sok lehetőséget, tanítást, eszközt, technikát, amit az OtthonFa Club és a támogató közösség rejt magában! Én köszönöm szépen, hogy itt voltatok! Találkozunk jövő héten is hétfőn este 7-kor a következő Önismereti 33-ban! Addig is hajrá! Sziasztok!