Sokan írtok rám egy egy kérdéssel, és sokatoknak litániát szoktam írni. Miután feltettem egy csomó kérdést. 

Miért kérdezek és írok olyan sokat?

Azért kérdezek, hogy lássam hol tartasz az önismereti utadon. És azért írok litániát, mert a problémádra nincs fájdalomcsillapító szer.

Hiszen a problémáid oka -és most kapaszkodj meg- önismereti hiányosság. Igen, a legkisebb és legnagyobb problémád is önismereti problémára („hiányosságra”) vezethető vissza.

Ez azt jelenti, hogy ha ezt az önismereti problémát kezeled (azaz fejleszted az önismereted), akkor a problémáid is meg fognak szűnni.

Ennek a folyamatnak van egy általam jól „kitaposott ösvénye”, amelynek hatékonyáságát sok-sok tanítványom sikere szavatolja.

Erről a folyamatról fog szólni ez az Önismereti 33 felvétel.

Kérj értesítőt, és írok neked Messengeren az adások előtt: https://manychat.com/l1/OtthonFa

Hangfelvétel (MP3) formátum:

[smart_track_player url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/of-public/Hanganyagok/Onismereti33/2017-07-17_A-Valodi-Onismeret-Utja.mp3″ title=”A Valódi Önismeret Útja” artist=”Kárpáti Boglárka – OtthonFa” hashtag=”önismeret,önismereti33,önismeret útja” twitter_username=”otthonfa” ]

Kapcsolódó anyagok:

OtthonFa Önismereti Club

Egy exkluzív közösség és tonnányi anyag a folyamatos fejlődésedért

Transcript (videó legépelve)

Miben rejlenek problémáid okai? Mit jelent az, hogy emelkedj felül a problémáidon? És mire mondom azt, hogy nincsenek is problémáid, csak megoldásra váró feladataid? Szeretettel köszöntelek itt az OtthonFa Önismereti 33 élő Facebook műsorban, ahol megoldásokat kapsz varázslatok és mellébeszélés nélkül. Engem Kárpáti Boglárkának hívnak, az önismereten alapuló problémakezelés specialistája vagyok. És várlak a mai műsorban is nagy szeretettel!

Sziasztok OtthonFások újra itt az Önismereti 33 műsorban! Aki már itt van, írjon egy sziát, egy hellot! Nézzük meg, hogy van-e hang, van-e kép, láttok és hallotok-e engem. Hogyha minden oké, akkor írjátok meg hozzászólásban, hogy minden oké és minden nagyon szuper. Juhuuu! És természetesen lájkoljátok le és imádjátok le a műsort. Osszátok meg az ismerőseitekkel, hogy ők is láthassák és tapasztalhassák, hogy milyen fontos a valódi önismeret, hogy mennyi mindenben tud segíteni az, hogyha elkezd az ember a valódi önismeret útján járni! A mai műsor egy nagyon izgalmas műsor lesz.

Közben pedig nézem itt a hozzászólásokat, hogy láttok-e, hallotok-e engem. Remélem, hogy nem fog közbe itt elindulni. Azt mondja, hogy Gáspár Gabriella írja, hogy „minden szuper.” Tök jó! Szia Novák Tündi! Szia Kertész Anna és szia Bocz Krisztián!

Örülök, hogy itt vagytok mindannyian. Sárközi Andit is közben látom, hogy megérkezett. Hello srácok! Juhuuu! Újra egy csodálatos este vár ránk itt a valódi önismeret útján. És hoztam nektek meglepit is! De, mint említettem az előbb, egy különleges műsorral készültem nektek mára, és ahogy a felvezetőben is hallhattad és láthattad, azt a problémát próbáljuk körbejárni, hogy honnan a francból jönnek a problémáink és hogy mit jelent az, hogy a problémáink nem is problémák, csak megoldásra váró feladatok.

És hogy hogyan kapcsolódik ez az egész az OtthonFa Önismeret módszertanához? És miért van az, hogy teljes őrületben és fejfájásban vagyok itt veletek, mert annyi-annyi-annyi sok-sok-sok levelet, Messenger üzenetet, mindent kapok, amire válaszolok, lassan ínhüvelygyulladást kapok. Juhuuu! Ez is tök jó hír! Miért? Azért, mert egyre többen érdeklődtök az önismeret iránt, aminek én rettenetesen örülök.

Hiszen az egyik szent célom, hogy eljuttassam minél több emberhez azt az üzenetet, hogy az önismeret igenis fontos, igenis szükségünk van rá és rengeteg sokat tud segíteni. Levettem a lábamat az asztalról, hogy neee ííígy remegjen a kép. Hátulról Losi egyfolytában mutogat, hogy éljen, éljen, éljen! Szóval itt, a stúdióban nagyon jó a hangulat. Remélem, hogy otthon, nálad is a kanapén szuper a hangulat. Tollat és papírt készíts be! És akkor kezdjük is a mai műsort!

Közben nézem, hogy jött-e esetleg bármi fontosabb információ. Szia Köröm Annamária! Hello Matiszlovics Zoltán! Egyelőre ennyit látok. Na és akkor, a mai témánk, amíg bekészíted a tollat és a füzetet.

Kezdjük azzal a végtelenül egyszerű gondolattal, hogy mit is jelentenek a problémák! És hogy mit jelent az, hogy problématudatos gondolkodásmód? Ugye ez azért nagyon érdekes, mert azt hisszük, hogy vannak problémáink. És valójában vannak olyan helyzetek, szituációk az életünkben, amelyeket úgy élünk meg, hogy „úristen, tragédia van, úristen, probléma van, úristen, ezzel a szituációval, emberrel kezdeni kell valamit”.

És nagyon sokan – hello Szabó Tomi -, nagyon sokan azt csinálják vagy azt oktatják vagy úgy próbálják kezelni ezeket a problémákat, szerintem egyébként teljesen helytelenül, hogy amikor megvan egy probléma, akkor azt elkezdik csűrni, facsarni, dagonyázni, szétszedni, kiboncolni, kianalizálni, megfejtegetni a miértjeit stb., stb. És akkor ezzel tök sok idő, energia elmegy, akár évek is. Hello Rácz Gabi! Közbe ő is megérkezett. És Rendi Rencsi is itt van. Hello csajszi! Na, és azt gondolom, hogy ez nem megoldás!

És amikor én, ugye azt tudjátok, hogy kb. 9 éves koromban indultam el befelé, az önismeret útján, amikor az édesapukám meghalt. És olyan családi helyzet teremtődött, hogy, hogy hát így mindenkinek dolgoznia kellett, így hát így velem nem nagyon tudtak foglalkozni meg az én lelki világommal. És hát így elkezdtem befele figyelni és igazából akkor indultam el így a valódi önismeret útján.

Lassan ugye ennek most már igen-igen sok ideje. És az apukám temetése volt az első, nagyon-nagyon furcsa dolog nekem és nagyon szörnyű felismerés, amikor azt tapasztaltam, hogy ott mindenki sír, meg mindenki sajnálkozik, meg mindenki borzasztóan boldogtalan. És hogy ott álltam gyerekként és tök sokan így a vállamra helyezték a kezüket, gondolták, hogy ezzel segítenek.

De igazából csak terheket róttak rám. És hogy nagyon érdekes volt ez az egész, egész szituáció. És ott indultam el úgy befelé, hogy vajon miért is működik úgy a világ, ahogy, ahogy működik. És aztán persze őrületeken mentem keresztül. De ami legfontosabb az egész sztoriban az az, hogy a legfontosabb dolgot megtanultam. Már pontosan nem emlékszem rá, hogy honnan jött ez a felismerés, de nemrég olvastam ezzel kapcsolatban egy nagyon érdekes szimbolikát. Méghozzá azt, hogyha mondjuk egy 10-es listán értékeled azt, hogy te most hol tartasz a valódi önismeret útján, hol tartasz a fejlődésedben. Akkor hány pontosra tennéd magad?

És tételezzük fel, hogy azt mondod, hogy hát olyan 5 pontos vagyok. Addig jutottam el, és még van hová fejlődnöm bőven. És képzeld el, hogy ebben a szituációban találkozol egy 2-es szintű problémával. Pikk-pakk megoldod, befizeted a nem tudom 2 500 Ft-os csekket, szinte észrevehetetlen a probléma, azonnal megoldod, nem okoz neked túl nagy lelki katarzist, érzelmileg nem zavar össze, mentálisan nem borulsz meg tőle, nem esel önsajnálatba, depibe, egyszerűen megoldod. Mi van akkor, hogyha 5-ös szinten találkozol egy 8-as szintű problémával?

Na, ugye ott szokott lenni a világ vége, ott vannak azok a szituációk és helyzetek, amikre az ember nincs felkészülve, ami, ami ugye tanítást hordoz a számunkra.

Olyan tanítást, ami segít abban, hogy szintet tudjunk lépni. És ugye 10-es szinten egy 8-as szintű probléma megint nem fog problémát okozni. Tehát hogy valahol ott van a megoldás, hogy meg kell találnunk azt az utat, ami egyre magasabb szintre emeli a tudatosságunkat. Egységben tart, egyre nagyobb tisztánlátásunk van.

Le tudunk válni érzelmileg a környezetünkben történő eseményekről, megfelelő mértékű és erejű mentális és érzelmi önfegyelmet tudunk kialakítani, hogy ne hassanak ránk dolgok, hogy ne vegyünk mindent személyes sértésnek, hogy ne kicsinyes problémákba essünk bele és hogy szeressük önmagunkat annyira, értékeljük önmagunkat annyira, hogy hajlandóak legyünk kilépni a komfortzónánkból.

Cselekedni akkor is, hogyha félünk, ha kényelmetlen, ha kellemetlen. És ez a valódi önismeret útjának a célja. Méghozzá az, hogy miközben haladsz a folyamatos feladat megoldásaidban és egyre inkább tágítod a tudatodat, egyre több szinten tudod fejleszteni saját magadat, úgy leszel egyre magasabb szintű – ahogy A mennyei próféciában írja James Redfield – szuperlény, szuperember.

És ezt minden misztikum nélkül. Hiszen valaki minél magasabb mentális szinten van, minél magasabb érzelmi szinten van, minél magasabb spirituális szinten van és minél magasabb fizikai szinten van, annál inkább tudja ő uralni, irányítani mind a belső folyamatait, mind a külső folyamatait. És ehhez kell az önismeret.

Hogy először megértsd, hogy hogyan működsz belül, megértsd ezt a mikrokozmoszt, ami odabent van, és ahhoz kell az önismeret, hogy ezáltal megértsd ezt az egész makrokozmoszt, az egész univerzumot, ami téged körbevesz. Mindezt persze mindenfajta érzelmi és rögzült gondolat befolyásolása nélkül.

Na és hát ugye ez így nagyon könnyen hangzik, meg pikk-pakk és csináljuk meg, de hát te is tapasztalod, hogy hát igen-igen, oké, hogy ez ilyen marha könnyűnek és egyszerűnek tűnik, de hogy az ember mégis belebotlik nagyon nehéz szituációkba. És az a rengeteg kérdés, ami mostanában érkezett hozzám és remélem, hogy ma is rengeteg kérdéssel láttok el, hiszen ez engem is fejleszt, meg titeket is fejleszt. Szóval a legtöbb kérdés az azzal kapcsolatban érkezik, hogy mondok egy példát. „Szia Bogi! Két éve járok pszichológushoz. Megállapította, hogy társfüggő vagyok és ezért az önszeretet szintemet kell növelni. Tudsz-e nekem tanácsot adni?”

A „púúúh”! Ugye erre a kérdésre én felteszek legalább 20 kérdést. Miért? Hogy lássam azt, hogy különböző szinteken az illető hol tart. Na és ezek után, el tudok neki mondani egy utat, tudok javasolni egy utat, amin neki haladnia kell ahhoz, hogy kijöjjön a társfüggőségből, és egyre magasabb szintre tudja növelni az önszeretet szintjét. Holott persze a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Mert a társfüggőségből nem az önszereteten át vezet az út, de ezt most hagyjuk. Ezt nem tudom, ki mondta neki. De tételezzük fel, hogy végig tudja járni ezt az utat. Na, és ezt szeretném nektek megmutatni, hogy miért van az, hogy amikor egy, önismerettel kapcsolatban felteszel egy „látszólag” egyszerű kérdést, akkor ugye kiderül, hogy hát az mégsem olyan egyszerű. Hiszen rengeteg összetevője van a személyiségednek, hihetetlen széles tárházzal és személyiségtárral rendelkezel odabent, ezt nem lehet csak egy egyszerű technikával megoldani.

Ezért is mondom mindig azt, hogy az önismeret nem egy technika, amit egyszer elvégzel, és akkor juhuuu, jobban leszel, hanem egy életforma. Hiszen hogyha találkozol egy problémával, és növeled saját magadat és eljutsz egy szintre, ahol a probléma megoldódik és már nem probléma, akkor igazából egy új kört kezdesz újra, és majd jönni fognak más problémák. Nehezebbek, könnyebbek, más emberekkel történő problémák, de jönni fognak.

És készítettem nektek ma egy bemutatót, egy előadás vázlatot, amivel majd a későbbiekben fogtok bővebben találkozni. És ezt szeretném nektek most bemutatni, úgyhogy kezdjük is az első diával. Ugye itt láthatjátok az első 3 tételt, hogy igazából amikor arról beszélünk, hogy blokkoldás – mentális vagy érzelmi -, arról beszélünk, hogy terápia, arról beszélünk, hogy van neked egy problémád és segítséget kérsz valakitől, és akár spirituális, akár mentális, akár lelki oldalról próbál neked segíteni, milyen úton vezet végig jó esetben. Ugye sokszor – itt láthatod, hogy probléma, felismerés, megoldás, ez a 3 lépés, amin alapvetően mindenki keresztülmegy.

Akkor mentél jó trénerhez, segítőhöz, pszichológushoz, bárkihez, hogyha felismeréshez juttat el és nem ő mondja meg neked, hogy, hogy, hogy mi az, ami benned zajlik és történik, hanem kérdésekkel, megértő figyelemmel, jól megválasztott technikákkal segít neked abban, hogy felismerd a saját válaszaidat. Mert onnantól kezdve, hogy valaki a szádba ad valamit, azt te vagy elfogadod, vagy nem. De a lényeg az, hogy leginkább rögzült gondolattá fog válni. Rengetegen jönnek hozzám azzal, hogy a pszichiáter ilyen és ilyen depressziót diagnosztizált nála, és ilyen és ilyen gyógyszert és antidepresszánst írt fel. És ezzel ő bezárja magát, hogy „úristen, neki ez a baja, ő mániákus depressziós és jézusom” és tökre megijed. Holott nem ez lenne a cél.

Tök mindegy, hogy hogy hívják azt, ami a bajod. Nem erre kellene fókuszálni a figyelmed, és az hogy gyógyszert szedsz rá, az csak probléma tudatos gondolkodás, az csak dagonyázás a szarban, az nem fogja a megoldást hozni. Ezért tök jó, hogyha a megoldáshoz közösen választotok utat, és azon közösen indultok el. Azt nem igazán értem, hogy miért tart mondjuk egy társfüggőség felderítése 2 évig heti rendszerességű találkozók által.

Hiszen a társfüggőséget viszonylag könnyű felismerni. Az a kérésem, hogy amikor van egy problémád, és az a célod, hogy te azt felismerd és megértsd, hogy az miért van – nem ez a fontos -, hanem az, hogy mi a megoldás. És az egész OtthonFa Önismeret módszertana tulajdonképpen erre a megoldásra épül. Hiszen a problémát felismerni, higgyétek el, pikk-pakk, tehát 2-3 mondatot beszélgetünk, én abból már nagyjából átlátom, hogy mi a te problémád, és hogy milyen úton kell elindulni. Tehát nem ez tart sokáig. Az tart sokáig, hogy a védekezési mechanizmusaid, az önkorlátozó hiedelmeid, a tényeid, a szocializációs programjaid téged milyen mentális börtönben tart. És hogyha nem a mentális szinten kezded el feloldani a blokkjaidat, hanem spirituális vagy érzelmi vagy lelki, vagy bármilyen más módon, akkor lehet, hogy feloldod, de az csak egy időszakos probléma megoldás lesz. Hiszen a gondolat az első, és ha azt nem teszed rendbe, akkor hiába dolgozunk az érzéseinken, azok újra és újra vissza fognak térni.

Hogyha nézzük a következő diát, akkor itt látható az, hogy mi a legeslegeslegelső dolog, amit az OtthonFa Önismeretben, itt a valódi önismeret útján el kell tudnunk sajátítani ahhoz, hogy ki tudjunk jönni a probléma tudatból, hogy ki tudjunk jönni abból a szintből, ahova bekorlátoztuk magunkat, és hogy mentális szintet tudjunk lépni. Úgyhogy ez a szent hármas, amit próbálok mindenkinek a fejébe verni és annyiszor elmondani, ameddig át nem tudja a gyakorlatba ültetni, hiszen ez az alfája és az omegája mindannak, ami segít neked abban, hogy fejlődni tudj. Az első lépés a cél. Na, hát itt általában az emberek nagy része meg szokott bukni.

Pedig ez nem egy olyan bonyolult dolog. Alapvetően, hogyha az ember azt gondolja, hogy nincsenek céljai, nem tud célokat összeírni, akkor nem ez az első dolog. Hanem az, hogy látod, oda van írva, célállapot felírása. A célállapot egy érzés. Most élsz a valahogy, vagy a valamilyen mentális és érzelmi állapotban, de biztos van róla képed, hogy te milyen érzésekkel akarsz rendelkezni a párkapcsolatodban, a munkahelyeden, a pénzzel való kapcsolatodban, a gyerekeiddel, a szüleiddel, a bárkivel. Van erről egy képed.

Na, ezeket az érzéseket kell először összeszedni, hogy milyen érzéssel akarsz rendelkezni, és majd csak utána jöhetnek a konkrét célok meghatározása, de ez nem is olyan fontos. Sokkal fontosabb az, hogy elkezdd tisztán látni, hogy te mit is akarsz valójában. Látod? Itt sem azzal foglalkozunk, hogy van egy problémád, és elkezdjük gyúrni a problémát. Ugyanis a problémád, az útközben úgyis szembe fog veled jönni, amikor már felkészültél arra, hogy megoldd a problémát. De most azért nem tudod megoldani, mert még nem vagy rá felkészülve.

Még fejlődnöd kell, még valamit meg kell tanulnod, még valamit meg kell ugranod, hogy azt a problémát így tudd megoldani. És ahelyett, hogy arra vesztegeted az idődet, hogy tocsogsz a problémában, ahelyett kezdd el fejleszteni saját magadat. És ez a 3 lépés nagyon fontos.  

A cél-döntés-cselekvés. Ahhoz, hogy elkezdj felnőni a problémád fölé, hogy nagyobb legyél, mint a problémád. És hidd el, hogy bármilyen problémád van, ami most kilátástalannak tűnik, megoldhatatlannak tűnik, lehetetlennek tűnik. Ezeket mind meg lehet oldani akkor, hogyha a cél, döntés, cselekvést elkezded alkalmazni. Jó?

Közben nézem, hogy jött-e kérdés ezzel kapcsolatban. Mosonyi Annamária, szia! Jó, én egyelőre nem látok. Hogyha nem fogom látni a műsor folyamán, akkor természetesen fogok rá válaszolni. De közbe én itt frissítek, és remélem, hogy Facebook anya is kegyes hozzánk és megmutatja nekem a hozzászólásaitokat. Szóval amint mondtam, az első lépés a cél. A második lépés a döntés. Ugye a döntésről rengeteg videót, rengeteg blogbejegyzést írtam. Fogunk majd többet foglalkozni is vele. De az Önismereti 33-akban, a blogomon rengeteg információt tudsz gyűjteni a döntéssel kapcsolatban. Itt azt jegyezd meg most, hogy a döntés meghozatala egy elköteleződés a saját vágyad iránt.

És ezzel a döntéssel hatalmazod fel az óriási belső erődet, és az univerzum összes erejét arra, hogy a célod megvalósítása irányába tudjatok közösen együttműködni. Oké? Ez tök fontos. A döntést, hogy jól tudjunk döntést hozni, ezt is meg kell tanulni. Gyerekkorunkból hozzuk, hogy sokszor nem merünk dönteni, hogy döntésképtelenek vagyunk, hogy sokat rágódunk egy döntés előtt. Hogy próbáljuk a kockázatot csökkenteni, félünk attól, hogy hibázunk, ugye ide bejönnek a jövőképi dolgok.

Próbáld meg gyakorolni, hogyha döntés előtt állsz, akkor gyorsan hozz egy döntést, és figyeld meg, hogy mi történik utána. Mert az lenne a legfontosabb, hogy gyorsan, tanulj meg gyorsan dönteni. Hiszen ez fogja beindítani az energiáidat. Nagyon sokan keresnek azzal, hogy „nem vagyok lelkes”, „nem vagyok motivált”, „nem tudom, mi az életcélom.” Akkor fognak ezek a dolgok kikristályosodni előtted és megmutatni, akkor fogják megmutatni saját magukat, hogyha te elkezded átvenni az uralmat a saját életed felett. Oké? Tehát a döntés az ezért nagyon fontos. A harmadik lépés pedig az azonnali cselekvés. Erről is rengeteg videót láthattál már, hogy tök fontos, hogy a döntés és a cselekvés között ne teljen el sok idő. Hanem azonnal tedd meg az első lépést, mindazt, ami most rendelkezésedre áll.

Hogyha azt dönt, úgy döntesz, hogy oké, most akkor fogyózol, akkor már most ne edd meg az a csokit. Vagy most nem edd meg azt a McDonald’s kaját. Vagy már most ne csi, valamit már most ne csinálj meg és valamit már most csinálj meg. Csinálj egy salátát, készíts egy csalánteát, ugye, ami kitisztít, csináld meg a napi 6 liter folyadékodat, hogy elkezdd átmosni a szervezetedet.

Tehát bármit azonnal meg tudsz lépni. És azt tedd is meg, lépd is meg! Tök fontos! Mert a cselekvés fogja beindítani a lelkesedésedet, ez a motorja a motivációnak. Nem fogod először megtalálni a motivációdat és na, majd akkor utána cselekszem. Ez pont fordítva van. Amikor megteszed az első lépést, „baaaang”, beindul a lavina! És mindent egyre tisztábban fogsz látni ahhoz, hogy tudd, hogy mi a következő lépés. Csak azt az első lépést tedd meg!

És hogyha megyünk tovább a diákban, akkor itt látsz egy összefoglaló táblázatot. Kezdjük az elején. Látsz egy nyilat középen, ez az időtengely. Ugye? Balról jobbra haladunk, múlt-jelen-jövő. Ez eddig még teljesen egyértelmű. Ha ezt rávetítjük az önismereti utazásra, akkor látható az, hogy a múltban való munka, az önismereti szempontból a lebontás szakasza. A jelen és a jövőben való munka az pedig az építkezés szakasza.

Most figyelj rám egy kicsit, egy hatalmas nagy titkot fogok elárulni! Figyelem! Az önismeret, amikor arról beszélünk, hogy ismerd meg önmagad, az valójában két szakaszból áll. Az egyik, szedjél le magadról mindent, ami nem te vagy, ez a lebontás. Második, építsd fel azt az embert, akinek az élete boldoggá tesz. Tehát az önismeretben van választásod. Nem kell félned attól, hogy amit találsz, azt nem fogod szeretni vagy nem fogja más szeretni. Ugyanis ez megint a te döntésed lesz majd. Oké?

Na, de majd erről beszélünk még. Térjünk vissza a diához! És akkor nézzük a lebontás szakaszát! Ugye sokan erre szokták azt mondani, hogy nahát, ez a világháború része, és hogy igazából ez egy őrületes nagy tombolás és rombolás. Nem tudom, mennyire látszik, de odaírtam, hogy mik azok a témakörök, amik ide tartoznak a múlt lebontásához. Ilyen a gyerekkori traumák feldolgozása, tök igaza volt Freudnak és Jungnak abban, hogy az első 6-7 évünk határozza meg az életünket abban az esetben, hogyha nem fejlődünk tovább. És ez így van.

Gyermekkorodban teljesen másfajta gondolkodási móddal rendelkeztél, és rengeteg fájdalom, sértés, degradálás, düh és rengeteg elfojtás az, ami ottmaradt benned. Éppen ezért a belső gyermek gyógyítása rettentően fontos. Utána jönnek a szülői programok lebontása, megismerjük a szüleinket, megértjük, hogy miért olyanok, amilyenek, hogy miért úgy álltak hozzánk. Ugye ehhez rengeteg minden kell. Kell a generációs különbségek felismerése, kell az, hogy milyen hatalmi drámát játszik, kell az ő szocializációs közege.

Érdemes megnézni a nagyszülőket, hogy ők milyen hatással voltak a szülőkre. Tehát rengeteg mindent meg kell vizsgálni. És ebből következnek a párkapcsolati traumák, hiszen ahogy a szüleink egymáshoz viszonyultak, ahogy megmutatták nekünk, hogy ők hogyan élnek párkapcsolatban, bizony-bizony azt belevisszük az első párkapcsolatainkba, az első házasságunkba is talán. És hát ezek nem annyira jó dolgok.

Ugye itt még abszolút egy hazug életet élünk, egy olyan életet, ami nem a miénk, egy másolt életet. Ha, ha nő vagy, akkor anyukádat példázod vagy a nagymamádat, attól függ, hogy ki nevelt föl. Ha pasi vagy, akkor az apukádat vagy a nagypapádat.

De egészen biztos, hogy ameddig nem ismered azt föl, hogy nem a saját életedet éled, addig viszont egy másoló életet élsz. Na, és akkor a férfi/női energiák rendbetétele tartozik még ide a múlthoz és a múlt végleges letétele. Ugye az 5 érzelmi lépcsővel, ami egy, egy 5 szintű blokkoldás: elfogadás, megbocsátás, elengedés, szeretet, hála. Ugye ezen az 5 lépésen kell keresztülmenni leginkább saját magaddal, illetve mindenkivel, aki hatással volt rád a múltban. Na, és hogyha megvolt ez a rombolás, akkor ugye megérkezünk a jelen pillanatba. Ahol elkezdünk dolgozni az önszeretet szint növelésen, az önértékelés, az önbecsülés, az önbizalom rendbetételén.

El kell jutni a mentális csend állapotába különböző mindfulness technikákkal, és meg kell tanulni a figyelmedet fókuszálni saját magadra és a jelenre. És ezután jön az építkezés igazi része, ugye a pozitív jövőkép megalkotása, ami már a jövő területéhez tartozik. Ugye itt alakul ki a motiváció, a lelkesedés, a szenvedély, itt találjuk meg, hogy mi is az életfeladatunk, mi is a szent célunk. És elkezdjük megtervezni azt a jövőt, ami annak az embernek, akit felépítettél itt a jelen pillanatban, mi is teszi leginkább izgalmassá és boldoggá. Jó? Ezzel kapcsolatba van-e bármi kérdés?

Nézem a hozzászólásokat. Ugye ezek a lépések nagyon fontos, hogy nem lineáris állapotban történnek, hanem egymás után. „A mániás depresszió igen súlyos lelki zavar.” A mániás depresszió mentális betegség, nem lelki zavar. De igen, súlyos. Közben Kinga, Réka megérkezett, hello! Jó, egyelőre én kérdést nem látok. Csak hozzászólást, sziasztok, sziasztok, sziasztok! Lájkoljatok, szeressetek! Juhuuu, én is szeretlek benneteket! Idéztem az egyik nagyon kedves ismerősömet, Beát, aki néha így meg szokott őrülni. Na, és akkor menjünk tovább! Jöjjön a következő diánk, amit már talán sokan ismertek. Hiszen nem elég az, hogy haladunk a probléma-felismerés-megoldás útján. Nem elég az, hogy alkalmazzuk a cél-döntés-cselekvés szenthármasságát folyamatosan, minél többször.

Nem elég tisztán látni, hogy éppen most, ahol dolgozol, az a probléma, az hol van, a múltadban, a jelenedben vagy a jövődben, az építkezés szakaszában. Fontos hozzákapcsolni, hogy melyik intelligenciához tartozik. Hiszen a cél az, hogy egy egységes, egy egészséges, egy erős embert tudj megalkotni, azt, aki te valójában vagy. És ehhez bizony a 4 intelligenciát párhuzamosan kell fejleszteni. Most konkrétan nem megyünk bele, hogy mit hogyan kell fejleszteni, mert akkor ez egy egész napos tréning lehetne. Ha kívánjátok, akkor tartok majd ilyet is. Ezt is várom hozzászólásba, hogy legyen-e esetleg erről tréning.

Viszont azt vegyük végig, hogy mik ezek az intelligenciák és hogy mi tartozik hozzájuk szűken. Ugye belül látod a spirituális intelligenciát, ami a lélekhez tartozik. Itt szeretném megjegyezni azt, hogy a lélekhez nem tartoznak érzések. Az az érzelmi intelligenciához tartozik.

A lélek az a, az a szubsztancia, az a kvintesszencia, az a, az az alapvető elv, aki te vagy, aki beleköltözött ebbe a testi porhüvelybe. Oké? Tehát hogy a lélek, lélekből jön az intuíció, ami megint nem egy érzés, hanem egy magasabb tudatossági szintből érkező üzenet.

A spirituális intelligencia a holisztikus, globális látásmódot jelenti, méghozzá azt, hogy hogyan látod át tisztán az ok-okozati összefüggéseket és hogyan tudod uralni a saját életedet. Ugye ide, nem ide tartoznak a különböző ezoterikus készségek. Azok vagy a mentális, vagy az érzelmi intelligenciához tartoznak.

A spirituális intelligencia egy nagyon fejlett intelligencia, amit csak akkor tud valaki fejleszteni, hogyha a többi intelligenciával – a mentális, az érzelmi és a fizikális intelligenciával – elég magas szintre tudott emelkedni. Ugyanis ahhoz, hogy valakinek magas legyen a spirituális intelligenciája, fontos, hogy mentális és érzelmi önfegyelemmel rendelkezzen, fontos, hogy a lelki függetlensége ki tudjon alakulni.

Hogyha megyünk tovább, akkor a kék mezőben látható a mentális intelligencia. Ugye ez a jövőkép, a tervezés, ez sokat segít ahhoz, hogy a gondolataidat uralni tudd. Ugye ez az elme, a gondolatok világa. A következő, a zöld, az érzelmi és a társas intelligencia, ez a szív területe. Ide tartoznak az érzéseid, amelyekről már oly sokat beszéltünk, hogy azok hogy keletkeznek. Ugye ide tartoznak az emberi kapcsolatok is.

És akkor az utolsó, az ugye a fizikai intelligencia, ez pedig általánosságban a testtel és az anyaggal kapcsolatos minőségeket segíti és támogatja. Ugye nagyon fontos, hogy ez a 4 intelligencia, ez akkor fogja neked az egység élményét adni, hogyha mind a négyet párhuzamosan, egységesen tudod fejleszteni. És ugye az elején arról beszéltünk, hogyha van egy problémád, akkor hogyan tudod azt a problémát ilyen könnyen megoldani. Hát úgy, hogy saját magadat fejleszted, és akkor nagyobbra nősz, mint amekkora a problémád. És innentől kezdve a problémáid már nem lesznek problémák. Ezzel kapcsolatban van-e bármi kérdés, így az intelligenciákkal kapcsolatban?

Közben nézem, hogy jött-e esetleg hozzászólás. Tudom, hogy gyorsan beszélek, meg hogy nagyon rövid idő alatt nagyon sok információt adok át. Éppen ezért kérdezzetek! „Az első két lépést ki tudom pipálni, de a cselekvésnél történik a megtorpanás.” – írja Tasnádiné Mold Ágnes. Hello Ági! „A pénz ördögi köre. Felismertem a problémát, látom a megoldást, de a kivitelezésre nincs fedezet. Tudom, hogy az önmagamba fektetett pénz a legnagyobb érték. Akadozik a pénzenergia áramlása.” Figyelj ide Ági! Mondom a titkot! Tudod, miért akadozik? Azért, mert nincs ott az önszeretet szinted, nincs ott az önértékelésed szintje, az önbizalmad, az önbecsülésed és a magadba vetett hited ahhoz, hogy el bírd fogadni a befele áramló szeretetet és bőséget.

Gyanítom, hogy te folyamatosan segítesz más embereken. Hogy folyamatosan adsz és áradsz kifelé. Na de befele is fogadj be! Befele is kérd meg az áradat! Dolgozz olyan munkahelyen, ahol értékelnek téged, ahol elismernek téged, ahol annyi pénzt fizetnek, amennyivel ki tudod fizetni a hiteleidet, az adósságaidat vagy egy esetleges pénzügyi nehézségbe keveredett ismerősödön tudsz segíteni.

Tehát alapvetően akkor van pénzügyi problémája valakinek, hogyha a kiáradás-befogadás, kiáradás-befogadás, kiáradás-befogadás egyenlő energiáját valahol lezárja valaki. És általában mivel elmondható, hogy alacsony az önbizalmunk, negatív az énképünk, ezért lezárjuk a pénzenergia befele áramlását. És ha nincs elég pénzed, az azért van, mert nem szereted magad eléggé ahhoz, hogy nagyon sok pénzt vonzz be. Oké Ági? Na ezen kell dolgoznod, úgyhogy hajrá! És akkor utána jöhetnek azok az akciótervek, amiket kidolgoztál. De így dolgozz először magadon, az önértékelésedet tedd rendbe, és azt, hogy be tudj fogadni több pénzt. Jó, közbe nézem, hogy jött-e esetleg még másik kérdés. Hellosztok csajok, hello! Juhuuu, tök sokan vagyunk! Jajj, imádom ezt! Tök jó!

Nagyon fontosnak tartom az önismeretet, és remélem, hogy át tudtam adni egy pici ízelítőt arról, hogy mi mindent dolgozunk mi itt, az OtthonFa Önismereten belül. Lehet, hogy sokan észre se veszitek, nem is kell. Az a lényeg, hogy egyre jobban vagytok, egyre boldogabb az életetek, egyre magasabb szintről láttok rá az életetekre, egyre kevesebb a problémátok. És még térjünk vissza egy pillanatra a ppt-hez, a diákhoz. Hiszen van egy nagyon fontos része. Láthatod itt, hogy van ott egy nyíl az intelligenciáknál.

Ugyanis, amikor eljutsz egy szintre, akkor itt nincs vége. Mert a következő dia ugye megint mit mutat? Probléma-felismerés-megoldás. Kezdődik minden elölről, csak léptél egy szintet a felfele ívelő spirálon. Ugyanis az ősi tanítás azt tanítja, hogy egy megtanulnivaló feladattal, egy problémával teljesen mindegy, hogy milyen szinten élsz, addig fogsz találkozni, amíg az összes tanítást ki nem vetted belőle saját magadnak. Amíg el nem hitted, hogy ez egy hatalmas nagy áldás az életedben. Hogy igazából az az „álruhába bújtatott” probléma, ami igazából egy lehetőség, az azért jön az életedbe, hogy fejlődni tudj. És utána megyünk tovább. Cél-döntés-cselekvés újra.

Hiszen ez új probléma, új célokat, új döntéseket, új megoldásokat, új cselekvést igényel. És utána megyünk tovább. Megnézzük, hogy hol tartunk most: a múltban, a jelenben vagy a jövőben van a fókuszunk. Honnan jött ez a probléma? Lebontani kell vagy építkezni? És ha ezen túl vagyunk, akkor jöhet a következő. Nagyon jó! Hozzuk szinkronba a 4 intelligenciát! Az adott probléma, megoldásra váró feladat melyik intelligenciához tartozik? Tegyük rendbe és emeljük hozzá a többit. És akkor most figyelj rám! Vegyük ki a diát!

Pont most értünk a 33. perchez. Mondom a titkot!

Az életed végtelenül egyszerű. Egyetlen egy oka van, hogy rengeteg problémát és nehézséget tapasztalsz, az pedig mind azokban a gondolataidban – nem az érzéseidben -, azokban a gondolataidban van, amelyek újra és újra megteremtik azon félelmeket, amelyeket te gyerekkorodban kaptál. Valójában nincsenek is problémáid, csak problémákat generáló gondolataid.

Na és erről szól a valódi önismeret. Hogy megtaláld és kikukázd ezeket a gondolatokat! Ehhez kell ez a sok minden. Viszont utána, a tisztánlátásnak köszönhetően, sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet fogsz tudni teremteni. Lesznek fura dolgok, lesznek mindig megoldásra váró feladataid, de egy biztos. Ha hajlandó vagy cselekedni, ha hajlandó vagy kitartani a célod és a döntésed mellett, akkor azt fogják tőled kérdezni az emberek, hogy „Úristen, mit csináltál magaddal? Milyen bogyót szedsz? Mi történt veled? Új pasid van, új csajod van?”

És csak annyit fogsz mondani, hogy „nem, csak egyre jobban ismerem magam.” És ezáltal egyre nagyobb a hatalmad a saját életed felett. Úgyhogy én ehhez kívánok nektek nagyon-nagyon sok sikert. Gyakoroljátok! Ha valami nem egyértelmű, akkor kérdezzetek! Én ígérem, hogy itt vagyok és megyünk tovább együtt és közösen a valódi önismeret útján itt, az OtthonFánál. Találkozunk jövő héten hétfőn, 7 órakor itt az Önismereti 33 élő Facebook műsorban. Addig is, sziasztok!

Kattints az ingyenes értesítőért!