? Szinte minden, amit a bátorságról tudni akartál (és ami belefér ~33 percbe).

? Mi a legnagyobb félreértés a bátorsággal kapcsolatban? (Ez alapjaiban változtathatja meg az életed.)

? Miért elengedhetetlen a bátorság a boldog és kiteljesedett élethez?

? Hogyan válj bátorrá 5 egyszerű lépésben?

Mindez 33 izgalmas percbe sürítve és -természetesen- varázslatok és mellébeszélés nélkül.

p

Sajnos a hang nem tökéletes

Az élő adás alatt problémánk akadt a mikrofonnal, így a felvétel is zajos lett. Utólag ezzel nem tudtunk mit tenni, a mikrofont pedig cseréljük. Köszi a megértést.

Hangfelvétel (MP3) formátum:

[smart_track_player url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/of-public/Hanganyagok/Onismereti33/2017-09-11_Szinte-minden-amit-a-batorsagrol-tudni-akartal-FULL.mp3″ title=”Szinte minden, amit a bátorságról tudni akartál” artist=”Kárpáti Boglárka – OtthonFa” hashtag=”önismeret,önismereti33,batorsag” twitter_username=”otthonfa” ]

Transcript (videó legépelve)

Sziasztok OtthonFások! Szeretettel köszöntelek benneteket a mai Önismereti 33 élő videó műsorban, ahol megoldásokat kapsz varázslatok és mellébeszélés nélkül. A mai témánk a bátorság lesz, hogy hogyan legyél bátor, és mi az az öt lépés, ami segíti azt, hogy bátor életet tudj megteremteni. Viszont kérek szépen tőletek egy visszajelzést, hogy van-e kép, van-e hang, tökéletesen láttok és hallotok engem. És közbe én is belépek. Én már látom, hogy megjelent a live videó. Most már csak egy hozzászólást kérek tőled, hogy látsz, tökéletes a kép, tökéletes a hang, tökéletes a póló.

Amíg előkészíted a tollat, papírt, hogy tudj jegyzetelni, addig elmondom azt, hogy a múltkori adásban az egóról beszélgettünk nagyon sokat. Érdemes visszanézni az eddigi Önismereti 33 műsorokat, mert azokat a visszajelzéseket kapom, hogy nagyon jól érthetően vannak átadva az információk, és rengeteget segít nektek a valódi önismeret útján. Úgyhogy mindenféleképpen javaslom, hogy nézzétek és jegyzeteljétek ki őket. Közben látom, hogy Málna itt van, hello Málna! Ugye tőle kaptam meglepetésként ezt a pólót. Kérlek, hogy írd meg hozzászólásban, hogy van-e hang, hogy van-e kép, és akkor máris kezdhetjük a műsort! Itt a stúdióban is kérek szépen egy visszajelzést, hogy van-e hang, van-e kép. Ti hogy látjátok? Királyi többesként? Hogy indulhatunk-e a mai műsorral?

Recseg a hang. Aha, aha. Jó! Azt a visszajelzést kaptam, hogy nagyon recseg a hang, ami abból adódhat, hogy hozzáér valahogy a mikrofon és a zsinór. Úgyhogy én ezen próbáltam állítani. Szóljatok továbbra is, hogy hogyan hallotok engem. Elméletileg én itt be vagyok kapcsolva, össze vagyok dugva, úgyhogy kérek szépen hozzászólásokat majd, hogy mi újság van. És persze ne felejtsd el megosztani majd a műsort, illetve betagelni azokat az ismerőseidet, barátaidat, ellenségeidet, akiknek hasznos lehet ez az információ, ami elhangzik itt az Önismereti 33-ban! És akkor, hogyha nincs más kérdés, észrevétel, hogyha a hang minősége is alakul, akkor vágjunk is bele a mai műsorba!

Ugye a mai műsorunk a bátorságról szól. Kettő oldalról fogjuk megközelíteni ma a bátorságot, ugye önismereti szempontból ez egy nagy fontos téma. Az egyik az, hogy mi is egyáltalán a bátorság. Hogy eloszlassunk néhány mítoszt azzal kapcsolatban, hogy milyen ember az, aki bátor. Illetve neked 5 lépés, ötlet, technika, házi feladat, otthoni fejlesztő feladat azzal kapcsolatban, hogy hogyan fejleszd a bátorságodat, hogy hogyan legyél bátor. És hogy miért fontos ez a téma a mai világban? Ugye egyre többször beszélünk arról, hogy élj önérdekérvényesítő életet, élj önérvényesítő életet. És ugye ennek abszolút az alapja a bátorság.

De hogy mit is jelent a bátorság, illetve hogy mi a bátorság, akkor kezdjük ezzel! Tollakat, papírokat elő! Én meg közbe nézem, hogy látok-e már valamilyen hozzászólást. Na és akkor! Az első és legfontosabb dolog, amit el kell tudnia fogadni az egódnak, amit neked át kell vinni ezt a sztorit, hogy a bátorság nem a félelem hiányát jelenti. Tehát, hogyha valaki azt mondja, hogy nem fél és ő nagyon vakmerő, akkor az egyáltalán nem egyenlő azzal, hogy valaki bátor. Mit jelent a bátorság? Először is, nekem azt tanította mindig a mesterem, hogy a bátorság első jele az az, amikor valaki be meri magának vallani azt, hogy gyáva. Mert csak az az ember tud igazán, szívből, lélekből bátran viselkedni, bátran célokat kitűzni és bátor döntéseket hozni, aki tisztába van saját magával és tudja, hogy bizony-bizony van, amikor ő megfutamodik, tehát van, amikor gyáva. Én alapvetően egy halál lusta és egy elképesztően gyáva emberke vagyok, úgyhogy nekem ez egy óriási tanulás volt a valódi önismeret útján, hogy megtanuljam, milyen is bátornak lenni.

Közben látom, hogy „borzasztóan recsegünk”. Aha, azt írjátok, hogy még mindig recseg. Ami nagyon érdekes, hogy ezt miért csinálja, holott eddigi adásokban ezt ugye nem nagyon csinálta ez a szuper mikrofon. Hát én ennyit tudtam tenni az ügy érdekében, úgyhogy majd itt a stúdióban remélem, hogy Losi tud valamit tenni az ügy érdekében. Közbe látom, hogy Komáromi Szabina megérkezett, itt vannak az Antaresesek, itt vannak az OtthonFa Club-osok. Nyomjatok egy lájkot! Imádjátok le a videót, szívecskézzétek le a videót!

És akkor menjünk is tovább itt a valódi önismeret útján, hogy mi a bátorság! Tehát ott tartottunk, hogy a bátorság mi nem. És ugye a legfontosabb alap ismérve a bátorságnak az az, hogy valaki be meri magának vallani, hogy ő bizony-bizony gyáva. Aztán a következő fontos dolog, hogy mikor tudod elmondani magadról, hogy gyá, bátor vagy. Hogyha szembe tudsz nézni a félelmeiddel! Ugye így a, a nyár folyamán ezzel nagyon sokat foglalkoztunk, hogy mi minden kell ahhoz, hogy szembe tudj nézni a félelmeiddel és mi minden nem kell ahhoz, mit kell elhagyni, elengedni ahhoz, hogy szembe tudj nézni a félelmeiddel. Aztán a bátorsághoz tartozik az is, hogyha valaki önérdekérvényesítő. Ugye mit jelent ez? Ez nem egyenlő azzal, hogy önző valaki, hogy csak magával foglalkozik, hogy könyöklően halad előre és halad felfelé, és mindenkit eltapos. Az önérdekérvényesítés az nem önzőség, hanem egy olyan attitűd, egy olyan hozzáállás az élethez, az emberi kapcsolatokhoz, a feladatokhoz, aminek köszönhetően érvényre tudja juttatni az akaratát. És nem egy alárendelt, nem egy mártír szerepet játszik az illető, hanem el tudja azt mondani, ki tudja kommunikálni, hogy ő mit szeretne, hogy neki mi a fontos az életében, és egyre őszintébben tud kommunikálni, ugye alkalmazza az asszertív kommunikáció alap lépéseit. Képes új döntéseket hozni. Ugye ehhez igen-igen bátorság kell, hiszen ha már felépítettünk egy életet, kialakult egy egzisztencia, egy baráti kör, egy munkahely, egy karrier, egy, egy megfelelő anyagi háttér, egy anyagi biztonság és akkor ebbe a biztonságos életbe behozni új döntéseket, ugye ehhez is bátorság kell.

Aztán az önszeretet tréningen nagyon sokat foglalkoztunk azzal, illetve az OtthonFa Clubban, hogy az is bátorság, hogyha nemet tudsz mondani. Ugye amikor valaki megfelelési kényszerekből éli az életét, amikor folyamatosan, pici gyerekkorától kezdve meg volt neki mondva, hogy hogyan, mit csináljon, mit érezzen, mit gondoljon, akkor ugye előbb-utóbb előfordulhat az nála, hogy amikor ott áll, hogy ő önállóan hozzon döntéseket, akkor azt se tudja, hogy mit csináljon.

…..hogy új kapcsolatot hozzak létre. Ilyenkor mindig tiszta izgi! Oké! Kérdezem, hogy mehetünk-e tovább. Oké! Tehát amikor meg kell tanulnunk igent mondani – és figyelj, ez egy hatalmas nagy belső konfliktus – a saját céljainkra és a saját vágyainkra. Ez is hatalmas bátorságot igényel, hiszen ezzel abszolút szembemegyünk az eddigi szokásaink, az eddigi gondolkodásmódunkkal kapcsolatban. Amikor azt mondom, hogy oké, nekem eddig nem tudom, piros volt a hajam, és most feketét akarok és mindenki piros hajjal szeretett, akkor ugye szembe kell mennem a saját biztonságérzetemmel, hogy nem kell konfrontálódnom másokkal. És szembe kell mennem egy közösség tetszésnyilvánítási akaratával is, és ez, háááát ez, ez igen-igen megdolgoztat minket minden szinten. Aztán nagyon nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki elinduljon az önismeret útján. Ugye sokat beszélünk arról, hogy itt az OtthonFánál a, az első szakasz az önismereti útnak, az a rombolás, a leépítés, a leválás, ami igen-igen munkás feladat. És csak utána kezdődik az építkezés és a rombolás, elengedés párhuzamosan. És hát ez az időszak, ez egy nagyon intenzív érzelmileg, spirituálisan, mindenféle módon. Éppen ezért én azt gondolom, hogy nagyon bátor az, aki elindul a valódi önismeret útján, és nem csak technikákat gyakorol. Itt beszéljünk egy picit arról, hogy mit, amikor azt mondom, hogy valódi önismeret, akkor az mit is jelent itt nálunk, az OtthonFánál. Ugye nagyon sok önismereti tréning van. Rengeteg önismereti tréner, coach, terapeuta, pszichológus. Ugye? A bőség zavara! Hogy sokszor azt se tudjuk, hogy kitől kérjünk segítséget. Amikor arról beszélünk itt az OtthonFánál, hogy a valódi önismeret, az azt jelenti, hogy teljesen őszintén szembesülünk azokkal a hibáinkkal, rossz döntéseinkkel, furcsa dolgainkkal, amiket eddig az életünkbe tettünk, csináltunk. És bizony el kell kezdeni érte vállalni a felelősséget. És ez nagyon combos feladat. Tehát a valódi önismeret útja, az valójában azt jelenti, és abban különbözik egyéb más technikáktól, hogy ez nem egy technika. Ez egy összefoglaló, komplex módszertan, ami rengeteg sok technikát foglal magában, és ez alapján vezet és visz téged tovább önmagadba befelé a valódi önismeret útján. Tehát ehhez kell bizony bátorság és az igen-igen bátor, aki elindul a valódi önismeret útján.

Közbe kérdezem, hogy van-e bármi kérdés. Megjavult-e a hang? Láttok-e engem? Megpróbálok ránézni itt a hozzászólásokra. Látom azt, hogy egyre többen vagyunk. Juhuuu! Kamera beállítása az kicsit elcsúszott, de sebaj. Valaki azt írja, hogy „nálam nincs hang”. Hát nagyon remélem Zsuzsa, hogy most már ez is megoldódott. És akkor menjünk tovább! Ugye ami a bátorság részéhez tartozik az az, hogy cselekedni kell. Tehát talán a legfontosabb része a bátorságnak a fizikai intelligenciához tartozó cselekvés. Amikor ugye vállalom a cselekvéssel járó kudarcot, kockázatot, bizonytalanságot, hogy megvetnek, hogy elítélnek, hogy azt mondják, hogy nem szeretnek, hogy elfordulnak tőlem. De van egy célom. Meghoztam a döntést, és megyek előre, és megcselekszem, ami szükséges. És azt gondolom, hogy itt, itt nemesedik nagyon a lélek, nemesedik nagyon az ember, amikor önérdekérvényesítően képes cselekedni, és menni előre. Na, ez az igazi bátorság. Persze ez is csak addig olyan science fiction meg addig félelmetes, ameddig ezt be nem gyakorolja, és szokássá nem válik, hogy cél, döntés után azonnal cselekszik. És akkor nyilván kialakul egy új támogató közeg, ahol már őt úgy fogadják el, hogy ezzel az attitűddel éli az életét és segít másokat is. Ami még fontos a bátorsághoz, ugye amit az előbb is említettem, hogy az életünk valójában úgy működik, hogy amikor azt mondjuk, hogy 100%-os felelősséget vállalok az életemért, akkor ez azt is jelenti, hogy azért is felelősséget vállalok, amire nincs hatásom. Amit nem tudok befolyásolni, amit nem láthatok előre. Tehát felelősséget vállalni úgy, hogy teljesen a, a, a szakadék fölé helyezem magam és vállalom a bizonytalanságot, vállalom azt a hatalmas kockázatot, hogy csak előjelzéseim lehetnek azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a következménye a döntésemnek és a cselekedetemnek. Na ez is valódi bátorság!

És amikor az ember elindul a valódi önismeret útján, és elkezd új célokat kitűzni, elkezd teljesen, eddig irracionálisnak tűnő döntéseket hozni és elkezd cselekedni, akkor valójában az egy nagyon fontos lépése ahhoz, hogy elmondhassa magáról, hogy bátor. Jó? Tehát ezek azok a dolgok, amelyek mindenféleképpen jellemeznek egy bátor embert.

Közbe nézem, hogy van-e esetleg kérdés. „Ha elfogadják….vagy fejjel megyek a falnak?” Hát igen! Ez egy tök fontos attitűd. Ne menj fejjel a falnak, próbáld meg kikerülni a falat. De igen, tehát hogy ez a ’vagy megszoksz, vagy megszöksz’ sztori. Vagy vezess-kövess, vagy állj félre! Tehát hogyha vannak céljaim, akkor ugye senkinek sem engedem, hogy elrabolja az álmaimat. Sem azzal, hogy ő mit gondol vagy mit érez, hogyha nem tud támogatni, nem tud segíteni, akkor a legtöbb, amit tehet, hogy nem hátráltat. „Sziasztok! Nálam is recseg egy kicsit.” „Recseg, de nem baj, hallani.” Köszi Annamari! És Réka írja, hogy „recseg, de azért minden rendben van”. Közbe Zsuzsanna már írja, hogy „csodás a hang Bogi”. Úgyhogy remélem, hogy most már minden rendbe van.

Tehát amiről eddig beszélgettünk az tényleg az, hogy mi, mi jellemez egy bátor embert. Hogy mit is jelent a bátorság. És akkor most, a műsor második felében pedig arról fogunk beszélgetni, hogy te hogyan tudsz bátor lenni. Hogyan tudod fejleszteni a bátor attitűdödet? Hiszen ez is egy olyan dolog, ami sajnos nem egy velünk született dolog, még ha velünk is születik az, hogy bátrak vagyunk, egészen biztos, hogy kiöli belőlünk az az aggodalmaskodó, féltő, szeretettel teli szülő, aki, akinek ugye az a feladata, hogy óvjon és védjen minket. Tehát nincs könnyű dolga a szülőknek, de azt gondolom, hogy minden gyógyítható és minden orvosolható. Úgyhogy nézzük azt, hogy hogyan legyél bátor! Az első és legfontosabb lépés, ami igazából önmagába foglalja itt a, a teljes, komplex módszertant az OtthonFánál, az ugye nem más, mint a céltudatos gondolkodásmód kialakítása. Ugye erről nagyon sokat beszéltünk már a régebbi Önismereti 33 műsorokban, úgyhogy nézd vissza! De amit összefoglalóként fontos most lejegyezned, hogy ahhoz, hogy bátran tudd élni az életedet, ahhoz szükséged van tök tiszta célokra. Szükséged van meghozott szívbéli döntésekre, elkötelezett döntésekre, hogy elköteleződj a célod mellett és amellett a gondolat mellett, hogy te megcsinálod, megvalósítod azt a célt. És ugye idetartozik az is, hogy döntés után azonnal cselekszel. Nagyon fontos, hogy a céltudatos gondolkodás azért egy baromi szuper dolog, ezért imádjuk itt az OtthonFánál, mert kizárja a mellédumát. Nincs rizsa! Tehát hogyha, ha oda kell érnem időben és nem értem oda időben, akkor nem értem oda időben és pont. És nem kezdem el mondani, hogy piros hó esett meg dugó volt meg ’nemtommicsoda’. Tehát kizárja ezt a fajta rizsát, a mellédumát. Kizárja a mártírt, kiz, a mártír attitűdöt, kizárja a felelősséghárító attitűdöt. Kizárja azt is, hogy valaki folyamatosan kompenzációból cselekszik. Mondok rá példát! Amikor mondjuk tudom, hogy az a dolgom, hogy este 7 órára összekészüljek ugye a műsorra, akkor nem állok neki mindenfajta egyéb tevékenységet végezni, hanem ugye ezzel foglalkozom. Még akkor is, hogyha fáradt vagyok, akkor is, hogyha éppen nem úgy jött össze a mai napom, ugye akkor is van egy kötelességem, egy célom, egy szent célom, amit én meg akarok csinálni. Tehát senkit nem érdekel az, téged se érdekel az, hogy én nekem, én nekem azért csúszik a műsor, mert. Vagy azért recseg a hang, mert. Téged egy dolog érdekel, hogy olyan információt kapj tőlem, ami megoldásokat szolgál neked ahhoz, hogy fejlődni tudj, hogy emelni tudd az életszínvonaladat. És hogy a problémáidat ilyen könnyen meg tudd oldani. Igaz? Semmi más nem érdekel. Éppen ezért nem foglalkozunk semmivel, hanem megyünk előre és csináljuk a műsort. Aztán kizárja a céltudatos gondolkodás ezt a folyamatos egós racionalizálást. Kizárja a spiri egós miértek keresését. Tehát azért szuper a céltudatos gondolkodás, mert ad egy nagyon erős fókuszt, egy nagyon erős lézerfókuszt, amivel igazából mind a gondolataidat, mind az érzéseidet, mind a cselekedeteidet jól meg tudod választani egy nap ahhoz, hogy a céljaidat meg tudd valósítani. És rengeteg szabadidőd marad. Míg hogyha valaki folyamatosan kompenzációs, egónyüzsgős cselekvésbe van, akkor azt érzi, hogy „Úristen, mennyi mindent csinált egy nap, és mégis semmire sincs ideje. És még mennyi mindent meg kell csinálnia. És úristen, és hogy soha nem lesz kész semmivel.” A céltudatos gondolkodás elképesztően megnyugtat. Abszolút alapja a mentális csendnek, és ahhoz a harmonikus belső béke állapotának, amire igazából mindenki vágyik. Jó? Tehát tök fontos, hogy az első és legfontosabb lépes ahhoz, hogy bátor tudj lenni, ki kell alakítanod a céltudatos gondolkodásmódodat, amiket ugye az előbbi műsorokból meg tudsz tanulni. Aztán a második lépés egy nagyon fontos személyiségbeli változtatás, amit úgy hívunk, hogy a lelki függetlenség kialakítása. Ez pedig nem mást jelent, mint hogy le kell szoknod a ragaszkodásokról. Le kell szoknod ahhoz, hogy energiavámpír emberi kapcsolataid legyenek, oda-vissza értendő.  A ragaszkodás nélküliség az azt jelenti, hogy mindenkinek meghagyom a szabad akaratát és én is elvárom azt a világtól, a bárkitől, hogy meghagyja nekem, hogy én szabad akaratomból tudok dönteni. A lelki függetlenség az azt is jelenti, hogy nem ragaszkodom, nem kötődöm 3D-s dolgokhoz. Imádom a TV-met, az autómat, a házamat, a különböző kütyüjeimet, az ékszereimet, a, a smink eszközeimet, a ruháimat. De semmi nem változik, ha ezeket mind elvesztem. Ugye ez egy változásos sztori, hogyha, ha mindenemet elveszik, hogyha nincs semmim, ugye a lélek tanítása szerint, hogyha mindened odaadod és semmid se marad, sőt, még akár a testedet is hajlandó vagy levetni, akkor meg tudod-e őrizni ugyanazt a határozott, magabiztos, céltudatos személyiségedet, aki vagy. Vagy kellenek hozzá mindenfajta kütyük ahhoz, hogy céltudatosan tudj gondolkodni. Ugye ezt jelenti a lelki függetlenség. A harmadik lépés, ami szükséges ahhoz, hogy bátor legyél. És közben itt nézem, hogy jött-e valami kérdés. Egyelőre nem látok. Ráfrissítek. Mindenféleképpen fogok a kérdésekre válaszolni. Ha az élő adásban nem lesz már rá időm, akkor természetesen majd írásban válaszolok rá. No de a harmadik lépés, ami kell ahhoz, hogy bátor légy, az az erős hit önmagadban. Mielőtt túlmisztifikálnád ezt a dolgot és mielőtt azt mondanád, hogy „háááát, ez tök könnyű”, hadd adjak egy pár támpontot ahhoz, hogy hogyan tudod a hitedet, az önmagadba vetett hitedet erősíteni. Ugye ahhoz, hogy elismerd magad, ahhoz, hogy nagyra becsüld magad, ahhoz kellenek olyan tettek, olyan kézzel fogható eredmények, olyan sikerek, ami által te azt tudod mondani, hogy „aaa, király csaj vagy, király srác vagy, megcsináltad, tök jó”. Éppen ezért ahhoz, hogy erős hitet tudj kifejleszteni, tök fontos az önfegyelem. Minden szinten! Mentálisan, érzelmileg, fizikailag és lelkileg is, spirituálisan is tök fontos az, hogy te tudd uralni a saját belső folyamataidat, és ezáltal a külvilág folyamatait. Nagyon fontos az erős hithez az, hogy legyen egy erős fizikai tested. Most nem erre a muszkli őrültekre gondolok meg nem arra, hogy 200 kilót fel tudj emelni. Nagyon fontos, hogy a testedet tartó vázizomzat, ami a gerinc egyenességét, ami a combok erősségét adja, hogy azok az izmaid igenis ki legyenek fejlesztve, mert aki soha nem foglalkozik az izmainak az erősítésével, az bizony nagyon könnyen meginog. És hiába vagy erős spirituálisan, mentálisan vagy érzelmileg, hogyha fizikálisan gyenge vagy, akkor innentől kezdve az egész rendszer borul, mert te egy egység vagy. És 4 részből állsz: fizikai testből, mentális testből, érzelmi testből és spirituális testből. És ha ezek közül bármelyik gyenge, akkor hidd el, hogy a többi is gyengébb, mint amire képes lennél. Tehát az önmagadba vetett hit erősségéhez, ami kell a bátorsághoz, nagyon fontos, hogy legyen egy olyan izomrendszered, ami folyamatosan karban van tartva. Teljesen mindegy, hogy hogyan mozogsz, milyen mozgást végezz, de végezz valamilyen mozgást! És még egy nagyon fontos dolog kell ahhoz, hogy erős legyen a hited, és ez nem más, mint az a fajta pipa az életedben és egyre több pipa, amikor azt tudod mondani, hogy „igen, megcsináltam”. Amikor kitűztél egy célt, megálmodtál egy álmot, és mentél előre és megcsináltad. És ’vaaa’, kirázott a hideg! És az a fajta ünneplés, az a fajta érzés, hogy igen, meg tudtad csinálni. Hogy nem csalódsz magadban, hanem végre fel tudod magad magasztalni. Végre meg tudsz hajolni önnön nagyságod előtt. Végre úgy látod magadat, olyan erősnek és olyan csodálatosnak, amilyen valójában vagy, ahhoz bizony az kell, hogy legyenek ilyen pipáid, hogy megcsináltad. Jó? Tehát ez volt a harmadik lépés.

A következő lépés, a negyedik, és akkor mielőtt erre rátérek, közben ránézek itt a hozzászólásokra. Boda Zsuzsának látom a hozzászólását. „Nagyon jókat mondasz. A céltudatosságot agyban döntöm el, eszerint cselekszem, de van, aki ezt egoizmusnak könyveli el.” Ne foglalkozz vele, nem az. „A szeretet mindezt módosítja, akik közel állnak hozzám, sokszor magyarázkodásra késztetnek. Úgy gondolom, ha nem így teszek, megbántom őket az akaratom érvényesítésével.” Ez egy nagyon fontos univerzális törvény, Zsuzsa, figyelj ide! Nem tudsz úgy őszinte életet élni, nem tudsz úgy önérdekérvényesítő életet élni, hogy közben folyamatosan arra figyelsz, hogy ne bánts meg mást. Ugyanis amikor tök őszintén ő azt érzi, hogy megbántottad, akkor azzal neki segítettél. Mert rámutatsz egy olyan pontjára, amiben neki fejlődni kell. Ha folyamatosan megvéded a szeretteidet az őszinteségedtől, akkor megakadályozod őket a fejlődésükben. Oké? Tehát ez nagyon fontos! Hagyjátok ezt abba! Mikor arra figyelsz, hogy „Jajj, nem akartam őt megbántani, ezért inkább nem mondtam el!” Saját magadnak is, neki is, meg az egész univerzumnak ezzel óriási blokkokat hozunk létre, amikor félelemből vagy azért, mert a másik fejével akarunk gondolkodni, ezért nem teszünk meg valamit. Úgyhogy ez őrület! Tedd meg! Lehet, hogy fájni fog neki, de ezzel fejleszted őt is. Kommunikáljatok asszertíven és minden rendbe lesz. Oké? Közbe Fehér Gabriella megérkezett. Hello, szia! Málna az mosolygós szív. És Szűcs Rózsát látom, hogy ő is itt van. Úgyhogy örülök nektek és gyertek, gyertek egyre többen!

Na és akkor menjünk tovább! Tehát a negyedik lépés, hogy hogyan legyél bátor. Ez, ez tényleg az a fajta játék, amit gyerekkorunkban tök sokat játszottunk, vagy legalábbis én. Mikor bekötötték a szemünket, és akkor ez az ’erre csörög a dió, arra meg a mogyoró’. És akkor el kellett csukott szemmel érni valakit, meg a kör közepén jól megpörgettek és akkor utána kellett fogócskázni bekötött szemmel. Ugyanis a negyedik lépés az nem más, mint vállalni a nem ismert következmények felelősségét. Ugye erről már beszéltünk a műsor elején, hogy az mennyire nagyon fontos tétele annak, hogy valaki bátor tudjon lenni. Ugyanis hogyha kezdeményező vagy, hogyha, ha tényleg vállalkozol arra, hogy megváltoztasd a világodat, akkor rengeteg olyan összetevője van az életünknek, amit nem ismerünk, amit nem értünk.

Pont ma beszélgettem valakivel, és mondtam, írtam neki, hogy hagyd már abba a miértek kutatását, az egész világból, az egész életünkből örüljünk akkor, hogyha 4%-át fel tudjuk fogni és meg tudjuk érteni. A 96% az ugye az a, az az eldugott rész, ami egyáltalán nem biztos, hogy erre az egós tudatosságunkra le tudunk hozni. Nem fogjuk tudni definiálni, ne is erre törekedj! Hanem arra törekedj, hogy abból a 4%-ból hozd ki a lehető legtöbbet. Ne megismerni akard állandóan az ismeretlent, hanem éld meg azt a 4%-ot és talán akkor részesülsz abban a beavatásban, hogy a többit is láthatod. Tehát hogy ugye az, amikor vállalom a következményeket, vállalom a felelősséget, vállalom a bizonytalanságot, vállalom a kudarcot, csalódást, a bukás lehetőségét, na az igazából bátorság. És hogy elbukunk? Persze! Tök sokszor! Százszor elbukunk, és csak egyszer érünk el sikert. Nekem mindig azt mondták anno a mestereim, hogy nagyon sok kudarcot kívánok neked Bogi, mert minden 100 kudarc után jön egy siker. De azért a sikerért nemcsak akkor, az egyszer kell megdolgozni, hanem végigdolgozol a 100 kudarcon keresztül. Tehát hogy ezért nagyon fontos, hogy a kudarckerülő attitűd, az nem bátorság.

És akkor az ötödik, utolsó lépés, az egy nagyon érdekes kis játék. Ilyet is biztos játszottatok. Közbe látom, hogy Boldogh Ibolya is itt van velünk. Hello! Fehér Gabriella írja, hogy „Vissza tudom nézni az elejét?” Természetesen. Ha vége van a műsornak, akkor itt a Facebookon, illetve a YouTube csatornán, sőt, az otthonfa.hu weboldalon is meg tudod majd nézni az Önismereti 33 menüpont alatt.

Na, és akkor nézzük az utolsó lépést, ami nem más – és ezt jegyezd meg -, hogyha erős a szíved, penge az eszed, akkor vagy bátor! És ez egy gyerek versecske volt. Már nem tudom pontosan, hogy miben. De ha belegondolsz, akkor tudsz bátor lenni, hogyha erős a szíved. És ez mit is jelent? Biztos megvan az a szituáció, amikor annyira félsz, hogy teljesen beszűkülsz. Amikor annyira dobog a szíved, hogy nem tudsz lépni. Amikor annyira megijedsz, amikor tele vagy stresszel, amikor tiszta idegbeteg vagy, és azt érzed, hogy az érzéseid magukkal ragadnak. Az, hogy erős a szíved, az valójában azt jelenti, hogy szinte tökéletesen képes vagy uralni magas önfegyelemmel az érzéseidet. És ez egy nagyon fontos tétel itt ebben a földi utazásunkban, hogy itt sikeres és boldog tudj lenni a Földön. Hiszen hogyha valakinek gyenge a szíve, ha az érzései összevissza rángatják egyfolytában, bármi történik, ő kiborul, hatalmas nagy körmondatokat fut, a bolhából elefántot csinál, az az ember nem bátor. Ő csak egy energiavámpír. Penge az eszed, ez ugye szintén azt jelenti, hogy itt rend van, itt csend van, itt béke van. Itt azok a megválasztott teremtő gondolatok vannak a fejedben, amelyeket céltudatosan megválasztasz a céljaid megvalósítása érdekében.

Most szólok, hogy láttad már, hogy eseményt létrehoztam, hogy majd november 15-től 19-ig megyünk egy elvonulásra, valahova majd fel a hegyekbe, ahol kifejezetten ezt a mentális csendet fogjuk különböző önismereti technikákkal gyakorolni, a figyelemfókuszálást és a céltudatos gondolkodást. Spirituális technikákkal, fizikai intelligenciához tartozó technikával, mind a négy intelligenciához tartozó technikával fogjuk fejleszteni magad ahhoz, hogy ezt az egységet, ezt a belső békét és ezt a csendet meg tudd teremteni magadban vagy tovább tudd fejleszteni.

Na és akkor egy gondolattal zárnám így a mai műsort. Amit így, miközben készültem a mai napra, akkor írtam föl és jött a valahonnan, hogy igazából beszélhetünk arról, hogy hogyan legyél bátor, hogy mi kell a bátorsághoz. De esszenciálisan mindig az történik, hogyha már eléggé fontos vagy ha már eléggé fáj, úgyis bátor leszel. Tényleg meg akarod ezt várni? Szóval srácok, én azt gondolom, hogy ne várjátok meg, hogy nagyon fájjon, ne várd meg az utolsó utáni pillanatot azért, mert félsz cselekedni. Cselekedj minden körülmények között, ha kellemetlen, ha kényelmetlen, ha félsz, akkor is menj előre és csináld! Hiszen ez a röpke 100 éved van arra, hogy megvalósítsd önmagad itt a Földön. Úgyhogy ne várd meg, hogy fájjon! Legyél bátor, menj előre, minden információd, minden eszközöd, minden lehetőséged megvan ahhoz, hogy meg tudd valósítani önmagadat, úgyhogy csináld! Úgyhogy a mai műsorba ennyi fért bele. Találkozunk jövő héten hétfőn 19 órakor itt az OtthonFa Önismeret Facebook oldalon, az Önismereti 33 élő Facebook műsorban, ahol megoldásokat kapsz varázslatok és mellébeszélés nélkül. Addig is, sziasztok!

Kattints az ingyenes értesítőért!