Jó ideje foglalkozol önfejlesztéssel (és önismerettel) és egyből látod az emberen, hogy rosszul van. És azt is, hogy néhány aprósággal rendberakhatná a problémáit.

De amint NEM együtt sajnálkozol vele, hanem megoldási javaslatot teszel, azonnal meghátrál és talán ilyesmiket mond:
– „Ez nem ilyen egyszerű…”
– „Oké, neked könnyű, de nekem…”
– „Hagyj már ezzel a lelkizéssel…” stb.

Ez borzasztóan idegesítő tud lenni.

Főleg, ha a panaszkodását továbbra is rád zúdítja.

● Miért nem befogadóak a megoldásaidra?

● Mit kezdhetsz velük, hogy segíthess is, és te se legyél frusztrált tőlük?

● Hogyan lehet egyáltalán igazán jól segíteni másoknak?
Erről szól ez az Önismereti 33 adás.

Hangfelvétel (MP3) formátum:

[smart_track_player url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/of-public/Hanganyagok/Onismereti33/Mit+csin%C3%A1ljak+azokkal+aki+nem+hagyj%C3%A1k+hogy+seg%C3%ADtsek.mp3″ title=”Mit csináljak azokkal, akik nem hagyják, hogy segítsek?” artist=”Kárpáti Boglárka – OtthonFa” hashtag=”önismeret,önismeret33,segíteni” twitter_username=”otthonfa” ]

Transcript (videó legépelve)

Sziasztok OtthonFások szeretettel köszöntelek benneteket a mai önismereti 33 élő Facebook műsorban, ahol megoldásokat kapsz varázslatok és mellébeszélés nélkül. Hú, nagyon-nagyon izgultam már, hogy ideérjünk jó időpontban, hiszen rengeteg minden történt tegnap és ma, és a mai műsor témája is nem véletlenül az lett, ami.

Mit csináljak azokkal, akik nem hagyják, hogy segítsek nekik? Jáj, ez egy nagyon-nagyon érdekes téma, főleg itt az önismeret útján járók körében és tegnap a tudatos spiritualitás tréningen jött oda hozzám valaki, aki rettentően el volt keseredve és el volt szomorodva azon, hogy miért nem hagyják a szeretteink, hogy segítsünk nekik? Miért nem engedik meg, hogy mindazt a tudást, amit mi az önfejlesztés, az önismeret útján már magunkra szedtünk áttudjuk nekik adni. Miért zárnak le? Miért határolódnak el attól, hogy mi tőlünk elfogadjanak segítséget? Erről fogunk beszélni a mai műsorban én azt gondolom, hogy ez nagyon-nagyon fontos, és nagyon-nagyon érdekes téma. Hoztam hozzá jó sok megoldás ötletet és javaslatot, hogy ténylegesen tudj segíteni a szeretteidnek, hogy azt a picike apró lépést megtudják tenni az önismeret útján, amivel egy csapásra megoldódik az a probléma, amibe már régóta szenved. Illetve mit kezdj azokkal, akik végérvényesen és konokul és makacsul eldöntötték, hogy márpedig tőled nem fogadnak el segítséget, ugyanis a műsorból az is ki fog derülni, hogy márpedig rajtuk is tudsz segíteni.

Úgyhogy mindenféleképpen lájkold a műsort, oszd meg az ismerőseid körében, illetve írj hozzászólásban kérdéseket, tapasztalatokat, ötleteket. Bármit, amivel úgy gondolod, hogy segíteni tudsz magadnak és az OtthonFa közösségének is egyaránt. Úgyhogy osszátok meg a műsort mindenféleképpen, hiszen ez is egy segítségi forma. Addig is bemutatkozom, én Kárpáti Boglárka vagyok, az önismereten alapuló problémakezelés specialistája és küldetésem az, hogy felszabadítsam az emberek tudatát, hogy megélhessék a mindennapjaikban a lehetőségeket és a bőséget. Az OtthonFa önismeret módszertanával teszem mindezt, úgyhogy várlak a mai önismereti 33 Facebook műsorban.

Sziasztok OtthonFások, újra itt. Én Kárpáti Boglárka vagyok, ez pedig az OtthonFa önismeret 33 élő Facebook műsor, ahol megoldásokat kapsz varázslatok és mellébeszélés nélkül a hétköznapi problémáidra. Amint említettem az előbb a bevezetőben, ma azt fogjuk górcső alá venni, hogy milyen önismereti okai lehetnek annak, hogyha valaki nem hagyja, hogy segítsünk neki, hogyha elzárkózik és elhatárolódik attól, hogy elfogadja tőlünk a segítségnyújtást. Közben nézem, hogy kik azok, akik már itt vannak velünk. Írj egy hello-t egy sziát a hozzászólásba. Írd meg a gondolataidat a műsorról, a kérdéseidet adott témákban, illetve akár műsor ötleteket és javaslatokat is tehetsz, hogy miről szóljanak a következő önismereti 33 műsorok.

Természetesen az összes eddigi műsort megtudod nézni itt a Facebook oldal videó oldalán, illetve az OtthonFa Youtube csatornáján is. Ne felejtsd el, hogy feltudsz iratkozni az OtthonFa önismeret 33 élő Facebook műsorra, emlékeztetőt küldök neked, amikor kezdődik a műsor, így biztosan nem maradsz le a szuper izgalmas élő adásról. Hú látom már 14-en itt vagyunk, közbe írja Szabó Béla Csaba, hogy szia drága, hello, sziasztok! Matiszlovics Zoli is itt van, Bara Tünde is megérkezett, illetve a többiek is szépen sorban. Volner Tímea, Venczel Éva, sziasztok. Úgyhogy írjátok az ötleteiteket, kérdéseiteket. Na, és akkor nézzük a mai fő témánkat, ahogy említettem már a bevezetőben, a mai témánkat a tegnapi napod, a tegnapi tréninged ihlette az egyik ott lévő, konkrétan a tudatos spiritualitás tréningen kérdezte azt valaki tényleg nagyon szomorúan, hogy mit lehet kezdeni azokkal a szeretteikkel, akik akiken látjuk, hogy nincsenek jól, látjuk, hogy mi a problémájuk, ugye mi már, akik régóta foglalkozunk önismerettel, meg önfejlesztéssel ugye te is már egy jó ideje járod ezt az utat, sokkal tisztábban látod a környezetedben lévő embereken azt, hogy mi az az egy picike apró lépés, ami segíthet nekik abban, hogy jobban legyenek, hogy kijöjjenek a depresszióból, hogy átugorják ezt a problémát, hogy felül tudják múlni saját magukat és megtudják oldani életük nagy feladatait.

És hát bizony-bizony sokszor tapasztaljuk azt, biztosan te is tapasztaltad már, hogy annak ellenére, hogy te tudsz már egy csomó mindent, voltál egy csomó tréningen, olvastál egy csomó könyvet a témában, hogy miért van az, hogy nem fogadják tőled, akár a párod, a kedvesed, a szüleid, a testvéreid, a legjobb barátod, a szomszédod, a rokonod a segítséget és hogy ez annyira szívfacsaró és szívfájdító, hogy pont azok az emberek, akik leginkább közel állnak hozzád, azok mondják azt, hogy jó-jó oké, mondd el, hogy de az én problémám az, az különlegesebb, az másabb, mint a tiéd, az nem úgy működik és hogy mit kezdjünk ezekkel a dolgokkal. Úgyhogy mindenkitől várok egy igent, aki tapasztalta már azt, hogy ő próbált volna segíteni, de nem igazán talált nyitott fülekre és nyitott szívre, sőt a tapasztalatokat is várom, hogy mit mondtak azok, akik visszautasították a segítségedet. Jó? Úgyhogy várom az ötleteket, mert hát ezekből is sokat fogunk tudni tanulni.

Önismeret szempontból ugye nagyon érdekes az, hogy mit kezdjünk mi azzal, kezdjük ezzel a mai témánkat, mit kezdjünk azzal, hogyha valaki nem hagyja, hogy segítsünk neki. Ugye ennek biztos meg van az oka, és hogy mielőtt őt felakasztanánk négy vár fokára, azért mert nem hagyja, hogy segítsünk neki, előtte egy picit foglalkozzunk azzal, hogy vajon mi még mit tehetünk saját magunkkal annak érdekében, hogy akár hitelesebbek legyünk, akár jobban elfogadják tőlünk a szeretteink azt, hogy segíthessünk nekik. Hiszen biztos meg van annak az oka. Nézzük. Ugye önismereti szempontból, amikor te elindultál az önismeret útján és elkezdted magad fejleszteni, akkor bizony-bizony neked is voltak még problémáid, neked is volt nehézség, és hogyha visszaemlékszel akkor te is azért megfigyelted azt, hogy ki az, akitől elfogadod a segítségnyújtást. Voltak kritériumaid, és voltak elvárásaid azzal a személlyel kapcsolatban, akitől azt mondtad, hogy oké, amit ő mond, azt elhiszem.

Hogy oké, amit ő mond, azt megcsinálom. És ez egy nagyon érdekes dolog, hogy mit gondolsz saját magadról, hogy vajon te vagy-e annyira hiteles az adott témában, amiben te segítséget szeretnél adni. Ugyanis ez egy nagyon fontos dolog, hogy mindaz, amiben te támogatni akarsz másokat, segíteni akarsz másoknak, hogy abban te mennyire vagy hiteles. És ugye mit jelent az, hogy hiteles vagy benne. Hát ugye azt, hogy nem csak beszélünk róla, hanem azt, hogy éljük is, hogy van belőlük napi szintű tapasztalat, és már mi is átmentünk sokszor ezeken a problémákon. Önismereti kérdéseken, mert, ha nem vagyunk hitelesek, akkor pont a szerettünk lesz az, aki azt fogja mondani, hogy figyelj, tehát, hogy lehet, hogy csinálod, meg lehet, hogy tudod, meg lehet, hogy voltál tréningen, meg lehet, hogy elolvastál 28 könyvet a témában, de nem változtattál az életeden. Legalábbis így a külvilágodban én nem sok mindent látok. És hát ugye ez is tök szívfacsaró dolog, hiszen mi, akik járjuk az önismeret útját, pontosan tudjuk, hogy a látható világ a láthatatlan világban kezd el megváltozni. És hát ugye ehhez idő kell. És ahhoz, hogy amikor a belső változásaim végre beleérnek a külvilágba, ahhoz azért kell egy kicsi idő. És ez az első, hogy ezt meg kell várni.

Tehát, ha már így beleugrunk a megoldásokba is, hogy hogyan tudsz segíteni másoknak, akkor talán az első és legfontosabb dolog, hogy akkor kezdj, akkor tudsz másoknak segíteni, hogyha a látható, kézzel fogható nyomai vannak a te változásodnak. Hogyha ez meg van, és ez pipa, akkor nyilvánvalóan jöhet a következő lépés. Tehát, hogy önismeret szempontból, ha magadat veszed először górcső alá, hogy vajon miért nem fogadják el tőled a szeretteid a segítséget, akkor vizsgáld azt meg, hogy oké, hogy a belső világodban te már érzékeled a változást, te már tapasztalod a csodálatos pozitív változást, de vajon ez megjelenik-e a külvilágodban. És hogyha nem, akkor tegyél meg mindent annak érdekében, hogy látszódjon a külvilágodban a változás és akkor hiteles leszel, ha pedig megjelent már, akkor mondom majd a további megoldást, hogy hogyan tudsz segíteni az ismerőseidnek. Na, és akkor közben nézem, hogy valaki írt-e kérdést, ötletet, javaslatot a mai témával kapcsolatban.

Ugye egyre többen és többen vagyunk az OtthonFa közösségben, különböző oldalakon, te is jelentkezz az OtthonFa önismeret szabadulj fel zárt csoportunkba, ahol ugye sokkal személyesebben tudunk beszélgetni, kérdezni, de mindenféleképpen várlak minden héten hétfőn hét órakor itt a Facebookon az élő adásban. Matiszlovics Zoli írja, hogy nem könnyű, ezért meg azért. Magyar Klára közben megérkezett. Bimbóné Tóth Magdolna is itt van velünk élőben, úgyhogy szeretettel köszöntelek benneteket. Börcsök Melinda is megérkezett, és akkor egyelőre én több kérdést, hozzászólást nem látok, ez valószínűleg mindig a Facebook titka, hogy miért így csinálja. De természetesen, hogyha az élő műsorban nem jut idő a válaszra, akkor azt meg fogom tenni írásban. De menjünk tovább akkor ezzel a segítségnyújtásos témával, mert ugye tényleg azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos dolog, hogy azt is meg kell tanulnunk, hogy mindazt a tudást, ami bennünk van, azt hogyan adjuk át jól.

Hogyan tegyük motiválttá, érdekeltté a szeretteinket arra, hogy elfogadja tőlünk a segítséget. És ugye azt beszéltük az előbb, hogy ha már hitelesek vagyunk, hogyha nem csak a belső láthatatlan világunkban éljük meg a változást, hanem már megjelenik a külvilágunkban is, akkor tényleg neki állhatunk annak a szent feladatnak, hogy segítséget nyújtsunk már embereknek is. Erre vannak tök jó megoldások. Az első és legfontosabb, hogy mutass jó példát! Ez a hozzáállásod megváltoztatása, ami azt jelenti, hogy ne az legyen a célod, hogy segíts másoknak, mert az egy nagyon erőszakos érzést válthat ki a másikból. Azt érezheti, hogy le akarsz nyomni valamit a torkán. Ugye kéretlen segítségekből tele van a padlás, ezt te is nagyon jól ismered, hogy nem kérsz segítséget, de jön a szomszéd, jön a nagyi, jön a mindenki és nyomja, hogy neked hogyan kellene jól csinálni a dolgaidat, mert és akkor mondod, hogy oké-oké hagyjatok békén, majd én tudom. Na ugyanezt érzi a barátod, a szeretted akkor, amikor te próbálsz neki segíteni önismereti dolgokban, hogy hogyan tudja megkönnyíteni az életét, vagy mi az a pici pont, amit hogyha észre venne, akkor a felismerés által könnyebb lenne az élete, éppen ezért nagyon fontos, hogy ne az legyen a célod, hogy segíteni akarj másoknak, hanem sokkal inkább az legyen a célod, ez a pozitívabb, ez a magasabb minősége ennek a szent célnak, hogy mutass jó példát az embereknek. Mutass jó példát a szeretteidnek. Hogy mindaz a tudás, amit te megtanultál, amivel te rendelkezel, és azt te átülteted a gyakorlatba, az milyen pozitív változásokat hozott az életedbe. Ha depressziós voltál, akkor, ha nagyon jól vagy, akkor hidd el, hogy azok az ismerőseid meg fogják kérdezni, hogy figyelj már mit csináltál magaddal, hogy ilyen jól vagy, vagy mit szedsz, vagy mit szúrsz, vagy mi történt veled? Hogy csináltad? És ugye ott már ott van ő benne a vágy arra, hogy te segíts neki, és akkor már nyert ügyed van, mert biztosan meg fogja csinálni azokat a lépéseket, amelyeken te is keresztül mentél. Tehát az első és legfontosabb, hogy töröl-töröl-töröl segíteni akarok, ne ezzel foglalkozz, hanem azzal, hogy mutass jó példát. Aztán a következő.

Adj lehetőséget! Adj teret! Adj időt neki arra, hogy eltudjon kezdeni fejlődni. Mondok egy példát. Csinálsz mondjuk nyáron egy grill partit és ott véletlenül elől hagysz egy csomó könyvet, ami az önfejlesztéssel, önismerettel kapcsolatos. Elmeséled a legutóbbi legjobb tapasztalatodat, de egy csodálatos szeretettel teli estén, vagy délutánon, amit együtt töltötök és akkor elkezdesz mesélni pozitív tapasztalataidról. Hogy képzeld el az történt velem, hogy végig csináltam ezt a harminc napos pozitív megerősítő mondat mantrázást és én is azt hittem, hogy ó hát ez semmit nem fog eredményezni és képzeld el, hogy azóta így meg így meg így érzem magam. Mit fog mondani rá a barátod, a szeretted? Igen, tényleg sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak nézel ki, szebb az arcot, már akartam is kérdezni, hogy mit csinálsz magaddal, de hogy tényleg csak ennyi? Hogy pozitív megerősítő mondatokat mantráztál? Igen, képzeld el, tényleg csak ennyi. Tanultam az OtthonFánál, megcsináltam, bevált és tök jó és próbáld ki. Segítsek esetleg neked is pozitív megerősítő mondatokat gyártani? És azt fogja mondani, hogy igen. És máris ott van a segítségnyújtás. Tehát hogy nagyon fontos, hogy mivel bennünk van gyerekkorunktól kezdve az a blokk, az a korlát, hogy hagyjál engem békén, nekem te ne segíts. Ugye? Éppen ezért át kell törni az egonak ezt a védekező mechanizmusát azzal, hogy adj neki lehetőséget, adj neki teret arra, hogy ő kérjen tőled segítséget. Ez volt a második. Nézzük a harmadik megoldást, hogy hogyan tudsz hatással lenni a szeretteidre, akiknek segíteni szeretnél. Győzd le az okoskodó attitűdödet. Jáj, ez a legnehezebb.

Ugye mindannyian, amikor rendelkezünk új információkkal, megtanultunk valami új dolgot, akkor szeretjük azt átadni. Ugye amikor látok egy jó filmet, hogy történik velem valami pozitív hatás, akkor már alig várom, hogy elmeséljem a Losinak és megosszam vele azt, hogy úristen milyen csodálatos dolog történt velem, és hogy imádom, amikor így együtt örülünk. Ez egy teljesen természetes emberi dolog, hogy szeretjük megosztani másokkal a pozitív tapasztalatainkat. És amikor látok valakit szenvedni, és tudom, hogy igazából csak annyit kellene tennie, hogy a negatív gondolatait egy kicsit átalakítja pozitívba, de hiába mondod neki, nem akarja ezt megtenni, akkor az ugye nagyon fájdalmas tud lenni. Éppen ezért nem segítség az, hogyha leülteted és azt mondod, hogy figyelj ide, most akkor elmondom neked a tutit. Az van, hogy. És elmondod neki, hogy igazából ahhoz, hogy ő jobban legyen, ahhoz arra van szüksége, hogy minden reggel, mikor felkel, akkor mondja el a harminc megerősítő mondatát, folyamatosan pozitívan gondolkodjon, minden nap este mikor lefekszik megint mondja el a pozitív megerősítő mondatait, és így fog rád nézni, és azt fogja mondani, hogy úristen te biztos valami szektába jársz, kimosták az agyadat, te nem vagy teljesen komplett és azt fogja érezni, hogy te már úgy éled az életedet, hogy mindenki hülye, aki nem ezt csinálja. Van ilyen? Mert velem volt ilyen.

Tedd a szívedre a kezed, tutira volt ilyen, hogy amikor megismertél valami új technikát, valami új módszert, ez az OtthonFások körébe is van, hogy már mindenki őrült, aki nem foglalkozik önismerettel. Én pedig azt mondom, hogy mindannyian őrültek vagyunk, ha foglalkozunk önismerettel, ha nem, ettől szép a világ. De hogy meg van ez az állapot, amikor kapunk valami csodálatos eszközt a kezünkbe, ami tényleg segít, ami tényleg jó, ami tényleg megváltoztatja az életünket pozitív irányba, hogyha azt használjuk, hogyha azt alkalmazzuk és akkor minden embernek el szeretnénk ezt mondani, hogy figyelj már, hát ez tök jó és csináld és segíteni fog. Na, ugye ez az a tipikus tukmálós sztori, amit hát igazából nem szeretünk és ez, hogyha párosul ezzel az okoskodó attitűddel, akkor hidd el, hogy pont az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél. Nem hogy nem fogják tőled elfogadni a segítséget, hanem védekezni fognak ellened, hogy úristen csak erről ne beszélj, mert már annyira utálom, hogy mindig ezt nyomod nekem, és megőrülök tőle és hagyjál engem ezzel a hülyeséggel békén. Sőt, emberi kapcsolatok is megszakadhatnak azon, hogyha valaki nagyon erősen, akaratosan próbálja a másiknak átadni a tudását, és így akar neki segíteni. Úgyhogy ezt hagyd. Legyél bölcs mester!

Ami azt jelenti, hogy a bölcs mester az végtelen türelemmel van az idézőjeles tanítványaival kapcsolatban, hiszen egy, két lépcsőfokkal már előrébb van a lépcsőn. És ugye ez azt jelenti, hogy a tanítvány mindig megérik arra, hogy mikor kész befogadni a segítséget. Ezt úgy szoktuk hívni, hogy fáj neki már eléggé. És hát ez azt jelenti, hogy már rengeteg gödrön keresztülment, végig járta a poklok poklát és most már eljutott az életében arra a pontra, hogy most már hajlandó felemelni a popsiját, most már hajlandó kilépni a komfortzónájából, most már hajlandó bátran szembenézni a saját maga által teremtett őrültségeivel, csak most már történjen valami változás. És amikor ez a pont elérkezik, akkor hidd el, hogy ő fog hozzád jönni, hiszen jó példát mutattál, adtál neki lehetőséget, mindent megtettél annak érdekében, hogy hitelessé válj a szemében, és akkor ő fog hozzád jönni, hogy figyelj most már, most már nagyon nehéz. Most már segíts nekem.

Tehát azt jelenti, hogy meg kell tudnod várni türelemmel, összeszorított ököllel és fogakkal azt, hogy ő jöjjön hozzád segítségért. Mert tényleg akkor lehet valakinek segíteni, amikor az illető készen áll arra, hogy segíts neki. Jó? Tehát mutass jó példát, adj lehetőséget, rengeteget mesélj a saját pozitív példádról, de ne úgy, hogy ő azt érezze, hogy le akarod nyomni a torkán az információt, győzd le az okoskodó attitűdödet, légy bölcs mester és várd meg, amíg ő készen áll arra, hogy segítséget kérjen tőled. És hát van egy nagyon-nagyon érdekes dolog, de mielőtt ebbe még belemennék, közbe megnézem, hogy Csordás Ági is itt van, hello. Hajabács Attila, Szabó Erika, Bajor Eszter sziasztok. És köze nézem, hogy érkezett e esetleg kérdés vagy ötlet a témával kapcsolatban. Közben osszátok meg a mai önismereti 33 videót az ismerőseitekkel, barátaitokkal.

Hogy ők is lássák, ők is hallják ezeket a végtelen egyszerű viszont annál hatásosabb megoldásokat varázslat és mellébeszélés nélkül. Jó, én nem látok kérdést, úgyhogy megyünk tovább. Tehát van még egy izgalmas sztori ebben, amikor ugye valaki nem kér segítséget, de te tudod, hogy segíteni kell. Ahogy említettem tegnap a tudatos spiritualitás tréningen, ugye beszéltünk erről, egyébként megtudjátok vásárolni a videófelvételt, fantasztikus volt tegnap a tréning. Rengeteget meditáltunk, tényleg azt mondták, hogy ilyen gyakorlatias tréninget már nagyon rég láttak még tőlem is, és pont Losi mondta, hogy még látszik még rajtam is ma, hogy hatása alatt vagyok a tegnapi napnak, úgyhogy mindenkinek ajánlom a tegnapi tréninget, a tudatos spirituális tréninget, mert elképesztő energiákat mozgósít meg. Úgyhogy, na szóval tegnap beszéltem valakivel, aki ugye panaszkodott azzal kapcsolatban, hogy hát elmondta a barátainak, ismerőseinek, hogy hogyan kellene megoldaniuk a problémáikat, és igazából ő azt érezte, ami rettentően fájt neki, hogy teljes elzárkózás fogadta az ő segítségnyújtását. És ugye ő már azért egy ideje járja az önismeret útját, és hát az az igazság, hogy eljön az a pont mindannyiunk életében, amikor azt érezzük, hogy mi már mindent megtettünk. Ez egy nem kellemes és nem egy finom pont egy emberi kapcsolatban, de észre kell ezt venned, hogy mikor jött el az a pont, amikor az ismerősöd, vagy a szeretted az által, hogy sem tőled, sem mástól nem fogad el segítséget, egyre rombolóbb hatással van a kapcsolatotokra, a kapcsolódásotokra és rád is.

És amikor már rád is nagyon romboló hatással van, akkor az az igazi segítségnyújtás, amikor egyszerűen azt mondod, hogy oké én most megszakítom veled a kapcsolatot egy időre, mert egyszerűen azt érzem, hogy leszívod az összes energiámat, nem vagy hajlandó változtatni, nem fogadod el a segítséget, látod azt, hogy én már mennyit változtam ennek az eszköznek a segítségével és egyszerűen ameddig te nem vagy hajlandó változtatni, én nem szeretnék veled találkozni, beszélgetni, mert én senkinek sem engedem meg, hogy leszívja az energiámat és senkinek sem engedem meg, hogy elrabolja az álmaimat, úgyhogy kérlek, hogy ameddig nem vagy jól, addig ne találkozzunk. És hidd el, hogy bár ezt nagyon nehéz megmondani, talán ezzel segítesz a legtöbbet. Tehát van az a pont, amikor a segítségnyújtás az azt jelenti, hogy nem segítesz. Hogy hátat fordítasz és otthagyod. Miért? Mert talán ilyenkor tudod belenyomni abba a bizonyos szögbe, hogy fáj már neki annyira, hogy azt mondja, hogy oké akkor segíts. Hogy a te elvesztésed, hogy a ti kapcsolatotok megromlása, az talán felébreszti őt arra, hogy oké, akkor most már itt nagyon-nagy a gubanc és hogy ideje lenne, hogy ahogyan te is alázatos voltál vele az elmúlt időszakban, hogy ő is alázatos legyen veled. Ugyanis az emberi kapcsolatok legnagyobb titka az alázat. És hogyha te alázatos mesterként fordulsz ő hozzá, és ő tud alázatos tanítványod lenni, ugye mind a kettő idézőjelben, akkor ugye egy gyönyörű felemelő kapcsolódásban lehet rész. És ez oda-vissza megy.

Mert van, amiben meg ő sokkal ügyesebb, sokkal jobb, ő az alázatos mester és te vagy az alázatos tanítvány. És hogy ez a folyamatos dinamikus mozgás a kapcsolódásban, ez egy felfele ívelő eredményt fog hozni, ami azt jelenti, hogy folyamatosan haladtok egyre tágasabb és tágasabb tudatossági szintre és emelitek egymást. De ehhez azt kell, hogy mind a ketten fejlődjetek valamiben, amiben tudtok segíteni a másiknak. De ehhez kell alázat. Viszont hogyha a másik fél nem tanúsít alázatot, akkor bizony-bizony nincs más dolgod, egyszerűen le kell zárni ezt a kapcsolódást, mert a te életedre nagyon-nagyon romboló hatással lesz az, hogyha továbbra is fenn tartasz olyan kapcsolatot valakivel, aki igazából csak azt akarja, hogy meghallgasd a panaszkodásait, együtt sajnálkozz vele, végig hallgasd, hogy neki milyen szörnyű és milyen nehéz. De igazából nem tesz lépéseket, nem néz szembe a nehézségeivel, és akkor itt tényleg az a megoldás, és tényleg az a segítség, hogy ha lezárod vele a kapcsolatot. És igazából ez így fájdalmasan hangzik, de a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy ilyen esetben tízből szinte kilenc és félszer az történik, hogy azzal az emberrel, akivel tényleg nagyon-nagyon jó a kapcsolatod annyira megdöbben ezen, hogy te hátat fordítasz neki, hogy akkor kezd el őszintén gondolkodni és belenézni a tükörbe, hogy te jó isten, ennyire szarul vagyok, hogy még a Bogi sem hajlandó velem beszélgetni? És akkor azt mondja, hogy figyelj már, hogy akkor most így mi van? Mi történik? És akkor kér segítséget. Tehát alázatos tanítványba fordul. Nyilván van az az egy ember a tízből, aki rettenetesen megsértődik, aki elkezd fújni rád, hogy úristen te milyen beképzelt vagy és hogy stb-stb. De tényleg, hogyha nem tudsz neki segíteni, és ő nem hajlandó lépni, akkor nem az a cél, hogy fenn tarts egy látszat politikai kapcsolatot. Hiszen a hátad mögött ő így is úgyis így vélekedik rólad. Most legalább őszintén felvállalja, és kimondja neked, hogy hogyan vélekedik rólad és mit mond a hátad mögött. Tehát teljesen felesleges olyan emberi kapcsolatokat fenntartani, ami nem a tiszta szeretetre épül, hanem egy ilyen látszat politikás kölcsönös energiaszívós emberi kapcsolat. És bár ezek úgy tűnik, hogy úristen, hogy milyen kemény témák, de hogy hidd el, hogy azért vagy sokszor nem jól, azért nehéz az élet, amikor tényleg azt érzed, hogy súlyok vannak rajtad, hogy azért van az, hogy nem tudod a saját céljaidat megvalósítani, mert hagyod, hogy elrabolják az álmaidat és a vágyaidat, olyan emberek, akik a saját életükben nem hajlandók lépni és tenni.

Tudod van az a mondás, hogyha nem vagy hajlandó lépést tenni, akkor legalább hagyd azokat békén, akik tesznek a saját vágyaik megvalósulásáért. Úgyhogy ez az utolsó megoldás. Úgyhogy közbe nézem azt, hogy jött-e kérdés, gondolat észrevétel. Nyugodtan leírhatod azt is, hogy hogy tetszik a műsor, hogy mi a véleményed róla, vagy esetleg mit változtassunk a műsoron, legyen hosszabb, rövidebb, legyen sűrűbben, ritkábban, tényleg, amit szeretnétek, hiszen ez a műsor értetek van, meg persze értem is, mert imádom csinálni, de természetesen nagyon fontos, hogy ti mit gondoltok róla és hogy hogy tetszik nektek. Úgyhogy visszatérve itt, közbe nézem, hogy jött-e kérdés. Melinda kérdezi, hogy Börcsök Melinda kérdezi, hogy az is megvásárolhatja a tréning videót, aki nem vett részt rajta? Természetesen igen. Losi megosztotta a linket, amire hogyha rá kattintasz, akkor ott megtalálod a tudatos spiritualitás tréning videófelvételét, amit természetesen meg lehet vásárolni, hiszen cél az, hogy akkor is tudj tanulni, hogyha nem szeretsz, vagy nem tudsz valamiért eljönni a tréningünkre. Nem jó az időpont stb, stb. Oké, nem látok több kérdést, úgyhogy összegezzünk egy kicsit így a mai kérdéskörrel kapcsolatban.

Tehát a fő témánk az az volt, hogy miért nem fogadják el tőlünk a segítséget, és hogy hogyan tudunk úgy segíteni a szeretteinken, hogy ténylegesen elfogadják a segítséget. És akkor végig vettünk egy pár megoldást, hogy hogyan tudsz segíteni: mutass jó példát, teremts lehetőséget arra, hogy változni tudjon. Mesélj folyamatosan a pozitív példáidról, győzd le az okoskodó attitűdödet, válj bölcs mesterré, várd meg, amíg a tanítványod készen áll arra, hogy változni tudjon és ő jön hozzád ő kér segítséget, illetve, ha már azt érzed, hogy romboló hatással van a személyisége a kapcsolatotokra, rád és a céljaid megvalósulására, akkor zárd le vele a kapcsolatot, és mondd meg neki, hogy egy ideig nem kommunikálsz vele, ameddig nem szedi össze magát.

Ezzel fogsz talán a leginkább segíteni, hiszen van az a segítségnyújtás, ami akkor segítesz a legtöbbet, amikor nem segítesz. Úgyhogy hölgyek, urak, hogyha nincs több kérdés, akkor ennyi volt mára a mai önismeret 33 műsor, várlak benneteket jövő héten is hétfőn 19 órakor, és ne felejts el, kattints rá a kérek emlékeztetőt gombra, hogy minden műsorról kapj emlékeztetőt, hogy nehogy lemaradj az élő műsorról itt a Facebookon. Úgyhogy köszönöm szépen nektek, hogy itt voltatok. Találkozunk jövő héten. Sziasztok!