1980 és 1994 között születettek generációja Magyarországon az Y generáció. Bukásáról, elnyomásáról, feltámadásáról, szívéről, életcéljáról, szabadság iránti vágyáról, szenvedélyéről, világ megváltó erejéről olvasol most ebben az írásban. 

Y generáció szabadságharca

Talán gondold át a szokatlant, mielőtt teljesen elvetnéd. Olvasd végig az írásomat, és utána jöhetnek a gondolataid, véleményeid. Amikor egy generációt említek nem csak a születési idejére, hanem a  gondolkodás módjára is gondolok. A kettő csak néha egyezik meg.

Amit most leírok, 10 éves tapasztalat az önismereti területen szerzett tapasztalatokból. Én sem örülök ennek, hoyg ez így van. De veszem a bátorságot, és szeretném végre kiönteni, azt a bizonyos bilit.

TIPP: A generációk tulajdonságairól részletes videó sorozatot találsz, amit neked készítettem. Érdemes megnézned, újranézned. 

Generációk videó sorozat

Vágjunk is bele a sűrűjébe.

Önismereti szempontból érdekes tény, hogy milyen generációba tartozol a születési dátumod szerint, ám még fontosabb, hogy a szocializációs és a genetikai kódoltságodnak köszönhetően, a gondolkodás módod melyik generáció gondolkodás módját tükrözi.

A legnagyobb probléma, hogy azért mert Y generációs vagy, még simán lehet X generációs, vagy BabyBoomer a gondolkodás módod. Így ez hatalmas káoszt, és folyamatos belső harcokat indíthat el benned.

A belső béke és a belső szabadság egyik nagyon fontos alapfeltétele, hogy a születési generációdhoz azonos legyen a gondolkodás módod. Tehát ha Y generációs vagy, akkor legyen Y generációs a gondolkodás módod is.

A magyarországi generációk folyamatosan évről évre egymásra épülnek. A legnagyobb szakadék, két generáció gondolkodás módja, értékrendje, élethez való hozzáállásában az X generáció és az Y generáció között alakult ki.

Hatalmas a harc, a meg nem értettség, a két generáció közötti feszültség, és ma már biztos vagyok benne, hogy áthidalhatatlan a szakadék. Vagy még sem?

Ez azt jelenti, hogy az Y generációsnak 100%-ban érdemes önmagát felvállalnia, és felhagyni azokkal az egós vágyakkal, hogy hasonló eredményeket produkájon, mint egy X generációs, mert nem lesz így boldog.

Az X generációs bukás: az életem értelmetlen

Az X generációs sem boldog, hogy az élete a megfelelési kényszerekre a látszatpolitikára, az elméleti tudásra, a megszerzett iskolai papírokra és egy hamis világképre épül.

Nem véletlen, hogy mind a férfiak, mind a nők körében nagy számmal vannak, akik korai felnőttkorukban elszenvedik a kiégés állapotát a keserves fényűzésnek köszönhetően.

Szépen bejárták a társadalmi ranglétrát: szép család, szép ház, szép autók, szép egzisztencia, befolyásos barátok, bőven sok pénz, csodás egzisztencia, nagy karrier.

Mind ehhez egy dolgot nem kaphatnak meg soha: a belső szabadságot, az őszinte, önazonos, önfelvállaló, önmegvalósítást.  Hiszen nem tehetik meg. Nem hagyják nekik a belső programok.

Mit gondolna róluk bárki, ha egy X generációs, kitörne a látszatból? Nem bírják feldolgozni, ha hülyének, felelőtlennek nézik őket. Hiszen mindennél fontosabb számukra, mit gondolnak róluk mások. A szégyen, a kudarc a bukás, a konfliktus nem megengedhető számukra. Csak az a fajta amerikai álom idill, ahogyan élni kell, vagy ahogy szüleik kitalálták nekik.

Ők a leginkább meg nem értett generáció. És lassan nem tudnak már tempót tartani az új generációk ritmusával, tudásával.A fiatalabb generáció sokkal innovatívabb, kreatívabb, bátrabb, önfelvállalóbb képességeikkel. Így még feszültebbek, és még inkább támadóbban lépnek fel, minden új társadalmi berendezkedés ellen.

Az X generáció mindent elnyomott magában, csak hogy versenyképes lehessen a piacon. Keményen dolgoznak, és nem foglalkoznak az érzéseikkel. Ők fiatalon átélték a rendszerváltás kataklizmáját, ahol rájöttek a tudás és a pénz a hatalom, a biztonság eszköze és minden más lényegtelen.

Megtanulta, hogy veszélyes ha a szívére hallgat az ember, mert mindent elveszíthet, amit kínkeserves munka árán megszerzett. Így, ebben a börtönben szenvednek az X generáció tagjai. Most már nagyon. Csak senki nem meri megindítani a lavinát, mert félnek, rettegnek a bírálattól, véleményektől, kritikáktól. És mivel mindig is elnyomták az érzéseiket, egy ekkora érzelmi hullámzást talán nem is tudnának feldolgozni.

A keserves és hamis fényűzésben. Csak a forgatókönyv szerinti látszat és semmi tartalom.

Természetesen rengeteg szakirodalom ír róluk, így ha te is ebbe a generációba tartozol, és azt érzed üres, sivár, és semmilyen az életed, ne add fel önmagad. Ha túl tudsz lépni azon, hogy a közeli ismerőseid hülyének néznek, mert igaz életet akarsz élni, akkor máris nyert ügyed van.

Ha nem tudsz túllépni azon a félelmeden, hogy mit gondolnak és mit fognak szólni ahhoz a szüleid, ha őszinte, önazonos, önfelvállaló, önmegvalósító életet akarsz élni, szabadon, boldogon, és nem tudsz, nem foglalkozni azzal, hogy mennyire bántani fognak téged ezért, akkor sajnos garantáltan boldogtalan leszel.

Bocsi, de ha ez most felháborít, örülök, mert van remény a számodra. Talán ideje lenne bevallanod magadnak, hogy nem vagy boldog. És változtatni akarsz az életeden.

A megtört Y generáció

A rendszerváltáskor legfeljebb 9 évesek lehettek, így annyira nem sokkolta őket a kapitalizmus betörése. Sőt! Végre szabadon kiélhetik művészi hajlamaikat, felszínre hozhatják különleges képességeiket, és megélhetik, kibontakoztathatják tehetségeiket Mindent csinálhatnak, és azt is online.

Hiszen az ő korukban már természetes a net, a mobil, chat, az sms, és az összes többi közösségi média. Teljesen természetes, hogy ott érintkeznek, ott vásárolnak, ott élik az életük nagy részét.

Lazábbak, bulizósabbak, nagypofájúak, megmondóak, és egyáltalán nem felelőtlenek. Gyorsan tanulnak, és mélyen, nagyon nagyon mélyen éreznek.
És ez a pont az, ahol a szakadék kiszélesedik.

Mert az előző, X generációknak a tudás volt a fontos, és elnyomták az érzéseket és ezt várták el az Y generációtól is. És itt törték meg őket.

A Konfliktus

Az X generációsok nagyon irigylik az Y generációsokat, hogy a szabadságuk és a szívük követése miatt, hajlandóak lemondani a konformitásról, csakhogy megélhessék önmagukat. Az Y generációsok pedig haragszanak az X generációsokra, hogy nem is akarják megérteni őket. Még csak át sem gondolják az értékrendjüket.

Az X generációnak nagyon fontos a garantált siker, a kiváló eredmény. Mindent ezért tesznek.

Az Y generációs pedig élvezi az utat, és tanul az eredményből. Neki minden siker. Az élet, szívvel, lélekkel, szenvedéllyel, szabadon, már egy hatalmas siker.

Ezért nem tudnak mit mondani, mikor megkérdezik tőlük, hogy na, mit tettél le eddig az asztalra. Elmondják, hogy a szívük szerint élnek, erre kinevetik őket.

Ez a mély fájdalom tört most fel. És alakítja valóságunkat.

Az Y generációsok nem fognak behódolni a hamis politikának. A manipulációnak. Érzelmesek, érzékiek, de nem hülyék. Sokkal több élet van egy Y generációs életében, mint egy X-esében. És ez most már visszafordíthatatlan.

Az élet az életet díjazza, és az a világ, amit a Babyboomer, és az X generációs értékrend felépített, össze fog omlani.

És a tudálékosság helyét átveszi a szív, és a Z generációsoknak köszönhetően kiegyensúlyozódik, mert náluk kapcsolódik össze a szív és az elme ereje.

Az Y generációs, kreatív művész zseni világa itt van. És ha nem nyitod meg a szívedet, elmegy melletted az élet.

Az Y generációs világ itt van, a szív világa, a szeretet világa

Az Y generáció az Érzelmi Intelligencia területéhez tartozik, tehát előbb érez, csak aztán gondolkodik, és csak azután kérdezz.

Egy sivár, szív nélküli, poroszos szabályokkal teli, félelemre épülő világba születtek bele, a Szív generációja az Y-onosok.

A végtelenített érzelmi hullámzások, a szeretet, a mély kapcsolódás, ami re épül a személyiségük. Ezt törte össze a jelenlegi társadalmi rendszerünk, ahol mindenkinek ugyanolyannak kell lennie, és ugyan azt kell csinálni.

Az Y generáció, ebből a szürke, poroszos, unalmas, hideg, rideg életből rengeteg alkohol, drog, és minden egyéb segítségével próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy általánosságban nem mondható el róluk,  és nem figyelem zavaros, nem adhd-s, nem snis, nem beteg, nem szerencsétlen, nem semmirevaló, nem kukásautóra való, hanem egy érzékeny , kreatív, művész, zseni.

És csak két dolgot akarnak az Y generációsok:
Megértő figyelmet
Elfogadó szeretetet

Nem felesleges szívet kínzó szankciókat és szabályokat. Nem barbár hadviselő tanárokat.

Az Y generáció radikális változást hoz

Vicces volt, amikor az angol tanárommal a középsulin, az egyik osztálytársam kiabált, mert jobban tudott angolul, mint az oroszból átképzett bigott tanár.
A világ kitágult, felgyorsult, alap az angol, a francia, az olasz, a spanyol, és a duolingón tanul mindenki nyelveket.
Nem memoritereket akartunk tanulni, meg nyelvtant angolul, hanem beszélni akartunk megtanulni.
De ez nem sikerült.

Nem a csonka gúla képletéből akartunk érettségizni, hanem gazdasági pénzügyekből, asszertív kommunikációból, tárgyalástechnikából, önismeretből, emerismeretből, stb… Csupa értelmes dolgokból.

Látható, hogy az oktatás nem tartott lépést a fejlődéssel. Egészen a korona vírus világjárványig. (sajnos, megint megvártuk, hogy nagyon féjjon, és csak utána kezdtünk el változtatni)

Ma, a koronavírus idején, mikor mindenki homeofficaban van, látható, mennyi baromságot tanítanak a suliban, és a tanárok mennyire nem bírnak önmagukkal, és kicsinyes hatalmaskodó módon, még a neten keresztül is a megalázás eszközét használják a megfélemlítésre.  

Az Y generáció pokla

Az Y generáció a depresszió generációja lett, mert nem vettük időben észre, hogy változtatni kell. Szinte minden Y-onos elmondhatja magáról, hogy frusztrált, pánikrohamos, szorongó, félelemmel teli.

A társadalom, a politika, az idősebb generáció tudatlansága okozta, hogy ez a generáció elgyengült.
Egészen mostanáig. Most végre mi jövünk.

Az Y generáció világa

A világjárvány okozta karanténnak köszönhetően, a természet újra ébred, tiszta a levegő, és mindenki rá van kényszerítve arra, hogy kapcsolódjon végre a családtagjaival. Talán soha ennyi időt nem töltöttek együtt, és talán fogalmuk sincs ki mellett élik az életüket.

Kár, hogy ennyi ember halála kellett ehhez. Nagyon szomorú, és sértő ez a világvezetésére nézve, hogy hagyták ezt idáig fajulni.

Az Y generáció világa a szabadságról, a szeretetről, az önmegvalósításról, a szabadon szerveződő közösségekről szólnak. a természetvédelemről, a bio gazdaságról, a fenntartható fejlődésről, a környezetvédelemről, a Föld bolygó és a természet megvédéséről szólnak.

Ahol fontos a pénz. De nem cél a pénz, hanem eredménye annak az őszinte, önazonos, önfelvállaló, önmegvalósító adakozó attitűdnek, amit képviselnek.

Egy igazi Y-onos, nem fog beérni a munkahelyére 8:00. Mert hajnali 3-ig dolgozott, alkotott otthont. Egy igazi Y-onos, nem fog látszatkapcsolatban élni. Megy a szíve után. És nem fog megalkudni az elvárásokkal.

Szabadon, boldogan, kiteljesedetten akar élni a kapcsolataiban is, és ahol megpróbálják letörni a szárnyait, elmegy onnan. Köszönés nélkül. Nem marad meg olyan helyen, ahol nem támogató közeg veszi körül. Ahol nem értékelik, nem figyelnek rá, és nem hagyják kibontakozni.

Ha hagynak kibontakozni egy Y generációst, akkor afelszínre tud benne jönni, egy kreatív zseni alkotó művész, akinek fontos a pénz, de nem az a legfontosabb. Körbeutazza a világot, egy hátizsákkal, és nem kell neki a luxus, presztízs szálloda. Az igazit, az őszintét, az emberit keresi, és jeleníti meg.

Mivel sok Y generációs foglalkozik már büszkén önismerettel, önfejlesztéssel, önmaga kibontakoztatásával, már sokan vannak, és most fognak előbukkanni igazi személyiségeik, világ megváltó ötleteik.

A Szív világa jött el. Az érzelmi intelligencia világa.

Ahol az önismeret és az önfejlesztés alap. Nem luxus, és nem flancolás.

Én 40 éves leszek az idén. AZ idősebb generáció szerint, tök gáz, hogy nincs gyerekem. Hogy nincs saját pénzen vett otthonom. Hogy nem mentem férjhez, hogy rengeteg párkapcsolatom volt, és hogy az életem az OtthonFa Univerzum építése.

Amikor elmondom, hogy digitális nomádként élek egy éve ( 10 hónapja ) és előtte 7 évig home officban dolgoztam, nem is értik, hogy ez hogy lehetséges.
Utazva írok könyveket. Utazva vezetem az OtthonFa Nemzetközi Önismereti közösséget, ahol mások szerint is, nagyon magas önfejlesztő elvárásokat támasztok.

Nem elmegyek egy hónapra valahova külföldre, hanem az egész világ az otthonom. 
Az idősebb ügyfeleim pedig üdvözlik és ünnepelik a vidám, szabad, önérdekérvényesítő Y generációs stílusomat. A szeretet stílusát.

Az idősebb generációsoknak, nincs is igazán fogalmuk arról, mi is az igazi szeretet. Sajnos. Nem is nagyon volt erre lehetőségük. Akkor még valóban más világ volt.

Az Y generáció célja

Az Y generációs gondolkodásmódúaknak pedig itt egy cél, ami értelmet fog adni az életednek:
Éld a szabad, élményekkel teli, őszinte, önazonos, önfelvállaló, önmegvalósító, saját életedet.

Mert erre dobbannak meg szíved húrjai.
Ez az, amire vágysz. Tudom, mert én is erre vágytam.
És egy Y generációst, leginkább egy Y generációs érthet meg.

A belső szabadságharc az önismerettel kezdődik, szabadítsd fel magad!

Gyere ki a megfelelési kényszerek, az önkorlátozó hiedelmek, a hamis illúziók, a negatív, önromboló programozottságból. Szabadítsd fel magad az érzelmi káoszból, a mentális őrületből, és abból a téves berögzültségből, hogy életképtelen vagy.7

Szabadítsd fel a benned lévő potenciálokat!

Szabadítsd fel a benned élő különleges képességeket!

Szabadítsd fel a benned élő kreatív zsenit!

Szabadítsd fel magad, hogy megélve a benned lévő szívbéli vágyakat, könnyedén működtetve a különleges képességeidet, éld minden nap az életfeladatodat, mely gazdaggá és boldoggá tesz téged, és így mindenkire pozitív hatást tudsz gyakorolni, aki csak kapcsolatba lép veled.

Szabadítsd fel magad, hogy felfedezd szerethető vagy, és így meg tudod engedni, hogy mások is szeressenek. Azt, aki te valójában vagy.

Szabadítsd fel magad, hogy végre megértsen a világ, hogy te is megértsd a világot, és felismerd, hogyan is kell élni.

Kattints tovább a 30 perces önismereti önfejlesztő {ingyenes} videókhoz:

<<< Önismeret 1. rész >>>

<<< Önismeret 2. rész >>>

<<< Önismeret 3. rész >>>