Hogyan fejleszd az önbizalmad a valódi önismeret útján?

Annyi önbizalom fejlesztő tréning és tréner van. Akkor mégis, hogy lehet ennyi önbizalom hiányos ember?

– Mester, miért nincs önbizalmam? Úgy unom ezt!

– Miért vagy az, aki? Kezdjük az elején. Sok kudarc ért? Sokszor okozott az fájdalmat, hogy valaki csalódott benned, mert nem feleltél meg az elvárásainak? Hiába törekedtél, hogy elfogadjanak és szeressenek, volt hogy hátat fordítottak neked? Illettek negatív kritikával a szüleid? Előfordult, hogy hibáztál és ezért bántottad magad? Érezted azt, hogy nem vagy elég értékes vagy elég hasznos? Burokban neveltek és rengeteg mindent megcsináltak helyetted a szüleid, netán még döntéseket is hoztak helyetted? Sokszor hallottad, hogy ne bízz senkiben? A senkiben vajon te is benne vagy? Így tudat alatt azt értetted, hogy még magadban sem? Szoktad magadat másokhoz hasonlítani? Le szoktad szólni az embereket, vagy néha felmagasztalod őket? Megteszel másoknak olyat, amihez nincs kedved?

– Mester elég! Ez őrület! Ezt mind átéltem!

– Az az őrület, hogy ha megnézed ez mind külsőség. A körülményeid áldozata vagy, és ahogy hozzád viszonyulnak az emberek, te úgy és az alapján ítéled meg saját magad. Mások rólad alkotott gondolataid az énképeddé váltak, és szépen felépítetted a negatív énképedet. Önértékelésed abszolút negatív, így mégis hogyan bízhatnál magadban, ha semminek tartod magad? Negatív énképed a hiteddé vált, és mára már teljesen képtelennek tartod magadat bármit elérni., megteremteni. Sőt! Lassan már azt is elhiszed, hogy meg sem érdemled, mert ilyen nyomorult vagy.

– De azért van bennem jó is. Van egy csomó pozitív tulajdonságom.

– Azért van? Egy negatív gondolat, amit önmagadról gondolsz, csak 17 pozitív gondolattal semlegesíthető. Szerinted le tudnál írni most azonnal 100 db pozitív tulajdonságodat?

– 100-at???? Úristen! Most mit csináljak Mester? Hogyan fogjak hozzá, önmagamhoz? Az a célom, hogy fejlesszem, növeljem az önbizalmam. Úgy döntöttem, hogy magas és egészséges önbizalommal rendelkezek. És cselekszem. De mis az első lépés?

– Figyelj arra, hogy ne az instant önbizalmadat kezd el feltúrbózni. Ez egy óriási csapda! Ha most nekiállsz, hogy a külső megítélésedet pozitív irányba fordítsd, mindent elkövetsz, hogy dicsérjenek és értékes és hasznos része légy a társadalomnak, akkor ez deformálni fogja a személyiségedet. A másoknak való megfelelési kényszereid vezérelte „kicsiéned”, hajtani űzni fog, a dicséret és elismerés drogjáért és ha ezt nem kapod meg még rosszabbul leszel mint most.

– Rendben, ne instant önbizalmat építsek. Hogyan tovább?

– Stabil alapot kell képezned ahhoz, hogy önbizalmad és az önmagadba vetett hited, soha többet ne tudjon meginogni. Figyelmet fókuszát fordítsd önmagadra és kezdd az önbizalmad fejlesztését az első lépésekkel:

1. A negatív énképedet pozitív énképpé kell változtatnod. Írd össze (kérdezd meg) , mások mit gondolnak rólad. Majd írd össze, te mit gondolsz magadról. Ezekből húzd az összes negatívat. Ezután soha többet nem mondhatsz és nem gondolhatsz magadról negatívat. ne kritizáld és ne marcangold önmagad soha többet.

2. Hagyd abba, hogy megfelelési kényszerekből döntesz és cselekszel.

3. Ne hasonlítsd magadat másokhoz és ne foglalkozz azzal, mit gondolnak vagy mondanak rólad mások. Még magadat sem ismered, ők meg csak a szerepeidet.

4. Kerüld a negatív, pesszimista, irigy, okoskodó, lehúzó emberek társaságát. csak támogató közeggel vedd körbe magad.

5. Írj megerősítő mondatokat, amelyek már azt az énedet fejezik ki, akinek magas az önbizalma, és ezeket addig mondogasd naponta, amíg el nem hiszed.

És még egy fontos dolog!

Az önbizalom hiányod a múltad, vagy a jelened? A szerepeidnek alacsony az önbizalma, vagy isteni esszenciádnak? Lehet, hogy már egy csomót változtál és csak megszokásból alacsony az önbizalmad?

Csináld végig a gyakorlatokat és tapasztald meg az igazságot!

Légy felfedező, kutató és élvezd ezt az izgalmas utazást önmagadban! és ne feledd, ezek még csak a kezdő lépések!

– Rendben Mester! Csinálom! Gyerünk tovább! Huhh de jól vagyok most!

– Hajrá!

 

Kattints az ingyenes értesítőért!