Miért kell megszabadulni bizonyos gondolatoktól?

Képzeld el a figyelmed úgy, mint egy marék rizs. Amikor koncentrált vagy, akkor a rizsszemek egyetlen kupacban (mondjuk a markodban) vannak. Könnyű őket irányítani, átrakni egyik helyről a másikra stb.

A felesleges gondolatok szétzilálják a figyelmed és a fókuszod. Így a -fenti példánál maradva- a maroknyi rizsszemet mintha a földre dobtad volna. És a figyelmed, mint a parányi rizsszemek száz és száz irányba futnak szét.

Amikor a figyelmed ilyen sok irányba van megosztva, az nagyon fárasztó és teljes zavart okoz. Nem tudsz igazán odafigyelni semmire. Nem tudod hatékonyan és nyugodtan elvégezni a munkád.

És igen, jól gondolod, nem tudsz nyugodtad pihenni sem.

Mik azok a „felesleges gondolatok”, amelyeket ki kell pucolnod?

Akkor tudsz nyugodt, kiegenysúlyozott és hatékony lenni, ha adott pillanatban csak egyetlen dologra figyelsz: arra, amit éppen csinálsz.

Ha tehát a gyerekeddel játszol, akkor a munkahelyi problémáid felesleges gondolatok, amelyek megakadályozzák, hogy kiélvezd a pillanatot.

Nézd meg a videót és a mélyebb megértés mellett, gyakorlati tippeket is kapsz a gondolataid rendezéséhez.

Hangfelvétel (MP3) formátum:

[smart_track_player url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/of-public/Hanganyagok/Onismereti33/hogyan-szabaduljak-meg-a-felesleges-gondolatoktol.mp3″ title=”Hogyan szabadulj meg a felesleges gondolatoktól?” artist=”Kárpáti Boglárka – OtthonFa” hashtag=”önismeret,önismeret33,gondolatrendezés,mentális zaj” twitter_username=”otthonfa” ]

Transcript (videó legépelve)

Én azt gondolom, hogy most már élőben vagyok itt veletek, úgyhogy hello OtthonFások! Szeretettel köszöntelek benneteket itt a hétfő esti önismereti 33 élő Facebook műsorban. Ah mindig kimondom egyszerre ezt a mondatot juhú.

Nem tudom, hogy ti, hogy vagytok ma, de én már teljesen fel vagyok pörögve, hogy itt a tavasz, kint lehet lenni, igaz most már egy kicsit sötétedik, de ilyenkor már minden bajom van mikor itt bent kell ülni az irodába, úgyhogy végtelen hála és köszönet, hogy itt vagy velem és hogy együtt utazunk a valódi önismeret útján. És hogy rászánod minden hétfőn este 7 órakor ezt a pár percet arra, hogy fejlődj, arra, hogy rendeződjenek a gondolataid, arra, hogy egyre tisztábban, egyre őszintébben és egyre boldogabban tudd megélni a mindennapokat. Wáo. Hát ki ne ezt akarná.

Nagyon érdekes dolgok történtek az elmúlt időszakban, ugye két hete nem találkoztunk, nem voltam itt veled élőben, ez nem jelenti azt, hogy nem voltam itt. Hiszen rengeteg videóanyagot, rengeteg blogbejegyzést, rengeteg mindent találsz az OtthonFa site-on, a Youtube csatornán, a Facebook videók között, illetve hol még?

Az OtthonFa csoportban, hogyha nem vagy még csoporttag, akkor keress rá az OtthonFa önismeret szabadulj fel csoportra. Tehát rengeteg dolog van, illetve az OtthonFa önismereti klubban folyamatosan ott is élő adásokat tartok, úgyhogy van dolog bőven, úgyhogy én elkezdtem a 2017-es pörgést. Remélem, hogy te is, hiszen így van értelme, hogyha, ha tényleg azt az életet akarjuk élni, ami ott legbelül csiklandoz minket, ahhoz tényleg tenni kell, tényleg változtatni kell a szokásainkon is, bátran szembe kell nézni azokkal a dolgokkal, amelyek korlátoznak, blokkolnak minket abban, hogy ki tudjunk teljesedni és fel tudjunk szabadulni, mert én abban hiszek, hogy az önismeret a legszuperebb megoldás arra, hogy megtudd teremteni azt az életet, amire te vágysz. Hogyha itt vagy, akkor írj egy szia-t, egy hello-t. Küldj egy szívecskét, imádd le a videót, jelezd valahogy, hogy itt vagy, hiszen már annyi módon lehet itt a Facebook-on kommunikálni, kontaktolni egymással, én is közbe ránézek, hogy hányan vagytok itt, és kik vagytok itt.

Hiszen minél többen vagyunk, én azt gondolom, hogy annál hatásosabban tudunk magunkon és a szeretteinken is segíteni, dolgozni a beakadt mentális, érzelmi, spirituális, fizikai dolgainkon. Közbe rátekerek a videóra, wáo, sziasztok, wáo tök jó sokan vagyunk. Ja, igen nem is mondtam a mai adás címét. Hogyan szabadulj meg a mentális zajtól. Hú ez egy nagyon-nagyon-nagyon fontos dolog, ezt az OtthonFa klubba is folyamatosan előkerül, mint téma, úgyhogy ma hoztam nektek, hogy tényleg tudjunk elcsendesedni, tudjunk pihenni, hiszen rettentően fontos, hogy regenerálódni tudjunk. Közben Valentin Dani itt van hello, Farkasné Papp Éva is itt van, mint mindig, szia, és Szentesi Judit is OtthonFa klub tagunk is megérkezett és hát gondolom, hogy többen is itt vagytok. Szerintem Málna is megérkezett, talán már hazajött Baliról, nem tudom, nem figyeltem.

Majd megírhatnád Málna, hogy milyen volt Bali, nagyon kíváncsi vagyok rá. És hát közbe érkezik Katona Eszter is és egy csomó mindenki, úgyhogy hello OtthonFások, nagyon-nagyon nagy szeretettel köszöntelek benneteket és most már el is telt a bevezető beköszönő időszak, úgyhogy ha itt vagytok, akkor vágjunk is bele a mai témába, hiszen ez nagyon-nagyon fontos nem csak az önismeret útján, hanem minden téren, ahhoz, hogy tényleg felszabadultabban tudd megélni az életedet, és ne ilyen őrült hullámvasutazás érzelmi őrület legyen az életed, ahhoz bizony meg kell szabadulni ettől a mentális zajtól. Na, de hogyan? És közbe Magdi is megérkezett, szia Magdi. Csaba Andor Elek úristen, ezt nem tudom anyukádék hogy tudták kitalálni, hogy három keresztneved van, fogalmam sincs, hogy hogy szólítsalak, ugye itt nem tudod aláhúzni, köszi, hogyha leírod, hogy melyik az a keresztneved, amelyiken lehet szólítani, Csaba Andor Elek köszi. Tehát, hogy mi is az a mentális zaj, kezdjük ezzel, és hogy arról fogunk még ma beszélni, hogy miért fontos megszabadulni a mentális zajtól és különböző technikákat hoztam nektek arra, hogy hogyan tudod egyre jobban elcsendesíteni az elmédet és kidobálni azt a sok szemetet a fejedből, ami ott van benne, ami meggátol abban, hogy tisztán láss, hogy ne önámításba hazugságba teljen az a gyönyörű élet, hanem igenis őszintén, önfelvállalósan és szabadon, hiszen ez a cél itt a valódi önismeret útján, úgyhogy te is azért vagy itt, hiszen egy szabad élményekkel teli, tartalmas, könnyedebb életet akarsz és nem ezt az őrületet, amit akár hoztál otthonról. Na, kezdjük akkor a mentális zajjal, hogy mi is az. Képzeld azt el, hogy van van egy kedvenc tered a városodban, ahol laksz, vagy bárhol a világba van egy kedvenc tér.

És közben Losit megkérem, hogy az új fantasztikus, menő billentyűzetével egy picit halkabban gépeljen mert állatira hangos. Vett ilyen nem tudom ez a tudjátok, ez a nagyon gamer, világít, villog, több színben lehet állítani, tiszta neon őrület, és ugye az az az olyan, hogy hát azt úgy ütni kell, tehát hogy ezt nem lehet simogatni, mint egy cuki laptopot, azt úgy oda kell verni, és hát most ő itt gépelt úgyhogy az nagyon zavart, úgyhogy köszi Losi. Na, szóval, hogy képzeld el, hogy ott vagy egy egy téren. És azon a téren rengeteg ember van. Olyan sokan vannak, hogy hömpölyög a tömeg, te is alig bírsz menni, össze-vissza lökdösnek, a táskádat alig bírod magadon tartani, és képzeld el ugyanezt a teret, amikor tök üres. Te állsz a tér közepén, én meg állok a tér szélén és integetek neked, hogy szia, itt vagyok, gyere. Hogyha tele van a tér, találsz meg vagy veszel észre könnyebben, vagy amikor tök üres a tér, akkor látsz meg előbb? Akkor látsz meg könnyebben? És hát tök természetes, hogyha nincs ott az a sok ember, akkor sokkal tisztábban tud a kommunikáció kettőnk között lezajlani, hiszen csak te vagy, meg csak én. Na, valahogy így képzeld el azt, amikor a fejed tele van tök felesleges gondolatokkal, ott van az a sok ember, ott van az a sok gondolat, ők is ott beszélgetnek, csacsognak, és közben őrületes problémamegoldások zajlanak a fejedben, közben listák futnak, programok, mit kell vásárolni, mi van a gyerekkel, mit vettél ma föl, mit kell elintézni a héten, kit kell fölhívni, jönnek-jönnek a listák, a gondolatok és egyszer csak azt érzed, hogy magad alá temet, tiszta gyomorgörcsös vagy, frusztrált vagy és hogy ráadásul még hogyha hangzavar is van, akkor én hiába kiabálok neked a tér másik végéről, hogy szia, itt vagyok, vegyél már észre, nem fogsz észre venni. Lehet, hogy egyálalán nem is veszel észre. Na, itt tűnnek el a fontos ötletek, itt tűnnek el az intuitív gondolatok, a te fejedben is. Így nem hallod meg azt a belső halk hangodat, hogy szia, ide gyere, mert annyi minden történik, amire figyelsz, és amire nem figyelsz a fejedben. És ezek a gondolatok és figyelj, hogy mi az, ami zaj és mi az, ami fontos gondolat. Minden olyan gondolat, zajnak minősül, ami nem a jelenpillanatban történik. Minden gondolat. Tehát mindaz, ami a múltaddal kapcsolatos, mindaz, ami a jövőddel kapcsolatos a jelenpillanatban zajnak minősül. Oké?

Aztán még. Minden olyan gondolat, ami az adott tevékenységhez nem kapcsolható, amit éppen végzel, az is zaj. Tehát mondjuk ülsz a téren és nézed ezeket a gyönyörű tulipánokat, amik most tavasszal nyílnak ki, és közbe azon gondolkodsz, hogy oké, akkor még haza kell menned, akkor ki kell szedned a mosógépből a ruhákat, akkor jövő héten el kell azt intézned, illetve, hogy hm nagyon ismerős ez az illat, minthogyha, amikor nyaraltál volna, akkor és mit csinál a tudatod? Ide-oda ugrál az időben. Ez mind zaj. Holott a jelenpillanatban igazából annyi történik, hogy ülsz és nézed, és szagolod azt a gyönyörű tulipánt. Csak ezzel kapcsolatban, csak a tulipánnal kapcsolatban kellene, hogy legyen gondolat a fejedben ahhoz, hogy tisztán és könnyedén össze tudj kapcsolódni a kreatív elmével, hogy megtudd hallani a belső halk hangodat, hogy halld az intuitív gondolataidat. Mindazokat, amelyek előre visznek téged a célod megvalósulása irányába. Aztán még mi a zaj? Amikor azt érzed, hogy úristen valami eszedbe jutott és nagyon ideges leszel tőle és nagyon gond, nagyon-nagyon gyomorgörcsös leszel tőle, megijedsz valami belső gondolattól, az is zaj. Hiszen úgy működünk, hogy először van a gondolat, a gondolat kivált egy biomechanikai folyamatot, ami által különböző biológiai folyamatok zajlanak a testedben, amit úgy hívunk, hogy érzés. Tehát először van a gondolat, és utána érzed az érzést. És nagyon sokszor van az, hogy a gondolatot nem is látjuk, nem is érzékeljük, fel se fogjuk, csak egy érzést érzel meg. Vagy egy csodálatos érzést, vagy egy nagyon rossz érzést. És ezek az érzések megint eltudják vinni a gondolataidat. Őrület van nem? Tehát jön egy gondolat, az kivált egy érzést, ebből az érzésből megint születik egy gondolat és biztos tapasztaltál már ilyet, hogy eszedbe jut valami és akkor ebből elkezdesz egy történetet gabajítani. Vagy egy felfelé ívelő spirálon indulsz el és egyre jobban vagy, vagy egy lefele ívelő spirálon indulsz el és egyre pocsékabbul vagy, egyre ramatyabbul vagy. Mész bele a dagonyászol a nem tudom micsodába, problémába, meg meg épp az életed legnagyobb megoldásra váró feladatába. Megvannak az érzések? Hogy mennyire össze-vissza tudnak vinni azok a gondolatok, amiknek nincsenek itt helyei, ebben a pillanatban, amiben most éppen vagyunk.

Tehát most hogyha nézel engem és figyelsz rám, és közben még rengeteg fele van a fókuszod, még egy csomó minden fele kell figyelned, akkor ugye mindaz, ami nem a fő dologgal kapcsolatos, amire te most éppen figyelni akarsz, az igazából mind zaj. Tehát rengeteg mentális zaj van a fejedben. Aztán még az is zaj, amikor van egy folyamatosan vissza és visszatérő gondolatod. Valamivel kapcsolatban. Egy személlyel, egy szituációval, munkahellyel, elvégzendő feladattal vagy bármivel. És újra-újra egész nap eszedbe jut, például nem tudom. El kell intézned a főnöködnek valami cuccot, és és azt meg kell csinálni, de nem csinálod meg, halogatod, de az állandóan eszedbe jut, hogy hú meg kéne csinálni, á de nem csinálom meg, mert. De meg kéne csinálni és akkor így telnek napok, hetek, akár hónapok is és az állandóan előjön. És minél több idő telik el, annál masszívabb fájdalmasabb, terheltebb érzést hoz magával. Ugye a halogatás, hogy mennyi energiát visz el. Ez is mentális zaj, amikor újra és újra előkerül egy gondolat, aminek a jelenpillanatban semmi köze. Közbe figyelem, hogy van-e kérdés esetleg itt a mentális zajjal kapcsolatban. Vagy van tapasztalatod, ami nem egészen tiszta vagy van egy gondolatod azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a te életedben mentális zaj, de nem tiszta a kép, akkor tedd fel a videó alatti hozzászólásban a kérdésed, hogy tegyük rendbe. Oké? Hogy tök tiszta legyen, mert, hogy tényleg itt az OtthonFa közösségbe az a célom nekem is, illetve mindenkinek, aki itt van, hogy eljussunk a tisztánlátás állapotába, hogy minél kevesebb mentális zajjal tudjunk nyugodtan, békésen, boldogan, bőségben élni.

Úgyhogy kérdezzetek! Közben Antal Ildiék is megérkeztek, hello Pallaga Tímea is itt van, szia Timi. Én egyelőre nem látok most kérdést, de amint megjelenik nekem, akkor rögtön fogok rá válaszolni, illetve, hogyha élő adásban nem marad rá idő, akkor természetesen, amint vége van megnézem a hozzászólásokat, és akkor fogok rá válaszolni. Itt jegyzem meg, hogy az összes eddigi önismereti 33-at megtudod nézni itt a Facebook oldalon a videók menüpontra kattintasz, akkor ott az összes kilistázódik, illetve az OtthonFa Youtube csatornára is mindig felkerülnek az önismeret 33 videók, úgyhogy ott is megtudjátok nézni az összes eddigit, és hát javaslom, hogy nézzétek a videókat, mert a régiek is tök jók voltak és rengeteget fognak segíteni. Na, hogyha tisztáztuk, hogy mi a mentális zaj, akkor most pedig nézzük meg, hogy mik azok, amik miatt fontos lenne, hogy megszabadulj a mentális zajtól. Tehát hogy milyen ártalmas, hogyha tele van szeméttel az agyad, hogy mik azok, amiket teremt a mentális zaj. Én is írtam listát, hogy egy pár dolgot összeszedjek, hiszen holnap reggelig tudnék erről beszélni, úgyhogy mindig törekszem arra, hogy a legfontosabbakat, tényleg mindig az adott témának az esszenciáját vegyük ki, hogy a leginkább tudja segíteni a fejlődésedet. Na, mit eredményez az, hogyha, ha te tényleg tele vagy mentális zajjal? Ugye nem pihen az elméd, ez az első és legfontosabb dolog.

Ugyanúgy ahogy neked pihenésre van szükséged, bármilyen tested, testrészednek pihenésre van szüksége, ugyanúgy ugye az agyadnak is, illetve az idegrendszerednek is pihenésre van szüksége. Ugye amikor lefekszel aludni nem pihensz. Nem pihensz imaginációs meditációban, vagy vezetett meditációban, vagy vizualizációs meditációban, tehát semmilyen olyan meditációban nem tudsz pihenni, ahol történet van ugye. Egyedül a csend meditációban tudsz pihenni, na de hát azért ember legyen a talpán, aki a mai világban el tud jutni odáig, hogy hosszú órákon keresztül csöndbe tud lenni. Aztán nem tud pihenni az elméd. Aztán hogyha tele van mentális zajjal a fejed, akkor nem tudsz százszázalékosan összekapcsolódni a kreatív elmével, a kreatív intelligenciával. Ugye ez főleg a jobb agyféltekébe található, az emocionális részen, de mit jelent ez és miért fontos? Amikor van egy problémád és nem tudsz összekapcsolódni a mentális, a kreatív elméddel, mert tele van mentális zajjal az agyad, tele vagy megfelelési kényszerrel, védekezési mechanizmussal, bekapcsolnak a félelmeid, ez is mind mentális zaj egyébként hozzáteszem, tehát nem tudsz tisztán összekapcsolódni a kreatív elméddel, akkor egyszerűen nem fogod látni annak a problémának, annak a megoldásra váró feladatnak a végtelenül egyszerű megoldását, mert annyi minden hülyeség van itt, hogy azt a halk hangot, aki a tér túloldaláról próbál veled kapcsolatot teremteni nem fogod meghallani. Tehát nehezen megy a probléma megoldás. Nem tudsz a jelenben lenni. Ugye ez óriási probléma a mai világban, hogy szinte 99%-ban úgy telik el egy átlagos ember napja, hogy vagy a múltban vagy a figyelme fókusza, hogy úristen mi t9rtént, meg a tapasztalataim, meg biztos megint az lesz, meg megint mit fognak szólni, tehát jön az összes őrület, vagy a jövőbe. Hogy mi lesz, ha így döntök, milyen következménye lesz, úristen, veszteség fog érni? Tehát alapvetően ugye vagy a múltba vagy a jövőbe van. Pedig meg kell tanulnunk a jelenben lenni, hiszen itt vannak a csodák. Itt vannak a lehetőségek, itt van mindaz a megoldás, amire szükséged van. És ez igen-igen kell a mentális önfegyelem, ami nagyon fog segíteni abban, hogy ki tud szűrni a mentális zajt. Aztán mit okoz még, ha tele van az agyad? Ugye azt tapasztalod, hogy érzelmi hullámvasúton ülsz.

Hol fent vagy a fellegekbe tök jól vagy, aztán egyszer csak azt érzed, hogy hát, mint hogyha leszívták volna az összes energiádat, tökre elfáradtál, frusztrált vagy, türelmetlen vagy, hisztis vagy, utálod az embereket, a másik példa meg szeretsz mindenkit és a hála és a szeretet érzésétől pedig egyszerűen olyan áhítatba tudsz kerülni, hogy minden csodálatos és minden szép. Nyugi, nem vagy megőrülve oké? Csak egyszerűen a mentális zajok áldozata vagy. A gondolataid áldozata vagy, mert nem tudod uralni őket és jönnek és mennek és hatással vannak rád és rengeteg minden történik a világba. Ugye egy másodperc alatt rengeteg mindent fogsz fel a külvilágból és saját magadból is. Ezt nem tudod mind feldolgozni, nem tudod mind felhozni a tudatos elmédbe. Lehetetlen. Ettől függetlenül, hogy te nem tudod, nem tudatosul benned, hatással van rád. Tehát az érzelmi hullámvasutazásod az azért van mert minél több szemét van a fejedbe, annál több hatásnak vagy kitéve. Igaz? Ezáltal borzasztóan elfáradsz mentálisan is, meg érzelmileg is. És még az jutott eszembe, közbe persze ránézek, hogy jött-e kérdés. Egy nagyon fontos dolog, ami így főleg a mai világban kezd ilyen nagyon-nagyon-nagyon, hogy mondjam elbutítani az embereket és a produktivitásunkat meg-meg az eredményességünket csökkenteni, illetve azt a fajta nyugodt, kiegyensúlyozott, békés, felemelő állapotot nem engedi meg, amire azért úgy mindannyian vágyunk, a nap 24 órájában vágynánk erre, hogy így éljünk. De. A mai világban nagyon elterjedt a multitasking és erre szeretnék most kitérni. Nagyon jó dolog, hogyha egy percben, vagy egy időpillanatban, te rengeteg dologra tudsz figyelni.

Ugye a csajokra szokták mondani, hogy na hát a csajok azért egyszerre több mindenre tudnak figyelni, ez persze igaz a pasikra is, de nem is az a lényeg. Nem feltétlenül pozitív dolog már a mai világban, amikor valaki multitaskingol. Ugye mit jelent az? Azt, hogy egyszerre írok a Facebook-on, egyszerre osztok meg valamit a snapchat-en, egyszerre twittelek valamit, közbe jött egy e-mail, arra válaszolok, közbe csörög a telefon, közbe írt valaki egy sms-t, 28 folyamatba vagyok, közbe ú az Excel táblázatot akkor töltöm, meg még bejött valaki az irodába, és akkor még vele is beszélgetek, és akkor megy ez a teljes őrület, hogy egyszerre, megsokszorozódsz és olyan minthogyha párhuzamos dimenzióban élnél és húsz Bogi próbál meg különböző feladatokat egy időpillanatban elvégezni. Naná, hogy megcsinálja Bogi ezt, mert a Bogi nagyon ügyes, de félóra alatt, vagy két óra alatt úgy elfárad az agy, meg az idegrendszer, hogy tulajdonképpen nem tud hatékonyan működni. De ebben a multitaskingban van egy nagyon izgalmas történet. Hogy ez a pörgés, ez az elképesztő őrület, erre rá lehet szokni. Ez olyan, mint a drog. Képzeld el. És rettentően nehéz leállni. Márpedig, hogyha te ki akarod szűrni a mentális zajt a fejedből, ha elakarsz jutni abba a csendes, kiegyensúlyozott, békés, intenzív állapotba, akkor bizony-bizony le kell szokni a multitaskingról. Ez nem azt jelenti, hogy ne pörögj.

Pörögj, csak arra figyelj, hogy egyszerre egy dologra fókuszáld a figyelmed, mert sokkal hatékonyabb leszel. És nem adott időpillanatban kell neked mindenre figyelni, meg fókuszálni, hanem lehet azt egymás után is. Jó? Tudom, hogy sokat beszélgetünk arról, hogy az idő és a tér az nem lineáris, hanem fraktális spirál szerű és hogy minden egy pillanatban van, ezt tök jó. Csak ugye annyira korlátolt az agyunk, hogy nem tud mindig így működni. Kell neki pihenni. Oké? Na, közben azt mondja, hogy Kiszela Zita: Hát akkor én egy áldozat vagyok és nem tudom a kiutat. Hú Zita, megteszed, hogy pontosítod ezt, hogy mi az, hogy áldozat? Tehát, hogy a gondolataid áldozata vagy? Vagy hogy a mentális zaj áldozatai vagy és hogy erre nem tudod a kiutat? Fogunk még egyébként technikákat beszélni. Közben ja igen, hogy hol találod a régi megoldásokat? A kiút, nagyon jó, akkor beszéljünk a kiútról. Mert közben meg itt megy az időnk. Tehát ugye beszéltünk arról, hogy mi a mentális zaj. Beszéltünk arról, hogy milyen következményei vannak annak, milyen negatív hatásai vannak az életedre, hogyha ebben a teljes őrület mentális káoszban vagy, és akkor most nézzük azt, hogy hogyan lehet ettől a mentális zajtól megszabadulni. Hát ugye az első és legfontosabb dolog, hogy ezt ki kell tűzni célként, hogy rendbe rakod a gondolataidat, hiszen ugye a fő cél az, hogy uralni tudd a gondolataidat, nem irányítani, hanem uralni tudd a gondolataidat. Hiszen aki uralja a gondolataid, uralja az életét, ez által végtelenül egyszerűen tud teremteni, tudatos teremtővé válik, és tök szuperül tudja teremteni az életét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezt ki kell tűzni célként. Jó? Na, ha kitűzted célként, akkor jöhet a döntés. Nagyon fontos a döntés. A döntés a te hát idézőjeles varázserőd, és még akkor is így van, hogyha ez a műsor főleg ugye varázslatok nélküli megoldási technikákról szól, de alapvetően hogyha egy picit a spirituális intelligencia irányába megyünk, akkor a te döntéseddel hatalmazod fel a saját belső erődet, és mindazt az energiát, ami körbe vesz téged, a döntéseddel parancsolsz az energiának, hogy az történjen, amit te akarsz. És ez igaz a gondolataidra, és az érzéseidre is. Tehát el kell döntened, hogy kitisztítod az elmédet. Mint egy igazi zenmester. Mint egy igazi felemelkedett mester, aki abszolút uralja a belső folyamatait. Oké?

Tehát meg van a cél, meg van a döntés. Szuper. Következő lépés a cselekvés. Na, de itt jön, hogy hogyan? És hogy most figyelj ide, figyelj-figyelj-figyelj, nagyon fontos, hogy amikor van egy problémád és azt a problémát meg akarod oldani, akkor csíp fülön az egodat, hogy ne a hogyanokon kezdj el előbb gondolkodni, mert az félre fog vinni. Oké? Hanem először legyen meg a cél, aztán legyen meg a döntés, és csak utána jön a cselekvés, csak utána jönnek a hogyanok, mert amint meghozod a döntést ki fognak tágulni a lehetőségek tárházai, és sokkal több lehetőséget veszel észre. Amikor azt tapasztalod, hogy elveszel a hogyanokban, és hogy nem jön, nem tudod, nem tud, nem akar jönni, nem tudom, hogy oldjam meg, az azért van, mert nem tiszta a célod, és nem hoztad meg az egyértelmű, határozott döntést. Oké? Na, szóval zárójel bezárva. Tehát meg van a cél, meg van a döntés, jöhet a cselekvés, jöhetnek a hogyanok. Például ugye, hogyan szabadulj meg a mentális zajtól? Meditációs technika, próbáld ki, napi tíz perc, le kell ülnöd a fallal szemben, próbálj meg, hogy egy ingerszegény környezetbe ülj le a fallal szemben, annyira közel, hogy a térded érintse a falad, állítsd be a telódat tíz percre, hogy tíz perc után csörögjön, és hogyha ez meg van, akkor ülj le, nyitott szemmel és csak bámuld a falat. És kezdd el figyelni, hogy milyen őrület van bent. Csak figyelj. Tehát ennek a gyakorlatnak az a célja, hogy megtanuld megfigyelni a gondolataidat. Hogy csak napi tíz perc. És az által, hogy megfigyeled a gondolataidat, elfogsz kezdeni felülemelkedni a gondolataidon. Már nem a gondolataid fognak téged uralni, hanem az által, hogy megfigyeled, tehát te leszel a megfigyelő, az által felülemelkedsz, az által te fogod uralni őket. Ezt érdemes egy olyan 90 napig minden egyes áldott nap megcsinálni, ez egy nagyon erős technika, lehet növelni a szintet, tehát mondjuk 30 naponta lehet tíz perccel növelni a szintet, és van még egy titka. Nem szabad megmozdulni. Tehát leülsz tíz percig ott ülsz. Nem mozogsz. Nekem visított az egom. Én alig bírtam ki, nemhogy tíz percet, de egy percet anno, mikor ezt gyakoroltam, hogy megbírjam csinálni. Mert üvöltött az egom, viszketett az orrom, viszketett a karom, kényelmetlen volt, fájt a derekam, jött az összes minden hiszti. Az egy nagyon erős mentális technika arra, hogy szépen eltudj csendesedni. Oké? Ne kapaszkodj bele a gondolatba, csak figyeld őket. Aztán fókuszálás. Ez is egy nagyon erős technika, hogy lassulj be. Én is szoktam pörögni, meg-meg sietni, meg-meg-meg pattogni, de amikor azt érzem, hogy időzavarba vagyok, akkor szándékosan lelassítom saját magamat. Lelassítom a mozdulataimat. És ahogy lelassulok én, az hatással van a belső teremre, lelassulnak a gondolataim is.

Ezáltal sokkal jobban kitudom szűrni, hogy mi az, ami tök felesleges és mi az, amire szükségem van. Ez is egy idézőjeles varázslat. Jó? Fókuszálj arra, amit csinálsz és közbe lassulj be a cselekvés közben. Tehát, hogy nagyon lassan igyál Figyelj arra, figyelj minden mozdulatra, ahogy megfeszülnek az izmaid, ahogy meglötyög a víz a pohárban, ahogy közelebb hozod a szádhoz, megérzed a színtiszta víz. Tehát, hogy minden egyes mozdulatot tudatosan próbáld meg lekövetni. Nem ilyen gyorsan, hogy jó oké, hanem szép lassan. Ezáltal belassítod az elmédet, valójában nem lassítod be az elmédet, az idődet lassítod be, de ez másik sztori. És ezáltal elkezdesz csak arra fókuszálni, ami fontos és megtanulod azt, szokássá teszed, hogy a jelenben vagy, a jelenpillanatra figyelsz, adott cselekvésen van a fókuszod. De ez csak akkor tud működni, hogyha nagyon figyelsz minden egyes mozdulatra. Miért van egyébként mentális zaj? Mert miért van az, hogy ezzel küzdeni kell? Azért, mert az ego az unatkozik akkor, hogyha nincsen ezer dolga. Az ego akkor érzi magát fontosnak, hogyha nyüzsög.

Hogyha csinál valamit, hogyha valami történik. Egyébként meg halálra unja magát, ezért olyan nagyon nehéz a csend meditációt elérni. Jó. Aztán még. Este mikor lefekszel, akkor is érdemes programozni magadat, ez egy következő technika. Programozni magadat arra, hogy kiüríted a fejed. És reggel, mikor felkelsz mi előtt beindulna a gépezet, akkor is tudatosan programozd magad arra, hogy most csöndbe vagy. Most még pihensz, már felébredtél, de még pihensz. Még nem jönnek a gondolatok, még nem jönnek a napi teendők. Aztán van, amikor szükségünk van tudatos pihenésre napközben is, akár egy tíz perc is rengeteget tud tenni. Én azt a mantrát használom erre, hogy pihenek, pihenek, most tudatosan pihenek, három szinten pihenek. És akkor én itt már teljesen ellazulok, ennyitől, ettől az egy mondattól és teljes csöndbe vagyok, olyan, mint amikor tudod így annyira álmos vagy hogy így beájulsz, aztán hirtelen fölkelsz, na körülbelül már így hat rám ez az egy mondat, hiszen nagyon régóta gyakorlok, és ilyenkor ez a teljes kikapcsolás és a teljes visszakapcsolás egy pár perc múlva. Tehát ez a tudatos pihenés mantra is nagyon sokat tud segíteni. Jó? Tehát próbálgassátok ezeket, és hogyha van neked ötleted, javaslatod arra, hogy még hogyan lehet megszabadulni a mentális zajtól, akkor azt feltétlenül oszd meg velünk, mert nekem most hirtelen ennyi jutott eszembe. Igen, állandóan jár az agyam, írja Kiszela Zita. Cikáznak a gondolataim, ez kihat az alvásra és az egész napomra. Nagyon fontos, tehát, hogyha őrületes mentális zaj van a fejedbe, persze, hogy alvási problémáid vannak. Könyörgöm ne kezdj el szedni alvássegítő nyugtatót, nem kell elmenni, persze menj el, ha szeretnél, de nem az a cél, hogy megtanulj aludni, hanem az alvás tréning az alvás tréningezés, az igazából azon múlik, hogy kitudod-e kapcsolni az agyad, egyfolytában levő pörgését, vagy sem. És ebben ezek a technikák nagyon sokat segítenek Zita. Tehát cél, uralom a gondolataimat, döntés, úgy döntöttem, hogy uralom a gondolataimat, és megszabadulok a mentális zajtól, és kezdjétek el gyakorolni ezeket a technikákat. Nyilván nem egyik napról a másikra fog használni. Mint ahogy semmi sem.

De ha te csinálod rendszeresen, nem felejted el, kitartóan működteted őket, akkor hidd el, hogy két-három hét alatt csodálatos eredményeket lehet elérni. És mindig elmondom, ez egy örök tanulság, akik már az OtthonFa módszertan által élik az életüket és az önismeretet életformájukká tették, azok tökre tapasztalják már. Hogy amikor kitűzök egy célt, és úton vagyok a cél megvalósításban, és megvalósítom a célomat, akkor mindaz úton, illetve mind, amikor megvalósul a cél sokkal többet kapok az élettől. Sokkal több minden pozitív dolgot teremtek meg, mint a puszta cél, ahova el akartam jutni. Hiszen az által, hogy ez cél felé tartok, rengeteget változom, rengeteget fejlődök, és mivel céltudatosan megyek előre, rengeteg csodában és pozitív dologban van részem. Úgyhogy ne féljetek célokat kitűzni, egészen picikétől akár a nagyobbakig, aztán majd megtanuljuk, hogy cél és cél között nincs különbség, de kezdd el a picivel, amit még elhiszel, ami könnyen megy, és utána egyre-egyre csodálatosabb dolgokat fogsz tudni megteremteni. Jó? Közben nézem, hogy jött-e még kérdés. Ráfrissítek az oldalra. Közben nagyon-nagyon-nagyon megköszönöm, hogyha az ismerőseiddel, a barátaiddal, az ellenségeiddel megosztod ezeket az önismeret 33 élő adásokat, vagy hívd meg rá őket, taggeld be a nevüket, majd ide a hozzászólásokba, hogy minél több emberhez eljussanak ezek az információk. Nagyon fontos, hallottam valakitől, hogy hát Bogi én azért nem osztom meg ezeket, mert én így fejlődök, és nem akarom, hogy ő fejlődjön. Ugye ez is csak ego, és spiri ego. Tehát, hogy oszd meg, mert a tudás akkor válik hatalommá, hogyha te is megosztod. És sokkal csodálatosabb életed lesz, hogyha nem csak te rendelkezel ezekkel a titkos tudásokkal, hanem minél több ember.

Hiszen annál több támogató közeged lesz, annál több emberrel tudsz őszinte, önfelvállalós életet élni. Oké? Na, közben nézem, hogy jött-e esetleg még kérdés. Én egyelőre nem látok kérdést, úgyhogy ennyi. Oké. És ne felejtsétek el, hogy április 23-án tudatos spiritualitás tréninget tartok, juhú. Az OtthonFa életében először és utoljára, úgyhogy gyertek, várlak szeretettel benneteket, ezen a tematikus tréningen is. Csodaszuper lesz, ezt ígérhetem. Rengeteg gyakorlatot fogunk csinálni, úgyhogy, ha jössz, akkor arra készülj, hogy nem széken, hanem lent a földön, Polifoamokon fogunk meditálni, gyakorlatozni, és átvenni az elméletet is, hogy tényleg teljesen tisztán, minden szinten tudd megélni a belső erődet, tudj élni azzal a hatalommal, amivel rendelkezel és nagyon fontos, ne visszaélni, hanem élni, hogy a világ szolgálatába tudd állítani mindazt a csodát, aki te valójában vagy. Csodálatos utazást kívánok nektek itt a valódi önismeret útján. Közben a hozzászólásban Losi belinkelte neked a tudatos spiritualitás tréning linkjét, ah csak ki tudtam mondani, kattintsatok rá, nézzétek meg, szuper programokkal készülök, ha valamit esetleg nem értesz, hogy mi ez, meg milyen téma, meg hogy kerül ez ide, akkor kérdezz. De minél előbb regisztrálj, hiszen a jegyek fogynak. Úgyhogy közben még Horvát Tündinek beérkezett egy kérdése, anyagi dolgokkal kapcsolatban vannak meg nem oldott feladatok, hogyan tegyek, hogy megváltozzon? Köszönöm szépen. Ugye teljesen mindegy, hogy mi az a konkrét dolog, ami benned folyamatos görcsöket, álmatlan éjszakákat vált ki. Egy biztos, hogy azzal a dologgal rendezned kell a kapcsolatodat. Fogok majd írásban is válaszolni, de menj fel most az OtthonFa blogra, írd be, hogy pénz, írd be, hogy bőség, és legalább egy olyan nyolc-kilenc blogbejegyzést fogsz majd találni, így az anyagi dolgokkal, és a pénzzel való rendbetétel. Egészen biztos, hogy védekezési mechanizmusok, önkorlátozó hiedelmek miatt nem tudsz olyan életszínvonalon élni, ahogy szeretnél. És hogyha ezeket a blokkokat feltudod oldani, akkor rettentő sokat fog javulni az anyagi helyzeted. Kezdd el leírni azokat a negatív gondolataidat, érzéseidet, amiket a pénzzel, az anyagi helyzeteddel kapcsolatban érzel, és írd melléjük azonnal a pozitív ellentettjét, ezekből alkoss pozitív megerősítő mondatokat, és azokat kezdd el mantrázni.

Hú, hát most így hirtelen, gyors segítségként ennyit tudtam elmondani, úgyhogy nagy-nagy szeretettel, akkor várlak benneteket jövő héten hétfőn. Este hát órakor itt az OtthonFa Facebook oldalán az önismereti 33 élő műsorban, ahol megoldásokat kapsz varázslat és mellébeszélés nélkül. Csodás hetet nektek, sziasztok.